
VILLAGE LAW § 11-1120.

Under the facts presented, a Village may terminate supplying
water to outside residents upon reasonable notice.

October 13, 1999

Charles H. Clark, Esq. Informal Opinion
Village Attorney   No. 99-31
Village of Canajoharie   
P. O. Box 180
Canajoharie, New York 13317-0180

Dear Mr. Clark:

You have asked several questions about the Village's
obligation to supply water to current customers who are owners of
property located outside the territorial limits of the Village
(“non-resident owners”).  In your opinion request and in
subsequent telephone conversations, you explained that the
Village's water supply source is located several miles outside
the Village.  Approximately forty years ago the Village obtained
easements over private property to lay and maintain a water main
running from the source to the Village.  Since that time, the
water has been treated at its source to make it potable and then
has been piped to the Village through the main.

You have advised us that the easements do not obligate the
Village to supply water to the non-resident owners of the
property through which the main passes.  The Village has,
however, entered into “Water Connection and Use Contracts” with
non-resident property owners and tenants who live along the
main's route.  The contracts authorize the parties to connect
water lines to the main and set rates for the use of the water. 
The contracts state that the Village will supply pipes,
connections and parts from the point of connection with the main
to the curb stop.  Pipes and other materials necessary to lead
the water from the curb stop to the premises are to be supplied
by the customer.  The contracts also provide:

The said village of Canajoharie shall have
the right to shut off the water on my
premises at any time as the supply of water
for the said Village of Canajoharie, or for
its inhabitants may become insufficient, or
if for any reason, the Village considers the
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supplying of the water to my premises
detrimental to the interest of said Village
or to its inhabitants.

The contracts also provide that the Village may revoke permission
to use the water upon 30 days’ written notice.   

You have informed us that the Village has received a grant
to renovate its water supply.  Engineers planning the renovation
have determined that the Village should no longer treat its water
at the source.  Instead, when the new system is in place 
untreated water will be piped to the Village for treatment.  In
the future, therefore, the main to which the Village's
non-resident customers have connected their lines will carry only 
untreated water.  You have advised us that the Village is willing
to continue to permit these customers to draw untreated water
from its main.  You have asked whether it may do so or whether it
must continue to supply potable water to the non-residents.  You
also have asked whether, if the Village is required to continue
providing potable water, it must offer to pay for individual
treatment systems or wells at the customer's option. 

We conclude that the Village is not obligated to continue
supplying potable water to property owners outside the
territorial limits of the Village.  The Village Law permits, but
does not require, villages to  

sell to a corporation, individual or water
district outside the village the right to
make connections with the mains or reservoirs
of such village for the purpose of drawing
water therefrom and fix the prices and
conditions therefor.  Village Law § 11-1120. 

The statute prohibits such sales if the water supply is not
sufficient for the Village and its inhabitants.  Id.

A village thus has no obligation to sell water to
non-resident users.  1965 Op Atty Gen 62 (citing Matter of
Penn-York Lanes, Inc. v Village of Waverly, 26 Misc 2d 150
[Sup Ct Tioga County 1960]).  If a village contracts to sell
water to an outside user, it may terminate its agreement at any
time upon reasonable notice.  Id.  The Village's contracts
specify that permission to use the Village water supply may be
revoked upon thirty days' written notice.  They also state that
the Village may discontinue the water supply to non-resident
customers if for any reason it determines that continuing the
supply would be detrimental to the Village or its inhabitants.  
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Assuming the Village has provided the customers in question
with reasonable notice that, due to the change in its treatment
system, it will no longer be able to supply them with potable
water, we believe it may discontinue the service without further
obligation.  In our view, under the facts presented reasonable
notice means providing customers with sufficient time to arrange
for other sources of water supply.  If customers wish to receive
untreated water, the Village may contract with them to supply it. 
Presumably the rates charged under such a contract would reflect
the fact that the water is untreated and that the consumer would
bear the additional expense of rendering it potable.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government.  This perforce is
an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

SIOBHAN S. CRARY
Assistant Solicitor General


