
MUNICIPAL HOME RULE LAW, ART 4, §§ 10(1)(ii)(c), 20(1).

A local government may not modify the procedure for
enactment of local laws by requiring that local laws be enacted
by a super-majority vote.

September 3, 1998

Frank L. Bybel, Esq. Informal Opinion
City Attorney   No. 98-37
City of Lackawanna
City Hall
714 Ridge Road, Rm. 313
Lackawanna, NY 14218

Dear Mr. Bybel:

You have asked whether an amendment to the City Charter
requiring the vote of four of the five City Council members to
adopt a local law is consistent with State law.  

In our view, the Charter provision is inconsistent with the
procedure for adoption of local laws as set forth in the
Municipal Home Rule Law and, therefore, is invalid.  City
charters may be adopted or revised by local law.  Municipal Home
Rule Law § 10(1)(ii)(c) and Article 4.  However, while local laws
may relate to a wide range of subjects, there is no authorization
to change the procedure for enactment of local laws.  The general
rule is that local laws are enacted by majority votes of the
legislative body.  Section 20(1) of the Municipal Home Rule Law
specifically states that “[n]o local law shall be passed except
by at least the majority affirmative vote of the total voting
power of the legislative body.”  A city charter provision
requiring that local laws be passed by a four-fifths vote has
been found to be inconsistent with this provision.  See, Grady v
Mayor and Common Council of City of Yonkers, 32 AD2d 961 (2d Dept
1969).  The Municipal Home Rule Law specifies when a
super-majority vote is required.  Section 21 (override of a
veto).  

We conclude that a local government may not modify the
procedure for enactment of local laws by requiring that local
laws be enacted by a super-majority vote.
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The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government.  This perforce is
an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

JAMES D. COLE
Assistant Attorney General
  In Charge of Opinions


