
REAL PROPERTY TAX LAW § 1402(2).

A person may not hold simultaneously the positions of town
assessor and mayor of a village in the town.  The individual may
be a candidate for the office of mayor but must vacate the office
of assessor upon election and qualification as mayor.

April 29, 1997

John L. Kirkpatrick, Esq. Informal Opinion
Town Attorney   No. 97-19
Town of Minden
P. O. Box 350
Fort Plain, NY 13339

Dear Mr. Kirkpatrick:

You have asked whether a town assessor may be a candidate
for the position of mayor of a village in the town and, if
elected as mayor, whether holding of the two positions is
compatible.  

You have explained that the village is a separate assessing
unit but in accordance with the Real Property Tax Law utilizes
the town’s assessment roll.  Real Property Tax Law § 1402(2).

In the absence of a constitutional or statutory prohibition
against dual officeholding, one person may hold two offices
simultaneously unless they are incompatible.  The leading case on
compatibility of office is People ex rel. Ryan v Green, 58 NY 295
(1874).  In that case the Court held that two offices are
incompatible if one is subordinate to the other or if there is an
inherent inconsistency between the two offices.  The former can
be characterized as "you cannot be your own boss", a status
readily identifiable.  The latter is not easily characterized,
for one must analyze the duties of the two offices to ascertain
whether there is an inconsistency.  An obvious example is the
inconsistency of holding both the office of auditor and the
office of director of finance.

There are two subsidiary aspects of compatibility.  One is
that the principle equally covers an office and a position of
employment or two positions of employment.  Also, where positions
are compatible, a conflict of interests may arise out of the
simultaneous holding of the positions.  The conflict can be
avoided by declining to participate in the disposition of the
particular matter.
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In our view, the offices of town assessor and village mayor
are incompatible.  Under these circumstances, there is an
inherent conflict in loyalties.  On the one hand, the town
assessor is charged with assessing property throughout the town
in an impartial manner.  A town assessor also serving as mayor,
however, might favor the property owners of the village.  The
potential conflict does not arise from use of assessments for
village tax purposes in that the lower the assessment of village
real property the higher the village tax rate would have to be in
order to generate the required income.  Favorable assessments for
village taxpayers, however, would mean that they would pay lower
town taxes relative to residents of the area of the town outside
the village.

We are not suggesting that any individual holding these two
positions would consciously favor village taxpayers.  The
potential for bias, however, whether intended or subconscious, is
present.  Public officials must avoid even the appearance of a
conflict of interests in order to maintain public confidence in
the integrity of government.  The service of an individual as a
town assessor and as the village mayor may undermine the
integrity of the town assessment function in the eyes of town
taxpayers.  

Therefore, we conclude that a person may not hold
simultaneously the positions of town assessor and mayor of a
village in the town.  The individual may be a candidate for the
office of mayor but must vacate the office of town assessor upon
election and qualification as mayor.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government.  This perforce is
an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

JAMES D. COLE
Assistant Attorney General
  in Charge of Opinions


