MUNICIPAL HOME RULE LAW § 10(1)(i) and (1)(ii)(a)(1); TOWN LAW
§8 267(3), 271(3), 272-a, 274, 274-a, 276.

There i1s no iIncompatibility between serving on the planning
board and holding a position of employment providing computer
services in the town. While a town might enact a local law
prohibiting the simultaneous holding of various positions, a
finding should first be made that the enactment is in the public
interest.

April 26, 1995

Daniel G. Schum, Esq. Informal Opinion
Town Attorney No. 95-22

Town of Ogden

269 Ogden Center Road

Spencerport, NY 14559-2024

Dear Mr. Schum:

You have indicated that a member of the town planning board
has been interviewed and found acceptable for full time
employment as a town employee. The duties of the employment
position are to provide computer services to the town. The town
planning board has responsibility for development of the master
plan, forming the basis for development In a town (Town Law
§ 272-a); if authorized by the town board, it advises other town
departments and officers prior to the taking of action (id.,

8§ 274) and may be given the responsibility to approve site plans
(id., § 274-a) and subdivision plans (id., § 276). You have
asked whether there are any Attorney General opinions finding
that a full time employee of a town is precluded from also being
a member of the town planning board.

I have found no such opinion. Findings of incompatibility,
precluding a person from holding two positions, are based on a
review of the specific powers and duties of the two positions.

Op Atty Gen (Inf) No. 92-35. One position may not be subordinate

to the other; that is, you cannot be your own boss. 1d.
Additionally, two positions are incompatible if there is a
conflict between the duties of the positions. 1d. The specific

employment position you have described and the planning board
position would not appear to fall within either of these
categories. Additionally, the planning board meets during the
evening, thus creating no time conflict for the employee.



You have iIndicated also that the town board has proposed an
amendment to its code to provide that no full time employee of
the town nor any member of the town board can be a member or
chairperson of either the zoning board of appeals or the town
planning board. First, we note that State law already prohibits
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town board members from serving on the town planning board or the
town zoning board of appeals. 1d., 88 267(3), 271(3). 1In a
prior opinion of this office, we found that a local government is
authorized to enact a local law prohibiting the dual holding of
various local positions. Op Atty Gen (Inf) No. 91-1. We
reasoned that such a local law is authorized under a
municipality™s authority to adopt and amend local laws not
inconsistent with the Constitution or any general law, iIn
relation to i1ts property, affairs or government; and in relation
to the powers, duties and qualifications of its officers and
employees. Municipal Home Rule Law § 10(1)(i) and () (ii1)(@)(1).
We also stated that the presumed basis for the local law is a
finding by the municipality that such dual office holding would
be incompatible or not in the public interest. Thus, prior to
enacting such a broad prohibition, we suggest that the town board
consider the public iInterest to be served by the legislation.

We conclude that there is no incompatibility between serving
on the planning board and holding a position of employment
providing computer services in the town. While a town might
enact a local law prohibiting the simultaneous holding of various
positions, a finding should first be made that the enactment will
be in the public interest.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government. This perforce is
an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

JAMES D. COLE
Assistant Attorney General
in Charge of Opinions



