
VILLAGE LAW, ART 10, §§ 3-308(1), 10-1000(6), 10-1006(12),
10-1012, 10-1018.

The Chief, Deputy Chief and Assistant Chief of a Village
Fire Department may not hold the office of Mayor or Trustee of
the Village.  

July 10, 1998

Scott F. Chatfield, Esq. Informal Opinion
Village Attorney   No. 98-33
Village of North Syracuse
P. O. Box 614
Tully, NY 13159

Dear Mr. Chatfield:

You have inquired whether the rules and regulations of the
Village Fire Department may be amended to prohibit only the Chief
and Deputy Chief from also holding the offices of Mayor or
Trustee of the Village.  Currently under the rules the Chief,
Deputy Chief, Assistant Chief and the Wardens are prohibited from
also holding the offices of Mayor or Trustee.  

As background information, you have informed us that the
Village owns the equipment and land utilized by the Village Fire
Department and that the Board of Trustees approves all Fire
Department membership and the election of all Fire Department
officers.  The descending order of rank of the officers in the
Fire Department is as follows:  Chief, Deputy Chief, Assistant
Chief, two Wardens, two Captains and six Lieutenants.  All other
Fire Department personnel are members only.  Control of the Fire
Department at a fire scene is the responsibility of the highest
ranking officer present.  The Board of Trustees has
responsibility for disciplining members of the Fire Department.

Village fire departments are authorized and established
under Article 10 of the Village Law.  Under those provisions, in
the event the village has no board of fire commissioners, the
board of trustees serves as the governing body of the fire
department.  Village Law §§ 3-308(1), 10-1006(12).  You have
indicated that the Board of Trustees performs this role in your
Village.  Therefore, the Board of Trustees is responsible for the
adoption of rules and regulations governing the Fire Department
and prescribing the duties of members.  Id., § 10-1000(6).  The
Board of Trustees may not, however, interfere with the duties of
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1Note that the Village Law does not use the term “Deputy
Chief.”  Your Deputy Chief is essentially serving as the First
Assistant Chief as the term is used in the statute.

the Fire Chief or the Assistant Chiefs1 when the Fire Department
or any Company of the Department is on duty.  Id.  

The Fire Chief, under the direction of the Board of
Trustees, has exclusive control of the members of the Fire
Department at all fires, inspections and reviews and supervises
the engines, hose and other equipment owned by the Village for
the prevention or extinguishment of fires and all other property
of the Fire Department.  Id., § 10-1018.  The Chief, when
required, must report to the Board of Trustees on the condition
of equipment and provide any other information requested by the
Trustees.  Id.  In the event the Fire Chief is unable to
undertake his responsibilities or is absent, the First Assistant
Chief and other Assistants in order of rank will assume the
Chief’s responsibilities.  Id.

The Village Law specifically prohibits a person from holding
the office of Village Mayor or Village Trustee and the office of
Chief or Assistant Chief of a Village Fire Department.  Id.,
§ 10-1012.  We note that a Village Trustee who does not appoint
or approve the appointment of the Chief or Assistant Chief may
hold those offices.  Id.  However, you informed us that this is
not the case in your Fire Department.  This statutory prohibition
undoubtedly is based upon the subordination of the positions of
Chief and Assistant Chiefs to the Board of Trustees, the
governing body of your Village Fire Department.  The Chief and
Assistant Chiefs are responsible for carrying out policies
established by the Board of Trustees.  Also, the Village Board
may not interfere with the supervision of the members of the Fire
Department by the Chief and Assistant Chiefs when the Fire
Department is on duty.  We note that provisions of the Town Law
governing fire districts have similar provisions and
prohibitions.  Op Atty Gen (Inf) No. 91-43.  

Therefore, the provisions of the Village Law require that
you continue to prohibit the Chief, Deputy Chief and Assistant
Chief from also holding the office of Mayor or Trustee of the
Village.  
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The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government.  This perforce is
an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

JAMES D. COLE
Assistant Attorney General
  In Charge of Opinions


