GENERAL CITY LAW § 20(2), (7).

Land acquired by a city, dedicated for park purposes and
improved and utilized for park purposes, iIs impressed with a
public trust and may not be used for other than park purposes
without the express approval of the State Legislature.

March 10, 1997

Sheila Meck Hyde, Esq. Informal Opinion
City Attorney No. 97-10
City of Dunkirk

City Hall

Dunkirk, NY 14048
Dear Ms. Hyde:

You have asked whether your city is authorized to sell a
parcel of land, which the common council has dedicated as a park,
to a private individual for residence purposes without an act of
the State Legislature. |If 1t can do so, you request guidance as
to the required procedure for sale.

You informed us that in 1940 the city received title to a
number of real property lots through tax foreclosure proceedings.
The lots were never sold but instead were combined with other
lots and, through action of the city council, the combined lots
were dedicated for park purposes. The land is used as a park and
has various park improvements.

Under General City Law 8§ 20(2), the rights of a city in
various public improvements, including parks, are declared to be
inalienable, except as provided by subdivision 7 of section 20.
Subdivision 7 authorizes a city to establish, construct, maintain
and operate markets, parks, playgrounds and public places, and
upon the discontinuance of that use, to sell and convey the land.
The courts have held, however, that subdivision 7 does not affect
the inalienability of parks as provided in subdivision 2 of the
General City Law. Matter of Central Parkway, 140 Misc 727
(Sup Ct Schenectady Co 1931); see also, 1979 Op Atty Gen (InfT)
184. The State retains complete authority over the city as to
the alienation of park lands. 1d. Park land held by a city is
impressed with a public trust and may not be sold without
authorization by the State Legislature. 1d.; see also, Aldrich
v City of New York, 208 Misc 930 (NY Sup Ct 1955), affd, 2 AD2d
760 (2d Dept 1956). As a general matter, the direct and specific




approval of the State Legislature, plainly conferred, would be
required to use dedicated park areas for other than park
purposes. Matter of Ackerman v Steisel, 104 AD2d 940, 941

(2d Dept 1984), affd, 66 NY2d 833 (1985).

We conclude that land acquired by a city, dedicated for park
purposes and improved and utilized as a park, is impressed with a
public trust and may not be used for other than park purposes or
alienated without the express approval of the State Legislature.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government. This perforce 1is
an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

JAMES D. COLE
Assistant Attorney General
in Charge of Opinions



