VILLAGE LAW § 9-912; ELECTION LAW § 15-102 (1), (2)-

Under Village Law § 9-912, upon the filing of a petition
with the required number of signatures to change the name of the
village which specifically requests that the proposition be
submitted to the electors at a time other than the date of the
regular or special village election, the referendum on the
proposition must be held no less than 30 nor more than 60 days
after the filing of the petition.

February 11, 1997

Janet A. Gandolfo, Esq. Informal Opinion
Village Attorney No. 97-2
Village of North Tarrytown

1 Central Avenue, Suite 304

Tarrytown, NY 10591

Dear Ms. Gandolfo:

Your inquiry relates to the procedure for changing the name
of a village. You have asked us to assume that a petition with
765 signatures has been filed with the village clerk®s office
calling for an election no less than 30 nor more than 60 days
from the fTiling of the petition to determine the question of
whether the name of the village should be changed. The
population of the Village of North Tarrytown is 8,300 and you
believe that the above number of signatures would require the
board of trustees of the village to schedule an election no less
than 30 nor more than 60 days from the date of the filing of the
petition. Nonetheless, you have asked whether the board of
trustees legally would be required to hold an early election or
whether it has discretion to place the proposition on the ballot
during the regular village election to be held next March 18,
1997. Although an election has been conducted on this
proposition, in a telephone conversation you have asked for
guidance that can be applied prospectively.

Village Law 8§ 9-912(2)(d) governs the procedure for changing
the name of a village. Under that provision, the board of
trustees may upon its own motion and must upon the petition of at
least 200 electors i1n villages with a population of 5,000 or more
(North Tarrytown falls into this category), submit a proposition
to change the name of the village at a regular or special village
election. The regular or special village election is conducted
for purposes of electing village officers (Election Law



§ 15-102[1], [2]). and in your village that election takes place
in March.

IT a petition i1s filed which requests the holding of a
referendum at a time other than the date of the regular or
special village election, the petition must contain twice the
number of signatures otherwise required. 1Id., § 9-912(1). |If
the petition includes that request and has the requisite number
of signatures, 'such referendum shall be held no less than
thirty, nor more than sixty, days after the filing of such
petition”. Id.

It seems clear under the above provision that upon the
filing of a petition to change the name of the village, which
specifically requests that the proposition be submitted to the
electors at a time other than the date of the regular or special
village election and includes the required number of signatures,
the referendum on the proposition must be held no less than 30
nor more than 60 days after the filing of the petition. Once
that petition is filed, the board of trustees has no discretion
to place the proposition on the ballot at the regular village
election to be held in March.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government. This perforce is
an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

JAMES D. COLE
Assistant Attorney General
in Charge of Opinions
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