CIVIL SERVICE LAW § 75; PUBLIC HOUSING LAW § 32.

The Board of a Municipal Housing Authority may not pay one
of 1ts members to conduct a hearing pursuant to Civil Service Law
8§ 75 if the payment, when added to other compensation, exceeds
the statutory compensation limit.

July 10, 1998

Jack D. Tillem, Esq.- Informal Opinion
Town of Oyster Bay Housing No. 98-31
Authority

P. 0. Box 351
Plainview, NY 11803

Dear Mr. Tillem:

You have asked whether the Town of Oyster Bay Housing
Authority may pay a member of its Board an additional fee for his
service as the hearing officer designated by the Board to conduct
a disciplinary hearing required for an employee of the Authority
pursuant to Civil Service Law 8 75 or whether payment is
precluded by annual compensation limitations. Section 75
provides that designated employees shall not be removed or
subjected to discipline except for incompetence or misconduct
shown after a hearing upon stated charges. Civil Service Law
8 75(1). The statute also provides that “the hearing upon such
charges shall be held by the officer or body having the power to
remove the person against whom such charges are preferred, or by
a deputy or other person designated by such officer or body in
writing for that purpose.” 1d. 8 75(2). The Board of the
Authority exercises the power of removal. Thus, under the Civil
Service Law the Board as a body must conduct the hearing unless
it designates another person to do so. The Board would like to
designate and compensate a Board member to conduct the hearing.

The compensation paid to members of the Authority is
governed by the Public Housing Law, which provides in part that:

A member of an authority may be compensated
on a per diem basis at a rate to be fixed by
the authority not to exceed in the aggregate
two thousand dollars for a member and two
thousand five hundred dollars for a chairman
per annum and in addition shall be entitled



to the necessary expenses including traveling
expenses incurred in the discharge of his
duties. Public Housing Law § 32(3).

Your concern is that compensation of the member for service as a
hearing officer will, when added to other per diem payments for
attending Board meetings, exceed the statutory limit.

In our view, payment of the Board member as a hearing
officer i1s subject to the statutory compensation limit for Board
members. Under section 75(2) of the Civil Service Law, the
Authority Board may conduct the hearing. That function would be
part of the regular duties of the Board subject to statutory
compensation limits. Similarly, the designation of a Board
member to conduct the hearing and make a recommendation to the
Board, in our view, is part of the Board member®s regular duties,
subject to annual compensation limits. Any argument that a
regular Board duty, when performed by a single member, falls
outside statutory compensation limits stretches credulity and the
clear statutory intent of the Public Housing Law setting a firm
limit on payment for Authority Board duties. Also, in that
hearing officers for section 75 hearings are readily available,
it Is unnecessary to select a Board member for this function. We
believe it would be contrary to public policy to construe the
statute to exempt this payment under these circumstances.

We conclude that the Board of a Municipal Housing Authority
may not pay one of its members to conduct a hearing pursuant to
Civil Service Law 8 75 if the payment, when added to other
compensation, exceeds the statutory compensation limit.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government. This perforce 1is
an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

JAMES D. COLE
Assistant Attorney General
In Charge of Opinions



