MENTAL HYGIENE LAW § 41.11; MUNICIPAL HOME RULE LAW §§ 2(5),
10D, DOAEDH @A) and (DHAH((12)-

A county may enact a local law to effectuate a transition
from a fifteen-member community services board to a board with
another number of members.

May 19, 1998
Paul B. Dusek, Esq. Informal Opinion
County Attorney No. 98-19

County of Warren

Warren County Municipal Center
1340 State Route 9

Lake George, NY 12845-9803

Dear Mr. Dusek:

You have asked whether the county may decrease the number of
members on i1ts community services board from fifteen to nine and,
if 1t may do so, what procedure may be used to effect the
reduction.

The board was established pursuant to the Mental Hygiene
Law, which provides in part:

(a) To be eligible for state aid
pursuant to this chapter, a local government
shall establish a local governmental unit,
which shall be an identifiable body within
the local government.

(b) Each local governmental unit shall
have a community services board for services
to the mentally ill, the mentally retarded
and developmentally disabled and those
suffering from alcoholism and substance abuse

Mental Hygiene Law § 41.05.

The statute also states that a local government with a
population of less than 100,000 may, at its option, appoint a
board of either nine or fifteen members. In all other local
governments, the board “shall” have fifteen members. 1Id.,

8§ 41.11(a). Board members are to be appointed for four-year
terms, and no member may serve more than two consecutive terms
unless a local law provides otherwise. Id. § 41.11(d). The
statute also provides that vacancies “shall” be filled for
unexpired terms. 1d.



The statute on i1ts face permits Warren County, which has a
population of less than 100,000, initially to establish a board
with either nine or fTifteen members. However, the statute does
not provide a procedure for increasing membership from nine to
Tfifteen or decreasing membership from fifteen to nine. Your
county desires to effectuate a decrease through attrition as
vacancies occur or terms expire. You have noted that this
procedure will result in varying memberships until the nine
member board is reached. Your concern is that the State statute
does not provide for membership reductions, nor for boards
comprised of other than nine or fifteen members. You inquire
whether the county can effectuate the gradual reduction by local
law.

We believe that the county may change the number of board
members by local law and effectuate a reduction through attrition
as vacancies occur and terms expire. A county is authorized to
adopt and amend local laws, not iInconsistent with the provisions
of the Constitution or any general State law, relating to its
property, affairs or government; the government, protection,
safety, health and well-being of persons or property in the
municipality; and the number, powers, qualifications, etc. of its
officers and employees. Municipal Home Rule Law 8 10(1) (1),
10D @E)) and 10D ((GiIDH(A)(12). Op Atty Gen (Inf)

No. 93-45.

For home rule purposes, a ‘“general law” is one that “in
terms and in effect applies alike to all counties, all counties
other than those wholly included within a city, all cities, all
towns or all villages.” Municipal Home Rule Law 8§ 2(5). 1In
establishing a different number of board members for community
services boards created by local governments with less than
100,000 population than for boards set up by larger local
governments, section 41.11(d) of the Mental Hygiene Law is not a
general law regarding these membership provisions. It is not a
general law, regarding the number of board members, within the
meaning of the home rule provisions discussed above. See,

Op Atty Gen (Inf) No. 95-25. A local law relating to the number
of board members, therefore, need not be consistent with Mental
Hygiene Law § 41.11(d).-

Thus, the county may utilize its home rule powers to enact a
local law authorizing a change in the number of board members to
the total set forth in the local law and may effectuate the
change as provided therein. A reduction, as contemplated, may be
effectuated by attrition as vacancies occur and terms expire.
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The number of members of a community services board is not a
matter of State concern. Cf. Matter of Perales v Heimbach,
166 AD2d 707 (2d Dept 1990), app denied, 77 NY2d 806 (1991).
Local laws must be consistent with State laws relating to matters
of State concern. 1d. These boards are created by local option
and State law has established varying membership requirements for
boards based on population. It cannot be said that these
characteristics are matters of State concern. See, Resnick v
County of Ulster, 44 NY2d 279 (1978).

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government. This perforce 1is
an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

SIOBHAN S. CRARY
Assistant Attorney General



