GENERAL MUNICIPAL LAW & 806(1)(a); REAL PROPERTY TAX LAW 88 310,
et seq.

There i1s no common law or statutory prohibition on a town
assessor also serving as a local political party chairperson.
The municipality should, however, review its local code of ethics
to determine whether there are any applicable standards.
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Arthur 1. Seld, Esq. Informal Opinion
Town Attorney No. 96-27

Town of Mentz

P. 0. Box 354

Seneca Falls, NY 13148-0354

Dear Mr. Seld:

You have asked whether a conflict of interests would result
were a town political party chairperson to serve as the single
appointed assessor of the town.

The position of political party chairperson is not a State
or local public office, but is separately characterized as a
party office under the Election Law. Election Law § 1-104(5);
Matter of Sulli v Bd. of Supervisors of the County of Monroe,
24 Misc 2d 310 (Sup Ct Monroe Co 1960); see also, Cunningham v
Bronx Co. Democratic Executive Committee, 420 F Supp 1004, 1006
(USDC SDNY 1976), affd, 431 US 801 (1977). Therefore, the
doctrine of compatibility of office, which applies to public
offices and positions of employment, would not apply to a party
office. Matter of Sulli, supra; 1981 Op Atty Gen (Inf) 111; 1978
Op Atty Gen (Inf) 91. We are not aware of any statutory
provision that prohibits the holding of these two positions.
See, Real Property Tax Law 88 310, et seqg., establishing the
qualifications of assessors.

Public officials should not, however, accept positions or
become involved in outside activities which conflict with their
official duties. Every local government is required to
promulgate a code of ethics providing standards

for officers and employees with respect to
disclosure of interest in legislation before
the local governing body, holding of
investments in conflict with official duties,
private employment in conflict with official



duties, future employment and such other
standards relating to the conduct of officers
and employees as may be deemed advisable.
Such codes may regulate or prescribe [sic]
conduct which is not expressly prohibited by
this article but may not authorize conduct
otherwise prohibited. Such codes may provide
for the prohibition of conduct or disclosure
of information and the classification of
employees or officers.

General Municipal Law 8 806(1)(a)- Therefore, you should review
your code of ethics to determine whether there are applicable
standards. |If found appropriate, the town board can amend the
code to add standards. Further, you may request an opinion of
the town board of ethics, or 1If not established, the county board
of ethics construing your local code of ethics concerning the
question raised. Matter of Sulli, supra, 34 Misc 2d at 314.

We conclude that there is no incompatibility or statute
prohibiting a town assessor from also serving as a local
political party chairperson. The municipality should, however,
review its local code of ethics to determine whether there are
any applicable standards and may, if found to be appropriate,
amend the code to add standards.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government. This perforce is
an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

JAMES D. COLE
Assistant Attorney General
in Charge of Opinions



