GENERAL OBLIGATIONS LAW 88 5-1501, 5-1202A; REAL PROPERTY LAW,
ART 9, 88 291, 294.

Neither the provisions of the General Obligations Law
governing a power of attorney nor the provisions of the Real
Property Law governing recording of deeds makes the authority of
the attorney-in-fact dependent upon the use of a particular form
of signature upon a deed.

November 2, 1998

Henry Van Acker, Jr., Esq. Informal Opinion
Town Attorney No. 98-48

Town of Champlain

One Lincoln Boulevard

Rouse®s Point, NY 12979-1042

Dear Mr. Van Acker:

You have asked whether there is a particular form of
execution that must be used when an attorney-in-fact executes a
deed. Specifically, you ask whether the attorney-in-fact must
sign the principal®s name as well as his or her own followed by
the designation “attorney-in-fact”, or whether the principal®s
name may be printed, with the attorney-in-fact signing only his
or her own name, followed by the designation “attorney-in-fact.”

We are aware of no statutory requirement that any particular
form of execution be used when an attorney-in-fact executes a
deed for a principal. The General Obligations Law establishes
the forms to be used iIn the creation of a power of attorney and
provides that the agent®s authority to act may include real
estate transactions if the principal so specifies. General
Obligations Law § 5-1501(1),(1-a). The statute further provides
that the language in the statutory short form power of attorney
conferring general authority with respect to real estate
transactions authorizes the agent to sell, exchange or convey any
estate or interest in land and to execute, acknowledge, seal and
deliver any deed on behalf of the principal. General Obligations
Law 8 5-1502A(3), (9). The statute does not specify a particular
form of execution that the attorney-in-fact must use when
exercising those powers to render a deed valid or recordable.

Real Property Law, Article 9, governs the recording of
instruments affecting real property. Section 291 states that “a
conveyance of real property, within the state, on being duly
acknowledged by the person executing the same, or proved as



required by this chapter . . . may be recorded in the office of
the clerk of the county . . ..” This statute also makes no
reference to a particular form of execution that must be used by
an attorney-in-fact. Real Property Law 8§ 294(1) permits, but
does not require, the recording of a power of attorney that
authorizes the agent to convey real property in the county where
the real property is located.

In our view, either of the forms of execution you inquired
about may be employed. The governing law does not make the
authority of the attorney-in-fact dependent upon the use of a
particular form of signature upon a deed. Both forms you present
clearly state that the document i1s being executed by an
attorney-in-fact on behalf of a principal. Neither i1s likely to
cause confusion about the identity or authority of the principal
or the individual executing the deed, and neither should create a
bar to recording the document. See, 2A NY Jur 2d, Agency,

88 198-99.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government. This perforce 1is
an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

SIOBHAN S. CRARY
Assistant Attorney General



