
1While your inquiry is limited to deputy sheriffs, you have
incorporated the inquiry of the county executive which includes
sheriffs.

ALCOHOLIC BEVERAGE CONTROL LAW § 128; CRIMINAL PROCEDURE LAW
§§ 1.20(34)(b), 2.10, 2.20, 120.10, 140.10, 140.25, 690.25;
CRIMINAL PROCEDURE LAW (1940) § 154; ELECTION LAW § 17-110; PENAL
LAW (1938) § 756; PENAL LAW § 265.20(a)(1)(b); PUBLIC OFFICERS
LAW § 3; 22 NYCRR § 100.5.

As police officers who commonly provide general law
enforcement, sheriffs and deputy sheriffs are subject to
section 17-110 of the Election Law.

December 29, 1998

Stephen M. Abella, Esq. Informal Opinion
County Attorney   No. 98-57
County of Chautauqua
Gerace Office Bldg.
3 North Erie Street
Mayville, NY 14757-1007

Dear Mr. Abella:

You have inquired whether restrictions on political activity
under section 17-110 of the Election Law apply to sheriffs1 and
deputy sheriffs.  

Generally, subdivisions 1 and 2 of section 17-110 provide
that it is a misdemeanor for “a police commissioner or any
officer or member of any police force” to use official powers to
aid, reward or punish a political organization, citizen or
officer or member of a police force because of political views or
affiliation.  

Subdivision 3 of section 17-110 provides:

     Any person who, being a police
commissioner or any officer or member of any
police force in this state:

.   .   .
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2For a discussion of the substance of the restrictions, see
the attached opinions of the Board of Elections.  1983 Formal
Opinion No. 5; 1983 Formal Opinion No. 8; 1983 Formal Opinion
No. 9.

3We note that elective judges similarly are subject to
restrictions on political and fund raising activities but are
authorized to form committees which raise funds for their own
elections.  See, 22 NYCRR § 100.5.

     3.  Solicits, collects or receives any
money for, any political fund, club,
association, society or committee, is guilty
of a misdemeanor.2

The seminal 1940 Attorney General opinion, 1940 St Dept Rep
122, which was relied upon in subsequent opinions and cases,
concludes that the sheriff is not subject to the campaign
restrictions.  We conclude here, however, in view of amendments
to State law regarding the definitions of police officer and
peace officer and the current role of the sheriff and his
deputies as a police force, that section 17-110 does apply to
sheriffs and deputy sheriffs.  We note it has been decided that
the candidacy of a police officer for an elective public office
does not violate section 17-110.  NY State Bd. Of Elections, 1983
Formal Opinion No. 8; Jones v Seneca Bd. of Elections, 83 AD2d
982 (4th Dept 1981).  While the restrictions of section 17-110
would apply to such a candidacy, in our view they do not prohibit
the receipt of campaign funds by a committee on behalf of the
candidate.3  The statute, however, in addition to the
restrictions in subdivisions 1 and 2, prohibits a police officer
running for public office or for reelection from personally
soliciting, collecting or directly receiving campaign funds.

The Election Law does not define “officer or member of any
police force.”  The 1940 opinion of this office (1940 St Dept Rep
122) concluded that a sheriff was not an officer or member of a
police force and therefore did not fall within the predecessor of
current section 17-110 of the Election Law.  That opinion stated: 

While a sheriff is a peace officer (Code of
Criminal Procedure, Section 154), in my
opinion a sheriff is not an officer or member
of any police force in this State within the
meaning of Section 756 of the Penal Law.
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At that time, the Election Law restrictions were located in
section 756 of the Penal Law, and applied, as does the current
statute, to a police commissioner or any officer or member of any
police force of the State.  Penal Law (1938), § 756. 
Significantly, when the 1940 opinion was issued section 154 of
the Code of Criminal Procedure provided:

§ 154.  Who are peace officers

  A peace officer is a sheriff of a county,
or his under sheriff or deputy, or a county
detective appointed pursuant to chapter
sixty-two of the laws of eighteen hundred
ninety-seven, as amended by chapter five
hundred and thirty-two of the laws of
nineteen hundred and by chapter five hundred
and ninety-eight of the laws of nineteen
hundred eleven, or a constable, marshal,
police constable or policeman of a county,
city, town or village . . ..

Thus, at the time of our 1940 opinion, the term “peace
officer” included a sheriff, undersheriff and deputy sheriff of a
county and, as a separate category of peace officer, a policeman
of a county, city, town or village.  While there is little
reasoning in the 1940 opinion, the distinction between these two
categories seems to be the basis for the conclusion that section
756 of the former Penal Law does not apply to the sheriff.
The opinion also states, immediately prior to its conclusion,
that the sheriff is an elective officer with criminal and civil
duties.

In subsequent opinions, we also concluded that a sheriff is
not an officer or member of a police force within the meaning of
section 756 of the former Penal Law (1963 Op Atty Gen [Inf] 182)
and that sheriffs, under-sheriffs and deputy sheriffs do not fall
within these restrictions (1971 Op Atty Gen [Inf] 131).  These
later opinions were based upon the 1940 opinion.  The State Board
of Elections reached the same conclusions, relying upon our 1971
opinion.  1978 Formal Opinion No. 7.  

The 1971 opinion of the Attorney General also cites Matter
of Gretzinger v Board of Elections of Monroe County  (Sup Ct,
Monroe County, June 4, 1970, unreported), affd, 34 AD2d 1095
(4th Dept 1970).  The court cited the 1940 and 1963 opinions of
the Attorney General in finding that neither the sheriff nor a
deputy sheriff is a member of a police force within the meaning
of the Election Law restrictions.  In its recitation of relevant
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facts, the court stated that the sheriff and his deputies are
peace officers.  Also, the court noted that the sheriff is an
elected officer serving as an officer of the court and the
sheriff's duties include custody of prisoners and care and
maintenance of the county jail.  Thus, the court found that the
sheriff discharges civil and criminal duties and is an
independent agent.  The sheriff's deputies are employed by him
personally, not by the county, and therefore the court concluded
that the sheriff and his deputies are one and the same legally.

Current State law defining a “police officer” and “peace
officer” sharply contrasts with the definition of these terms at
the time of our 1940 opinion.  “Police officer” has been defined
by the Criminal Procedure Law to include “[s]heriffs,
under-sheriffs and deputy sheriffs of counties outside of
New York City.”  Criminal Procedure Law § 1.20(34)(b).  This
definition of “police officer” is broadly and uniformly applied
throughout the law to define the powers and training requirements
of police officers.  Sheriffs and deputy sheriffs no longer form
a category separate and distinct from municipal police officers. 
Both groups now are “police officers.”  Whereas at the time of
our earlier opinions “police officer” was a subcategory of “peace
officer”, these are now completely separate groups with distinct
powers and training requirements.  Classifications of “peace
officers” exclusively are consolidated within section 2.10 of the
Criminal Procedure Law.  Peace officers have different law
enforcement authority than police officers.  Police officers have
primary and general law enforcement obligations.  See, Criminal
Procedure Law §§ 120.10, 140.10, 690.25.  Peace officers have
more specialized law enforcement responsibilities focused on a
particular locale and criminal activity and their powers are
subject to employer regulation.  Id., §§ 2.20(1)(i), 140.25. 
Police officers generally are exempt from the Penal Law
prohibition on possession of firearms (Penal Law
§ 265.20[a][1][b]) whereas members of many categories of peace
officers are required to obtain a license to possess a firearm
(Criminal Procedure Law § 2.10).  

Thus, sheriffs and deputy sheriffs currently are police
officers, not peace officers.  Their powers under State law are
the same as members of any other police department.  

Section 17-110 of the Election Law covers officers and
members of a “police force.”  In our view, sheriffs and deputy
sheriffs are members of a police force subject to the Election
Law restrictions.  The sheriff's department commonly is relied
upon for the provision of general law enforcement services.  Many
counties include at least some areas that are not served by local
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police departments, which rely upon the sheriff for primary law
enforcement through road patrol services.  In these
municipalities, the sheriff and his deputies provide general law
enforcement and, therefore, are the police force.  See, 1981
Op Atty Gen (Inf) 193, 195-196.  

[A] sheriff has the power to enforce the law,
which is what a police department does.  If a
sheriff provides a service to those
municipalities that do not have a police
force and does not provide the same service
to municipalities that do have a police force
and if that service is general law
enforcement, the sheriff is in effect
operating a “police department” even if it is
called a “road patrol.”  Id.  

In some instances, the sheriff's department supplements local law
enforcement.  See, Op Atty Gen (Inf) No. 95-43.  A rule like the 
Election Law provisions

which prohibits a police officer from
participating in the political arena, whether
it be by soliciting votes or financial aid or
by influencing any voter at any election,
"comports with (the) sound administration
policy that the removal of police personnel
from active politics and from active
participation in any movement for the
nomination or election of candidates for
political or public office is conducive to
the effective maintenance of discipline and
the preservation and promotion of the
integrity and efficiency of the Police
Department and its personnel.” . . .

[T]his rule prohibits a policeman from
utilizing his status and authority as a law
enforcement officer as the means to aid or to
hinder a political entity.  Purdy v
Kriesberg, 47 NY2d 354, 361 (1979).

It makes no sense to distinguish between sheriffs and deputy
sheriffs, who are now police officers commonly performing general
law enforcement functions, and members of other police
departments. 
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As the county executive pointed out in his letter, a similar
analysis was made in applying restrictions applicable to the
manufacture or sale of alcoholic beverages.  Alcoholic Beverage
Control Law § 128.  Under these statutory provisions, it is
unlawful for any “police commissioner, police inspector, captain,
sergeant, groundsman, patrolman or other police official or
subordinate of any police department in the state” to have
certain direct or indirect interests in the manufacture or sale
of alcoholic beverages.  These restrictions have been applied to
deputy sheriffs.  Wilson v NYS Liquor Authority, 52 NY2d 741
(1980); Rosica v State Liquor Authority, 69 AD2d 1015 (4th Dept
1979).  In an opinion of this office, we specifically concluded
that these Alcoholic Beverage Control Law provisions apply to
deputy sheriffs in that they are police officers under section
1.20(34) of the Criminal Procedure Law.  1980 Op Atty Gen (Inf)
240.  There is no substantive difference between “member of any
police force,” used in section 17-110, and “. . . patrolman or
other police official or subordinate of any police department in
the state.”  Also, like section 17-110, these restrictions
eliminate potential conflicts involving official duties.

We note, however, that deputy sheriffs have been found not
to be members of a police force for purposes of residency under
section 3 of the Public Officers Law.  Section 3 establishes a
requirement of residency in the municipality for officers of the
municipality.  Subdivision 2 of section 3 establishes an
exception for a member of the police force of any political
subdivision or municipal corporation.  

Neither the provisions of this section . . .
requiring a person to be a resident of the
political subdivision or municipal
corporation of the state for which he shall
be chosen or within which his official
functions are required to be exercised, shall
apply to the appointment of a person as a
member of the police force of any political
subdivision or municipal corporation of the
state if such person resides . . ..  Public
Officers Law § 3(2).

The Appellate Division without analysis narrowly held that
“[w]hile petitioners may perform some criminal law enforcement
activities, they are not members of the police force of any
political subdivision or municipal corporation as contemplated by
section 3.”  Myles v Phillips, 87 AD2d 614, 615 (2d Dept), affd,
57 NY2d 692 (1982).  Mazzo v County of Monroe, 58 AD2d 1017
(4th Dept 1977) also holds that deputy sheriffs do not fall
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within the exception.  The court reasoned that while the
sheriff’s department exercises police functions, it is more than
a police department.  58 AD2d at 1018.  The deputies act in the
service of the public or the municipality in the performance of
criminal duties but are personal agents of the sheriff in
performing civil duties.  Id.  These broader duties of deputies
traditionally have distinguished them from other police officers. 
Id.  Further, the court emphasized that

the Legislature had no difficulty in
specifying that special deputy sheriffs were
exempt from the residency requirements of the
statute (§ 3(2-b)), thereby indicating that
it considered a specific exemption for that
class of deputy sheriffs necessary and that
they were not otherwise exempt by the
provisions of section 3(2) as members of a
police force.  Mazzo, supra.

Section 3(2) of the Public Officers Law can be distinguished from
section 17-110 in that it relates to an exception to residency
requirements for holding public office.  The cases cited above
rely on legislative intent under the Public Officers Law.  Also,
exceptions from a general residency requirement for  public
officers should be narrowly construed.  Exceptions must be
strictly construed so that the major policy underlying the
legislation itself is not defeated. 

   Exceptions . . . extend only so far as
their language fairly warrants, and all
doubts should be resolved in favor of the
general provision rather than the exception. 
Where a general rule is established by
statute with exceptions, the court will not
curtail the former nor add to the latter by
implication, and it is a general rule that an
express exception excludes all others.  In re
Charles' Estate, 200 Misc 452, 461 (NY
Sur Ct), affd, 279 App Div 741 (1st Dept
1951), affd, 304 NY 776 (1952).  

We believe that sheriffs and deputy sheriffs are subject to
section 17-110 of the Election Law.  In contrast to the law at
the time of the 1940 opinion of the Attorney General, sheriffs
and deputy sheriffs are now “police officers” with full police
officer powers.  Further, they commonly provide general law
enforcement in areas of counties not served by municipal police
departments and supplement local law enforcement.  They are
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functionally no different from other municipal police officers. 
They fall within the terms and purpose of section 17-110 of the
Election Law.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government.  This perforce is
an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

JAMES D. COLE
Assistant Attorney General
  In Charge of Opinions


