VILLAGE LAW § 3-300(4).

A person may hold simultaneously the positions of clerk
treasurer in one village and member of the board of trustees of
another village.

May 11, 1998

Ronald Goldman, Esq. Informal Opinion
Village Attorney No. 98-17
Village of Lawrence

196 Central Avenue

Lawrence, New York 11559

Dear Mr. Goldman:

You have asked whether the clerk treasurer of a village may
also serve as a member of the board of trustees of another
village.

In the absence of a constitutional or statutory prohibition
against dual-officeholding, one person may hold two offices
simultaneously unless they are incompatible. The leading case on
compatibility of office is People ex rel. Ryan v Green, 58 NY 295
(1874). In that case the Court held that two offices are
incompatible if one iIs subordinate to the other or if there is an
inherent iInconsistency between the two offices. The former can
be characterized as "you cannot be your own boss'™, a status
readily identifiable. The latter is not easily characterized,
for one must analyze the duties of the two offices to ascertain
whether there is an iInconsistency. An obvious example is the
inconsistency of holding both the office of auditor and the
office of director of finance.

There are two subsidiary aspects of compatibility. One is
that the principle equally covers an office and a position of
employment or two positions of employment. Also, where positions
are compatible, a conflict of iInterests may arise out of the
simultaneous holding of the positions. The conflict can be
avoided by declining to participate in the disposition of the
particular matter.

The individual as to whom you inquire would hold office in
two different municipalities. Therefore, one position is not
subordinate to the other. We are not aware of any statute that
would prohibit holding the two positions. Section 3-300(4) of



the Village Law provides that a person is only disqualified from
holding a village office by reason of holding any other public
office if he or she cannot fully discharge the duties of the
village office while carrying out the duties of the other office.
We see no legal impediment to the discharge of duties here, and
no conflict between the duties of these two positions. Since
they are within two separate municipalities, there is little
potential for interaction. In the event that there is a contract
or some other transaction between the two villages creating a
conflict, the remedy i1s recusal.

We conclude that a person may hold simultaneously the
positions of clerk treasurer in one village and member of the
board of trustees of another village.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government. This perforce 1is
an informal and unofficial expression of the views of this
office.
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JAMES D. COLE
Assistant Attorney General
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