
PUBLIC AUTHORITIES LAW § 1590-c; PUBLIC HOUSING LAW § 30(4).

Section 30(4) of the Public Housing Law permits only one
municipal official to be a member of that municipality’s public
housing authority.

August 16, 1999

Robert R. Calli, Esq. Informal Opinion
Utica Municipal Housing Authority   No. 99-24
P. O. Box 4130
Utica, NY 13504-4130

Dear Mr. Calli:

You have inquired whether the current composition of the
Board of Commissioners of the Utica Municipal Housing Authority
complies with State law.  Your concern is section 30(4) of the
Public Housing Law, which provides:

Not more than one member [of the Board]
of an authority may be an official or an
employee of the municipality at any one time. 
In the event that an official or an employee
of the municipality shall be appointed as a
member of the authority, acceptance or
retention of such appointment shall not be
deemed a forfeiture of his municipal office
or employment, or incompatible therewith or
affect his tenure or compensation in any way. 
The term of office of a member of an
authority who is an official of the
municipality shall terminate at the
expiration of the term of his municipal
office.  

You informed us that currently the Utica Commissioner of
Public Safety, a member of the Utica Zoning Board of Appeals and
a member of the Utica Parking Authority are members of the Board
of the Utica Housing Authority.  You have asked whether their
membership on the Housing Authority's Board is in violation of
section 30(4) of the Public Housing Law.  

The member of the Utica Parking Authority is not an officer
or employee of the City of Utica.  The Parking Authority is a
public benefit corporation (Public Authorities Law § 1590-c),
which is a legal entity separate from the City of Utica (see,
New York State Chapter, Inc. v New York State Thruway Authority,
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88 NY2d 56 [1996]).  Therefore, that position would not fall
within the restriction established by section 30(4).  The
Commissioner of Public Safety and the member of the Zoning Board
of Appeals, however, are officials of the City of Utica and are
subject to the restriction.  

Under Public Housing Law § 30(4), a housing authority board
may include at any one time only one employee or officer of the
municipality.  A person who serves in both capacities is deemed
to be the municipality's representative on the board.  The
municipal officer or employee may serve on the authority’s board
during the term of his or her municipal employment.  It appears
that the Legislature intended that a municipality have only one
official representative on the board of a housing authority. 
Therefore, because two officials of the City of Utica serve on
the Utica Housing Authority, there is a violation of section
30(4) of the Public Housing Law. 

Therefore, a member of the Board of Commissioners of the
Utica Municipal Housing Authority has been serving in violation
of State law.  He has been serving as a de facto, rather than a
lawfully appointed officer.  See, 1962 Op Atty Gen (Inf) 126;
1986 Op Atty Gen (Inf) 96.  We note, however, that under
well-established law, the actions of a person who is serving
under color of law as a de facto officer are valid and not
subject to collateral attack.  Id.

We conclude that section 30(4) of the Public Housing Law
permits only one municipal official to be a member of that
municipality’s public housing authority.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government.  This perforce is
an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

JAMES D. COLE
Assistant Attorney General
  In Charge of Opinions


