
CIVIL SERVICE LAW §§ 75, 76(4); UNCONSOLIDATED LAWS § 5711-q.

A municipality is unauthorized to establish a term for an
office in the competitive class of the civil service.  This
principle applies to a chief of police serving as the executive
head of a municipality's police department, so long as that
position is classified competitive.

September 28, 1995

Kenneth E. Powell, Esq. Informal Opinion
Village Attorney   No. 95-48
Village of Rye Brook
14 North Broadway
Tarrytown, NY  10591

Dear Mr. Powell:

You have asked whether the Village of Rye Brook may
establish a term of office for the office of chief of police,
notwithstanding that the office has been placed in the
competitive class of the civil service.  You are aware of the
Attorney General's Formal Opinion No. 93-6, concluding that a
municipality may not impose a term of office on a position in the
competitive class of the civil service.  You do not request a
reconsideration of that conclusion but inquire whether the scope
of that opinion would include a department head serving in an
executive capacity in high public office.  Specifically, your
inquiry deals with the chief of police, who in your village
manages a 24-officer police department representing approximately
one-half of the village's work force and approximately one-half
of the annual village budget.

In Formal Opinion No. 93-6, we distinguished between
competitive positions with terms of office established by "State"
law and those with terms of office established "locally". 
Decisions cited in the opinion found that positions with terms of
office established by State law constitutionally must be placed
in the competitive class if examination of qualifications through
merit and fitness is practicable.  These cases also determined
that there is no inevitable conflict between the terms of office
and placement in the competitive class.  The decisions reasoned
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that the requirements for competitive class appointments could be
applied to the positions during the designated term.  Our opinion
emphasizes, however, that these decisions dealt with positions
with terms of office created by State law or by State established
charters.  The courts reconciled two State laws.  A statute
establishing a term of office was reconciled with provisions of
the Civil Service Law governing competitive appointments.

The question as to whether a local government may establish
terms for positions in the competitive class invokes different
legal issues involving the extent to which home rule powers are
restricted by provisions of State law set forth in the Civil
Service Law and Rules.  

Formal Opinion No. 93-6 cites the broad power of local
governments to enact local laws dealing with the powers, duties,
qualifications, number, mode of selection and removal, and terms
of office of local government officers and employees.  Local
laws, however, are required to be consistent with the provisions
of the Constitution and general State laws.  The opinion finds
that the Civil Service Law is a general State law and, therefore,
a local law establishing terms of office for positions in the
competitive class must be consistent with its provisions.  The
opinion reasons that

 [i]f that position is placed in the competitive class, service by
incumbents who have received permanent appointment is
continuous.  Clearly, this was the intent of the Legislature in
providing for appointments based on merit and fitness and
prohibiting arbitrary removal.  

Formal Opinion No. 93-6 concludes that a local law setting forth
a term of office for a position in the competitive class is
inconsistent with these concepts derived from provisions of the
Civil Service Law governing competitive appointments.  Unlike two
State statutes which, under principles of statutory construction
must be reconciled if possible, local laws must be entirely
consistent with general State laws.  Formal Opinion No. 93-6.

You have suggested that a municipality is authorized by
local law to establish terms of office for high-level executive
positions which have been classified as competitive.  We have
reviewed the arguments and cases cited in your letter and find no
basis for a distinction.  First, you cite Roth v Cuevas, 82 NY2d
791 (1993), holding that there is authority for a local law 
establishing limits on the number of consecutive terms that may
be served by occupants of the offices of mayor, comptroller, city
council member, public advocate and borough president in the City
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of New York.  This case is not relevant in that it deals with
elected positions which are not in the classified service.  

You also have cited cases holding that placement of a
position in the competitive class is not inconsistent with the
position's term of office.  These cases, however, also cited in
Formal Opinion No. 93-6 and discussed above, deal with terms of
office established by State, rather than local law.  Matter of
Phillips, 139 App Div 365 (3d Dept), affd, 200 NY 521 (1910);
Berg v Gerber, 59 AD2d 906 (2d Dept 1977).  There, the courts
followed accepted principles of statutory construction and
reconciled two State statutes.

You have cited a line of cases standing for the proposition
that an independent officer who exercises a high degree of
initiative and independent judgment may be removed without a
hearing under section 75 of the Civil Service Law.  The cases you
have cited, however, do not deal with positions in the
competitive class but rather with veterans (Matter of O'Day v
Yeager, 308 NY 580 [1955]); veterans and individuals in the
non-competitive class (Matter of Nolan v Tully, 52 AD2d 295
[3d Dept 1976]); and with an officer not in the classified
service where the issue was whether a dismissal was based on
patronage or the need to ensure that policies which the
electorate has sanctioned are effectively implemented (Matter of
Gallagher v Griffin, 93 Misc 2d 174 [Sup Ct Erie Co 1978]).  The
rationale of these decisions does not extend to individuals
classified in the competitive class of the civil service.  Matter
of O'Day, supra; Matter of Nolan, supra.  

Finally, your reference to section 76(4) of the Civil
Service Law as a limitation on tenure of persons in the
competitive class and, therefore, a signal that locally
established terms of office for competitive positions are
authorized, is not convincing.  Section 76(4) preserves
pre-existing State, local or charter laws relating to removal or
suspension of persons in the competitive class and authorizes the
replacement of the procedure for discipline in sections 75 and 76
with procedures developed through collective bargaining.  Thus,
section 76(4) only establishes that discipline under sections 75
and 76 is not exclusive.  Nor does section 5711-q of the
Unconsolidated Laws, which applies to police departments in
Westchester County, erode the tenure of persons in the
competitive class of the civil service.  That provision makes it
clear that no member of a police force may be fined, reprimanded
or dismissed except upon written charges with an opportunity to
be heard.  Unconsolidated Laws § 5711-q(9).  Like section 76(4),
it preserves other applicable disciplinary procedures.  See, 
id., § 5711-p.
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We conclude that a municipality is unauthorized to establish
a term for an office in the competitive class of the civil
service.  This principle applies to a chief of police serving as
the executive head of a municipality's police department, so long 
s that position is classified competitive.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government.  This perforce is
an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

JAMES D. COLE
Assistant Attorney General
  in Charge of Opinions


