TOWN LAW 8§ 274-a; BROOKHAVEN CODE 88 85-94, 85-106

The Town of Brookhaven may not amend its zoning law to
require transportation of residents of Planned Retirement
Communities to off-site shopping and/or medical facilities and
may not condition site plane approval upon the provision of such
transportation.

April 9, 1998

Emily Pines, Esq. Informal Opinion
Town Attorney No. 98-15

Town of Brookhaven

3233 Route 112

Medford, NY 11763

Dear Ms. Pines:

You have requested an opinion regarding whether the Town of
Brookhaven may require a developer/sponsor of a Planned
Retirement Community (““PRC”) to provide transportation for PRC
residents to off-site shopping and/or medical facilities. 1In a
telephone conversation, you narrowed your opinion request to
whether the town may require the developer to include this
transportation in its site plan for the development. Thus, your
question relates to the permissible scope of land use
regulations.

You have informed us that the Town of Brookhaven currently
operates a Brookhaven Jitney service to provide transportation
for the elderly to medical appointments within the town limits.
However, you are concerned that an influx of PRCs within the town
may put a strain on that service and prevent Brookhaven from
providing all of the needed transportation. Accordingly, you
have inquired whether the Town of Brookhaven may amend its zoning
law to include transportation for PRC residents to off-site
shopping and/or medical facilities as one of the “required site
plan elements” for site plan approval or whether site plan
approval may be conditioned upon the provision of such
transportation.

The Town of Brookhaven requires site plan review and
approval for all PRCs. Brookhaven Code 88§ 85-94, 85-106. Site
plan review is governed by Town Law 8 274-a. Section 274-a
provides, In pertinent part, as follows:

Site plans shall show the arrangement, layout
and design of the proposed use of the land on
said plan. The ordinance or local law shall
specify the land uses that require site plan



approval and the elements to be included on
plans submitted for approval. The required
site plan elements which are included in the
zoning ordinance or local law may include,
where appropriate, those related to parking,
means of access, screening, signs,
landscaping, architectural features, location
and dimensions of buildings, adjacent land
uses and physical features meant to protect
adjacent land uses as well as any additional
elements specified by the town board in such
zoning ordinance or local law. Town Law

§ 274-a(2)(a)-

Transportation is not a specifically enumerated site plan
element. The only possible category that might encompass
transportation i1s “any additional elements specified by the town
board.” This language, added to Town Law 8 274-a(2)(a) in 1993,
has yet to be interpreted by the courts. However, “it is likely
that the revised language will be construed in a manner such that
a board®s "authority is limited to a consideration of the layout,
design and related aspects of the proposed development®.” Rice,
Practice Commentaries, Town Law 8 274-a (quoting, Hill v Planning
Board of the Town of Amherst, 140 AD2d 967, 968 [4th Dept 1988]).
Transportation of PRC residents to off-site shopping and/or
medical facilities is unrelated to the layout, design and related
aspects of the site. Therefore, there does not appear to be
statutory authority which would enable the Town of Brookhaven to
amend its zoning law to include transportation as one of the
“required site plan elements.”

In addition to the “required site plan elements,” a town
planning board may also “impose such reasonable conditions and
restrictions as are directly related to and iIncidental to a
proposed site plan.” Town Law 8 274-a(4). “Conditions imposed
as an incident of approval in a development permit control system
are a major weapon In a planner®s arsenal. Conditions allow
flexibility and fairness in land use and development control
decisions, and provide the ability to deal with problems .
barely contemplated under zoning schemes.” Holmes v Planning
Board of the Town of New Castle, 78 AD2d 1, 14 (2d Dept 1980).

However, although a town planning board may attach
conditions to its approval of a site plan, its power to do so is
limited. Any condition so imposed must be reasonable and must
relate only to the proposed use of the property. See, St. Onge v
Donovan, 71 NY2d 507, 516 (1988). “Such conditions might
properly relate “"to fences, safety devices, landscaping,




screening and access roads relating to period of use, screening,
outdoor lighting and noises, and enclosure of buildings and
relating to emission of odors, dust, smoke, refuse matter,
vibration noise and other factors incidental to comfort, peace,
enjoyment, health or safety of the surrounding area®.” St. Onge
v_Donovan, 71 NY2d at 516 (quoting, Matter of Pearson v
Shoemaker, 25 Misc 2d 591, 592 [Sup Ct, Rockland County 1960]).
But, a town planning board may not require an off-site
improvement as a condition of approval. See, Valmont Homes, Inc.
v_Town of Huntington, 89 Misc 2d 702, 704 (Sup Ct, Suffolk County
1977); Peckham Industries v Ross, 61 Misc 2d 616 (Sup Ct, Orange
County), affd, 34 AD2d 826 (2d Dept), lv denied, 27 NY2d 485
(1970). The provision of transportation for PRC residents to
off-site shopping and/or medical facilities 1s an off-site
condition unrelated to the proposed use of the property.
Therefore, the Town of Brookhaven may not condition site plan
approval upon the provision of such transportation.

We conclude that the Town of Brookhaven is not authorized to
amend i1ts zoning law to require transportation of PRC residents
to off-site shopping and/or medical facilities and may not
condition site plan approval upon the provision of such
transportation.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government. This perforce is
an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

YVONNE M. HOVE
Assistant Attorney General



