
Opn. No. 95-28 

PUBLIC HEALTH LAW § 3001(2) and (3); VEHICLE AND TRAFFIC LAW §§ 101, 115-c, 375(26) 
and (41)(2); L 1981, CH 142. 

"Emergency ambulance service vehicle", as defined by section 115-c of the Vehicle and Traffic Law, 
includes an appropriately equipped privately-owned vehicle operated by an agent of an ambulance 
service and used in transporting emergency medical personnel and equipment to sick or injured persons. 

May 4, 1995  

Hon. Sheldon Silver  
Speaker of the Assembly Informal Opinion  
Legislative Office Bldg., Rm. 582 No. 95-28  
Albany, NY 12248  

Dear Speaker Silver:  

You have requested my opinion as to whether the definition of "emergency ambulance service vehicle" 
in section 115-c of the Vehicle and Traffic Law includes a privately-owned vehicle which is being 
operated by an agent of a duly qualified ambulance service answering an emergency on behalf of such 
ambulance service. As you have pointed out, an "emergency ambulance service vehicle" is further 
defined as an "authorized emergency vehicle" (Vehicle and Traffic Law § 101) which is permitted to 
utilize gongs or sirens, red and white lights, and may disregard certain traffic control laws, consistent 
with Vehicle and Traffic Law §§ 375(26), (41)(2) and 1104.  

Section 115-c defines "emergency ambulance service vehicle" as  

An emergency ambulance service vehicle shall be defined as an appropriately equipped 
motor vehicle owned or operated by an ambulance service as defined in section three 
thousand one of the public health law and used for the purpose of transporting emergency 
medical personnel and equipment to sick or injured persons. 

I believe that the language "owned or operated by" (emphasis supplied) includes an appropriately 
equipped privately-owned vehicle operated by an agent of an ambulance service and used in transporting 
emergency medical personnel and equipment to sick or injured persons. "Ambulance service" for 
purposes of this provision is defined by Public Health Law § 3001(2), (3), and includes a volunteer 
ambulance service. 

To conclude that such a privately-owned vehicle is not an "emergency ambulance service vehicle" is 
inconsistent with the plain meaning of the language "or operated" in section 115-c of the Vehicle and 
Traffic Law. I believe that the statute, in covering a privately-owned vehicle, is designed to provide an 
increased level of emergency services to the public.  

The legislative history indicates the purpose of section 115-c was to ensure that so-called "quick 
responder units", used in the treatment of cardiac arrests and related conditions, clearly would be 
authorized to use flashing lights and sirens. Bill Jacket, L 1981, ch 142, May 19, 1981 Memorandum in 
Support of A-4628 by Assemblyman Tallon, Jr., sent to the Governor. At the time, companies 
commonly had crews with quick responder units available 24-hours a day to permit response at any 
time. Id . I believe that the drafters of section 115-c carefully crafted the language "or operated by" to 
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cover privately-owned vehicles. These vehicles can be available on an on-call basis to permit their 
owners to respond on behalf of the ambulance service to emergencies occurring at any time of the day or 
night.  

The drafters recognized that the use of flashing lights and sirens should be granted only to vehicles with 
actual need for this equipment. Id . This was accomplished by covering only vehicles "owned or 
operated by an ambulance service" and serving a specific purpose - transporting emergency medical 
personnel and equipment to sick or injured persons. Id . Thus, privately-owned vehicles operated by 
agents of ambulance services and performing this specific purpose on their behalf are covered by this 
provision.  

I note that the Department of Motor Vehicles (DMV) similarly construed section 115-c to include a 
privately-owned vehicle:  

The use of "or" in the phrase "owned or operated" leads us to the conclusion that there are 
two separate methods of qualifying as an emergency ambulance service vehicle. To hold 
otherwise would require the conclusion that the words "or operated" are mere surplusage. 1  
the DMV recognized that the word "or" in section 115-c was significant, in authorizing 
privately-owned vehicles to fall within the definition of an "emergency ambulance service 
vehicle". 2  

I note that in a prior opinion of this office a contrary conclusion was reached based upon an erroneous 
citation of the statutory language to include vehicles "owned and operated" by an ambulance service. 
Informal Opinion No. 85-53. 

I conclude that "emergency ambulance service vehicle", as defined by section 115-c of the Vehicle and 
Traffic Law, includes an appropriately equipped privately-owned vehicle operated by an agent of an 
ambulance service and used in transporting emergency medical personnel and equipment to sick or 
injured persons.  

Very truly yours,  
 

  

DENNIS C. VACCO  
Attorney General  

1 January 21, 1992 letter to Peter J. Millock, General Counsel, NYS Department of Health, from Kathy 
A. Bennett, Deputy Commissioner and Counsel, Department of Motor Vehicles. 

2 See also , July 25, 1991 letter to Ms. B.J. Gilmore from Arthur L. Alowitz, Esq., Assistant Counsel, 
NYS Department of Motor Vehicles where it was concluded that: 

An emergency medical technician employed or performing volunteer services for an ambulance 
service may equip his private vehicle with red lights and sirens and may use these red lights and 
sirens, in accordance with the above quoted §115-c, to arrive at the scene of an emergency faster. 
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