
MENTAL HYGIENE LAW §§ 41.03, 41.05, 41.09.

The Lewis County Community Services Board may provide a
fixed term of office for the director of mental hygiene.

March 25, 1996

Kevin M. McArdle, Esq. Informal Opinion
County Attorney   No. 96-13
County of Lewis
P. O. Box 128
Lowville, NY  13367-0128

Dear Mr. McArdle:

You have asked whether the Lewis County Community Services
Board may appoint the local mental hygiene director to a term of
office and have inquired as to the procedure for such an
appointment, if authorized. 

For background purposes, in order to be eligible for State
aid, a county or New York City must establish a local
governmental unit, which is defined as an identifiable entity
within the local government with responsibility for the provision
of services for the mentally ill, the mentally retarded,
developmentally disabled persons and those suffering from
alcoholism, alcohol abuse, substance abuse or substance
dependence.  Mental Hygiene Law §§ 41.03(1), (3) and (4),
41.05(a).  The services themselves may be provided by a local
governmental unit, by a voluntary agency under a contract with a
local governmental unit or may be provided through State
facilities.  Id., § 41.03(3), (4).  Each local governmental unit
has a community services board with responsibility for the above
services and a director as its chief executive officer.  Id.,
§ 41.05(b), (c).  Local governments with charters may vest policy
making functions in the director but in the case of non-charter
governments, the policy making functions vest in the board.  Id.,
§ 41.05(c).  

Your concern is section 41.09(a) of the Mental Hygiene Law,
which provides as follows:

(a) Charter governments may provide for
appointment and removal of directors in a
manner authorized by such governments.  In
all other local governments, the board shall
appoint and remove the director. 
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Lewis County is a non-charter government and, therefore, would
fall within the second sentence quoted above.  In our view, this
provision gives the board responsibility for appointment and
removal of the director of mental hygiene but does not establish
any particular mechanism or procedure for the appointment or
removal.  Thus, a community services board can, in our view,
utilize this grant of authority to establish a term of office for
the director and a procedure for removal of this officer.

In answer to your first question, State law provides that in
non-charter counties the community services board is responsible
for appointment and removal of the director of mental hygiene and
provides the board with flexibility to determine the procedure
which may include appointment of a director for a fixed term with
a mechanism for removal.  In that the statute requires the board
to "appoint and remove" the director, in our view a procedure for
removal must be established.

You have indicated that the current director has held the
position for approximately 20 years and ask whether the board may
impose a term of office upon an individual who is already serving
as the director.  In our view, the establishment of a term of
office for the position would necessarily include a new
appointment of an individual to occupy the office for that term
subject to the revised conditions.  There is no reason, however,
if the current occupant of the position meets the requirements of
law and of the State why he or she cannot be a candidate for
appointment.  

Finally, if the imposition of a specific term of office is
permissible, you ask whether a resolution or local law of the
Lewis County Board of Legislators is necessary to establish the
term or whether action by the community services board is all
that is required.  Under the express conditions of the statute,
the community services board is to appoint and remove the
director.  Implicit in this grant of authority is the
responsibility of the board to determine the procedure for
appointment and removal.  

We conclude that the Lewis County Community Services Board
may provide a fixed term of office for the director of mental
hygiene.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government.  This perforce is
an informal and unofficial expression of the views of this
office.
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Very truly yours,

JAMES D. COLE
Assistant Attorney General
  in Charge of Opinion


