
EDUCATION LAW §§ 2103(1), 2112(3); TOWN LAW §§ 23(1), 29, 42,
125.

There is no prohibition on a person serving as the president
of a school board and as the deputy supervisor of a town.  

September 16, 1996

Michael A. Yehl, Esq. Informal Opinion
Town Attorney   No. 96-29
Town of Westfield
Eason Hall
23 Elm Street
Westfield, NY  14787

Dear Mr. Yehl:

You have asked whether a person may serve simultaneously as
the deputy town supervisor and as president of the local school
board.  You have explained that a member of the town board has
been appointed by the town supervisor to the position of deputy
supervisor and has been elected by his or her colleagues as the
president of the school board.  In researching the question
raised, you have found 1966 Op Atty Gen (Inf) 81, which concluded
that under State law a member of a board of education may not
also hold the position of deputy supervisor.  You have asked that
we reevaluate this issue. 

Under section 2103(1) of the Education Law, no town
supervisor is eligible to the office of trustee or member of a
board of education.  A trustee or a member of a board of
education vacates his office by accepting the office of
supervisor.  Education Law § 2112(3).  Section 23(1) of the Town
Law also prohibits a trustee of a school district from being
"eligible to the office of supervisor".  

The town board may at any time establish the office of
deputy supervisor.  Town Law § 42.  The deputy supervisor is
appointed by and serves at the pleasure of the supervisor.  Id. 
During the absence or inability of the supervisor to act or while
the office of supervisor is vacant, the deputy supervisor
presides at meetings of the town board and is vested with all of
the powers and duties of the supervisor, except the deputy
supervisor has no vote on matters coming before the town board
and does not serve as a member of the county board of
supervisors.  Id.  In the event that the office of supervisor
becomes vacant, the deputy supervisor remains in office until his
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or her successor is appointed by the new supervisor.  Id.  Any
person, including a town official, may be appointed to the
position of deputy supervisor provided that he or she possesses
the same qualifications as an elected town officer.  Id.  Before
performing any functions of the office, the deputy supervisor
must take and file the constitutional oath of office and execute
and file an official undertaking.  Id.

In our view, there is no statutory bar on a deputy
supervisor also serving as a member of a board of education.  The
statutory prohibitions only apply to the position of supervisor. 
The position of deputy supervisor is a separate and distinct
office created by statute.  Had the Legislature intended to
prohibit a deputy supervisor from also serving on a board of
education, it could easily have done so by referring to the
specific office.  Instead, the prohibitions refer only to the
office of supervisor.  We see no basis for extending specific
statutory provisions to cover a separate town office, as defined
under provisions of the Town Law.  Further, we see no conflict or
incompatibility between the duties of a member of a board of
education and a deputy supervisor.  The powers and duties of the
supervisor which the deputy supervisor would perform in the event
of a vacancy in the position of supervisor or where the
supervisor is absent or unable to act relate to town fiscal
matters.  Town Law §§ 29, 125.  The deputy supervisor has no
right to vote on matters before the town board.  We see no
inevitable interaction between these duties and those of the
president of a board of education.  In instances where a town and
a school district transact business, a person serving as deputy
supervisor and on the board of education can remedy any potential
conflict through recusal.  Through this opinion, we supersede
1966 Op Atty Gen (Inf) 81.  

We conclude that there is no prohibition against a person
serving as the president of a school board and as the deputy
supervisor of a town.  

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government.  This perforce is
an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

JAMES D. COLE
Assistant Attorney General
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