MUNICIPAL HOME RULE LAW § 10(1)(ii)(a)(1) and (1) (ii)()(3);
VILLAGE LAW 88 7-712, 7-718, 7-720; L 1996, CH 235, § 16;
L 1992, CH 248; L 1991, CH 692, § 5.

Discussion of procedure for transition under revised
provisions of the Village Law regarding designation as chair and
membership on the zoning board of appeals and the planning board.
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Richard T. Haefeli, Esq. Informal Opinion
Village Attorney No. 98-41
Village of Westhampton Beach

P. O. Box 1112

Westhampton Beach, NY 11978

Dear Mr. Haefeli:

You have requested our opinion regarding provisions of the
Village Law governing the terms of the chairs and members of the
zoning board of appeals and the planning board. First, taking
into consideration the provisions of your Village’s Code and
provisions of State law, you seek our advice as to certain
appointments to serve as the chairs of the zoning board of
appeals and the planning board and whether certain members of
these boards were appointed properly.

Our first conclusion is that the designation in 1996 of a
member of your zoning board of appeals as chair for a term of
three years was not consistent with State law. We emphasize that
this question only relates to the chailr designation, not to
underlying membership on the board. Your Village acted under a
provision of its Code, adopted in 1989, providing for the
designation of the chair of the zoning board of appeals for a
term of three years. The designation itself was lawful but due
to a 1991 change iIn State law, the member serves as chair at the
pleasure of the appointing authority. 1In 1991, section 7-712(2)
of the Village Law was amended (L 1991, ch 692, 8 5) to eliminate
the three-year term of the designation of a member as chair.
Under the 1991 amendment, the appointing authority was required
to appoint a chair but no term was set. In 1996, the appointing
authority was changed by law but there continued to be no term
for the designation of a member as chair. L 1996, ch 235, § 16.
Current law provides no term. Therefore, the designation by the
appointing authority in 1996 of a member of your zoning board of
appeals as chair for a term of three years was not entirely
consistent with State law. State law provides no term. Where
provisions of law do not specify a term, the appointee serves at
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the pleasure of the appointing authority. Op Atty Gen (Inf) Nos.
96-19, 88-33. Thus, while the designation was valid (assuming it
complied with other provisions of State law), the designee serves
as chair at the pleasure of the appointing authority, permitting

replacement of the designee as chair at any time.

We note that the mayor is authorized to remove, after a
public hearing, a member of the zoning board of appeals for cause
and for non-compliance with requirements for attendance and
training established by the board of trustees by local law.
Village Law 8§ 7-712(9). This does not by its terms apply to the
designation of a member as chair. Obviously, a board member
removed under this provision would no longer serve as chair.

Your next question relates to the tenure of the chair of
your planning board. This question also only relates to the
chair deisgnation, not to membership on the board. We conclude
that the chair serves under the provisions of your Village Code,
adopted iIn 1990, for a three-year term. You informed us that
unlike the previously cited provisions of the 1989 Code, this
Code provision specifically superseded section 7-720 of the prior
Village Law, which related to the designation of a member of the
planning board as chair, to the extent that the provisions were
in conflict. The Village relied upon section 10(1)(i1)(e)(3) of
the Municipal Home Rule Law which authorizes village boards to
enact local laws, subject to exceptions not relevant here,
amending or superseding provisions of the Village Law provided
they are acting within the scope of their home rule authority.

In prior opinions of this office, we have concluded that village
and town boards may utilize their authority to amend or supersede
provisions of the Village or Town Law to modify the structure of
planning boards and zoning boards of appeals and regarding the
terms and conditions of employment of local officials including
their terms of office. 1987 Op Atty Gen (Inf) 117; 1986 Op Atty
Gen (Inf) 128; Municipal Home Rule Law § 10(1)(i1)()(1)- In our
view, having exercised its supersession authority regarding the
term of the chair of the planning board, the Village effectively
has opted out from being governed by provisions of the Village
Law. Later amendments to State law would not affect this action
because supersession represents action by the Village pursuant to
State law to apply locally enacted provisions in place of
provisions of State law. Therefore, we conclude that the member
of your planning board designated as chair lawfully serves for a
three-year term as chair under the Village Code.

Next, you have asked whether certain members of the zoning
board of appeals and planning board were appointed properly.
These questions relate to actual membership on the boards. Your



letter states that a person (hereafter A) was appointed as a
member of the zoning board of appeals on August 9, 1991 for a
term expiring on September 14, 1996. Believing A"s term ended on
that date, the appointing authority appointed a different person
(hereafter B) on September 20, 1996 for a term to expire on

May 31, 2001. You inquire whether B was appointed properly or is
a holdover. In our view, B was not appointed in accordance with
State law. Nor was he a holdover. We conclude that the
appointment was void at i1ts iInception and the person serves as a
de facto officer, as at the time of B"s appointment, there was no
authority to make an appointment. Section 7-712(4) provides that
members of the village zoning board of appeals serve for terms
expiring at the end of the village’s official year. Under
section 7-712(5), the terms of members holding office for terms
which do not expire at the end of the official year, upon
expiration, are extended to the end of the official year.

L 1992, ch 248. Therefore, A’s term, which purportedly expired
on September 14, 1996, should have been extended by operation of
law through May 31, 1997, the end of your village’s official
year. Thus, the appointment of B on September 20, 1996, upon the
village’s assumption that A’s term had ended, was void at its
inception. B serves as a de facto officer and may be replaced.
We note that actions of a de facto officer are valid.

Op Atty Gen (Inf) Nos. 96-18, 88-5. The next appointee will
serve for the balance of the current term, which will expire at
the end of the village’s official year In accordance with section
7-712(4) of the Village Law. (Section 7-712[4] provides for
staggering of initial terms and subsequent appointment for terms
equal In years to the number of members of the board.)

Finally, you inquire whether a member of the planning board
was appointed properly. You have stated that a person’s
(hereafter D) term on the planning board expired on February 1,
1997 but he resigned on September 13, 1996. A person (hereafter
E) was appointed on September 20, 1996 for a term to expire on
May 31, 2001. You inquire whether E was appointed properly and,
iT not, whether he serves as a holdover and may be replaced by
the Mayor. Section 7-718(5) of the Village Law (applicable at
time of expiration of D’s term) provides that the terms of
members holding office which do not expire at the end of the
Village’s official year are extended by operation of law until
the end of the official year. Vacancies are filled for the
balance of unexpired terms. Village Law 8 7-718(8). Therefore,
D’s term was extended until May 31, 1997, the end of your
Village’s official year. Under section 7-718(8), upon D’s
resignation E should have been appointed to fill the vacancy
created for the balance of D’s term or until May 31, 1997.
Therefore, we conclude that the appointment was valid (assuming
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it otherwise met the requirements of law) In that E was appointed
following a resignation to fill a vacancy but E"s term expired on
May 31, 1997, at which time a new appointment could be made. E

is now a holdover who may be replaced.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government. This perforce is
an informal and unofficial expression of the views of this

office.
Very truly yours,

JAMES D. COLE
Assistant Attorney General
In Charge of Opinions



