
PUBLIC OFFICERS LAW § 3; TOWN LAW § 20(1)(a); UNIFORM JUSTICE
COURT ACT §§ 109, 111.

 The clerk of a town justice court is not a public officer
and, therefore, is not required to be a citizen of the United
States.

October 23, 1997

David D. Scaglione, Esq. Informal Opinion
Town Attorney   No. 97-48
Town of Lewis
P. O. Box 309
Willsboro, NY 12996

Dear Mr. Scaglione:

You have inquired whether an individual must be a citizen of
the United States in order to qualify for holding the position of
town court clerk.  You have explained that the person currently
occupying the position of court clerk is a Canadian citizen who
has been married to a United States citizen for 18 years.  She
has been living in your town during that period of time.  

You have listed the functions of her position as typing
letters, photocopying, posting mail, sending out collected fines
and receipts, data entry into the court docket and preparing bank
deposits.  Further, you have indicated that the clerk has taken
the civil service examination and has been classified as an
ordinary clerk.  This classification occurred in 1989 and her
functions, as described above, have remained the same since that
time.  You have suggested that the answer to your question may
hinge on whether the town court clerk qualifies as a public
officer.

Under section 3(1) of the Public Officers Law, among the
qualifications for holding a public office are the requirements
that the person be a citizen of the United States, a resident of
the State and, if the position is a local office, a resident of
that political subdivision or municipal corporation.  

The characteristics of a public office as compared to a
position of employment have been defined.  A determination as to
whether an appointee is an officer rather than an employee
requires a judgment whether the powers, duties, qualifications
and other characteristics of the job make him or her an officer
rather than an employee.  The distinction between a public office
and public employment is not always clear.  Matter of Dawson v
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Knox, 231 App Div 490, 492 (3d Dept 1931).  The duties of a
public officer involve some exercise of sovereign powers while
those of a public employee do not.  Ibid.; Matter of Haller v
Carlson, 42 AD2d 829 (4th Dept 1973).  The statutory designation
of a position as an office is some indication that the
legislative body intended to treat its occupant as a public
officer.  Matter of MacDonald v Ordway, 219 NY 328, 332 (1916);
Matter of Haller v Carlson, supra, p 830.  Other indicia of a
public office are the requirement to take an oath of office or
file a bond, appointment for a definite term and receipt of a
commission of office or official seal.  Macrum v Hawkins, 261 NY
193, 200-201 (1933).  A public office is created by statute or
local law and its powers and duties are prescribed by statute or
local law.  Matter of Lake v Binghamton Housing Authority,
130 AD2d 913, 914 (3d Dept 1987); Matter of County of Suffolk v
State of New York, 138 AD2d 815, 816 (3d Dept 1988), affd, 73
NY2d 838 (1989).

In a prior opinion, we compared a public office to a
position of employment.

“Office” implies the obligation of a
portion of the sovereign powers to, and the
possession of it by, the person filling the
office; and the exercise of such powers
within legal limits constitutes the correct
discharge of the duties of such office.  The
employee does not discharge independent
duties but acts by the direction of others. 
The word “employee”, used in a public sense,
does not signify an agent or one vested with
discretion as to the mode of performing his
duties.  Where the relation is one of master
and servant we have the “employee”, but the
words “public officer” suggest the relation
of principal and agent.  

1911 Op Atty Gen 452, 454.

Therefore, it is clear that while there are several
characteristics of status as a public officer, a person may not
qualify as a public officer unless he or she exercises a portion
of the sovereign powers of government.  Unlike an employee who
does not discharge independent duties but acts by the direction
of others, a public officer has discretion as to how he or she
performs his or her duties.  
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The establishment of the position of justice court clerk of
a town justice court is entirely in the discretion of the
governing body, the town board.  Uniform Justice Court Act § 109;
Op Atty Gen (Inf) No. 88-4.  The town board may establish the
position of clerk and determine the terms and conditions of
employment of that individual.  In this case, you have indicated
that the justice court clerk occupies a competitive civil service
position.  We note that the actual selection or discharge of a
justice court clerk is subject to the advice and consent of the
town justice or justices.  Town Law § 20(1)(a).
  

Applying the standards for determining public officer
status, we conclude that your town justice court clerk is not a
public officer, and thus not subject to the citizenship
requirement of Public Officers Law § 3(1).  In our view, the
clerk performs ministerial duties under the direction of the town
justice or justices.  While the clerk has substantial
responsibility to account for large sums of cash from fines, fees
and forfeitures and exercises other responsible functions, the
town justice or justices are individually accountable and liable
for the large sums of cash collected and for ensuring that the
court functions properly.  See, Op Atty Gen (Inf) No. 91-49. 
Therefore, it is our view that the clerk does not perform
sovereign powers of government and, therefore, is not a public
officer. 

We note that section 111 of the Uniform Justice Court Act
requires “each non-judicial employee” of justice courts to take
the oath of office prescribed by law and file a bond in an amount
set by the local legislative body, which is conditioned upon the
faithful performance of the duties of the position.  Also, we are
aware of the provisions of section 3(8) of the Public Officers
Law, which states that the residency requirements of section 3(1)
are not applicable to appointive non-judicial positions in the
courts of the State “except those appointed to positions in
courts for towns, villages and cities outside the city of
New York”.  See also, Op Atty Gen (Inf) No. 83-63.  In our view,
these provisions should not be construed to mean that
non-judicial positions in town courts are subject to all of the
qualifications for holding public office. These provisions 
establish specific requirements for non-judicial positions in the
local courts.  Otherwise, ministerial employees, such as the
court clerk, secretaries and others working for the town court
would be subject to public officer requirements, a finding
clearly inconsistent with the definition of public officer status
in opinions of this office and decisional law.  
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Further, a requirement that the town justice court clerk be
a citizen of the United States would be inconsistent with 
established law protecting the rights of legal aliens.  See,
Cabell v Chavez-Salido, 454 US 432 (1982).  

We conclude that the clerk of a town justice court is not a
public officer and, therefore, is not required to be a citizen of
the United States.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government.  This perforce is
an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

JAMES D. COLE
Assistant Attorney General
  In Charge of Opinions


