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The County Transportation Program Administrator may also
serve on the City of Poughkeepsie Planning Board. 

December 21, 1998

Paul E. Schwerman, Esq. Informal Opinion
Assistant Corporation Counsel   No. 98-55
City of Poughkeepsie
P. O. Box 300
Poughkeepsie, NY  12602

Dear Mr. Schwerman:

You have asked whether an individual may serve as a member
of the City of Poughkeepsie Planning Board and be employed by the
Dutchess County Department of Planning and Development as the
Transportation Program Administrator.  The Administrator reports
directly to the County Commissioner of Planning and Development
and is responsible for coordinating transportation planning
activities with federal, regional, state and local government
agencies.  Among other things, the Administrator also directs the
development of the transportation model used to evaluate future
transportation, land use and demographic changes in the County. 

You have asked whether review by the County of some of the
City Planning Board's proposed actions makes these positions
incompatible.  Section 12.02 of the Dutchess County Charter
provides that the Commissioner of Planning “shall have all the
powers and perform all the duties conferred or imposed by law
upon . . . a county planning board.”  The Charter also creates an
advisory County Planning Board and assigns it responsibility to
consider and advise the Commissioner on “matters relating to
metropolitan, regional, county or municipal planning.”  Id., §
12.03.  Thus, matters referred under the terms of General
Municipal Law §§ 239-l and 239-m are reviewed by the Commissioner
with the advice of the Board.  Those sections require a municipal
planning board to refer certain proposed actions to its county
planning agency for review and recommendation.  The municipal
planning board may act contrary to the county's recommendation
only by a vote of a majority plus one of the planning board's
members.  Id., § 239-m(5).
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In our view, this circumstance does not make the positions
you have asked about incompatible.  Neither is subordinate to the
other and there is no inherent inconsistency between them. 
Significantly, the General Municipal Law provision that
authorizes creation of regional or county planning boards states
that “[m]embers of municipal boards, bureaus or commissions,
including but not limited to legislative bodies, planning boards
or zoning boards of appeals, may serve as members of county or
regional planning boards.”  General Municipal Law § 239-b(1). 
The statute goes on to state that 

[a]ny member of a municipal board who serves
as a member of a regional or county planning
board may participate in any deliberations of
such county or regional board, but shall
excuse himself or herself from any vote
relating to a matter or proposal before such
county or regional planning board which is or
has been the subject of a proposal,
application or vote before the municipal
board of which he or she is a member.  Id. 

Similarly, the General City Law provision authorizing the
creation of City Planning Boards provides that “[n]o person shall
be disqualified from serving as a member of the city planning
board by reason of serving as a member of a county planning
board.”  General City Law § 27(12).  Thus, the Legislature has
determined that the statutory referral process described above
does not disqualify one person from serving on both a City
Planning Board and a County Planning Board even though the County
Planning Board may review some of the City Planning Board's
actions.  Presumably, recusal was found to be an effective remedy
to eliminate any conflicts of interests.  General Municipal Law
§ 239-b(1).

In the situation you describe, there is a less direct
connection between the positions because the Administrator will
not be responsible for direct review of the City's proposed
actions.  The Administrator has responsibility for establishing
broad transportation policies on a county-wide basis. 
Accordingly, the ositions are compatible. 

We conclude that the County Transportation Program
Administrator may also serve on the City of Poughkeepsie Planning
Board. 

 The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government.  This perforce is
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an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

SIOBHAN S. CRARY
Assistant Attorney General


