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Public Authorities Law Article 3, title 2, Article 9, Article 9 § 2826, Article 10-C, 
3401(2), 3402, 3402(1)(b), 3402(1)(c), 3402(2)(c); General Construction Law 41, 110 
  
The provisions of Public Authorities Law § 3402(2)(c) govern the number of Nassau 
Health Care Corporation directors needed to convene a quorum and transact 
business, and those numbers vary depending on the number of directors then in 
office and the number of directors attending a meeting at which a quorum is 
present. 
 

February 4, 2011 
 
 
 
Reginald Bullock  Informal Opinion 
General Counsel  No. 2011-3 
Nassau Health Care Corporation 
2201 Hempstead Turnpike 
East Meadow, New York 11554 
 
 
Dear Mr. Bullock: 
 

You have requested an opinion relating to the number of votes necessary for 
the board of the Nassau Health Care Corporation (“Corporation”) to transact 
business.  The Corporation is a public benefit corporation established under Public 
Authorities Law article 10-C to provide health care services and health facilities 
within Nassau County.  Public Authorities Law § 3401(2).  It is governed by a board 
consisting of 15 members (called “voting directors” in the enabling statute), a 
majority of whom are appointed by the Governor upon the recommendation of 
specific state and county officers.  Id. § 3402(1)(b), (c).  The remaining members are 
appointed by county officials.  Id. § 3402(1)(b).  You have explained that the board 
currently has some vacancies and you anticipate more in the near future, and thus 
you ask how many board members are necessary to approve matters that are voted 
on.  As explained below, we conclude that the number of members that must 
approve action is governed by the Corporation’s enabling legislation and varies 
depending on the number of members currently in office and the number who are 
present at a meeting. 

 
Analysis 
 
Two conflicting provisions of the Public Authorities Law must be considered 

in responding to your question.  First, within the provisions establishing the 
Corporation, the Legislature provided that 60% “of the voting directors then in 
office shall constitute a quorum.”  Public Authorities Law § 3402(2)(c).  Under this 
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statute, the number needed for a quorum varies with vacancies on the board; that 
number is determined by the number of directors “then in office.”  See  Roosevelt 
Islanders for Responsible Southtown Dev. v. Roosevelt Island Oper. Corp., 291 
A.D.2d 40, 49-50 (1st Dep’t 2001); New York State Urban Devel. Corp. v. Vanderlex 
Merchandise Co., 98 Misc. 2d 264, 270-71 (Sup. Ct., N.Y. Co. 1979).  Section 3402 
further provides that “[n]o action shall be taken by the board of directors except 
pursuant to the favorable vote of a majority of the board at a meeting at which a 
quorum is present.”  Public Authorities Law § 3402(2)(c). 

 
Second, Public Authorities Law article 9 provides certain rules generally 

applicable to authorities established under the Public Authorities Law.  One of 
those provisions is section 2826, which provides that, “[n]otwithstanding any other 
provision” of the Public Authorities Law or any provision of any general, special, or 
local law, “whenever the whole number of the board of any authority or commission 
heretofore or hereafter continued or created” by the Public Authorities Law is three 
or more persons, “a majority of the whole number,” that is, the total number the 
board would have without any vacancies or disqualified members, is needed to 
constitute a quorum.  Additionally, “not less than a majority of the whole number of 
such board may perform and exercise” its powers.  Id. § 2826.  Under this statute, 
added to the Public Authorities Law in 1958, the number of members needed for a 
quorum and a majority does not change, even when vacancies exist on the board.1 
  
 The Corporation’s enabling legislation took effect in 1997, rendering it 
subject to Public Authority Law § 2826’s quorum and majority provisions unless 
that section was repealed with respect to the Corporation by the Corporation’s 
enabling statute. 
 
 Section 2826’s effectiveness was not expressly repealed by the Corporation’s 
enabling statute.2  The question of whether it was impliedly repealed by the 
Corporation’s legislation is more complicated.  We believe, however, that the better 
answer is that the general provisions of Public Authorities Law § 2826 were 
repealed with respect to their application to the Corporation by the later-enacted 
statute that established the Corporation, and thus that the special provisions of 

                                                 
1 We need not consider the applicability of General Construction Law § 41, establishing general 
quorum and majority requirements for public bodies, because it does not apply when other provisions 
of law indicate that a different meaning or application was intended.  General Construction Law § 
110.  Here, we have two other statutes that ostensibly establish quorum and majority rules for the 
Corporation.  
2 Other general provisions of the Public Authorities Law, however, were.  See Act of Feb. 6, 1997, ch. 
9, § 1, 1997 N.Y. Laws 45, 61 (providing that the Corporation is not subject to the general provisions 
of the Public Authorities Law that relate to the state governmental cost recovery system, title 10 of 
article 9). 
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section 3402 govern the number of directors who constitute a quorum and who must 
approve action by the Corporation. 
 
 We begin with the broad language of section 2826, which provides that 
notwithstanding any other provision of the Public Authorities Law or any other 
general, special, or local law, whenever the board of an authority “heretofore or 
hereafter continued or created” by the Public Authorities Law is composed of three 
or more members, the numbers required for quorum and majority are determined 
by the whole number of board members, without factoring in vacancies or 
disqualified members.  The Corporation was created after section 2826 was adopted, 
and its board has 15 members, bringing it within the scope of the language of 
section 2826. 
 
 The conclusion that the provisions of section 2826 govern would, however, 
render the language of the Corporation’s enabling legislation relating to quorum 
and majority a nullity.  This is of course a strongly disfavored result.3  See Statutes 
§ 231, 1 McKinney's Cons. Laws of N.Y. at 388 (1971).  Additionally, when a general 
statutory provision conflicts with a later-enacted special statutory provision, the 
later-enacted statute is deemed to have repealed the earlier general provision.  
Statutes § 397, 1 McKinney's Cons. Laws of N.Y. at 577 (1971).  The conflict 
between the provisions of section 2826 and 3402 can be illustrated by the following 
examples relating to the number of directors each statute would require for a 
quorum: first, assuming no vacancies on the board, under section 3402, the special 
law governing the Corporation, nine of the 15 directors constitute a quorum, while 
under the general provisions of section 2826, eight directors are needed for a 
quorum.  Next, assuming five vacancies on the board and ten directors remaining, 
under section 2826 eight directors are still needed for a quorum, but under section 
3402 only six directors (“sixty percent of the voting directors then in office”) must be 
present.  In light of this conflict, established principles of statutory construction 
weigh in favor of concluding that the general provisions of section 2826 were 
repealed with respect to the Corporation by the Legislature’s enactment of specific 
quorum requirements.  We therefore are of the opinion that the language of the 
Corporation’s enabling legislation relating to quorum governs, rather than the 
general provisions of section 2826, and thus that the number of directors who are 
needed to comprise a quorum varies with the number of directors “then in office.” 
 
 We next turn to the question of the number of board members that must 
agree before an action is approved. As with its quorum provision, the portion of 
                                                 
3 Concluding that the provisions of section 2826 do not apply to the Corporation in light of the 
specific provisions of section 3402 does not render section 2826 null; instead, that section provides a 
default rule for those authorities whose enabling legislation does not address quorum or majority 
requirements.  See, e.g., Public Authorities Law article 3, title 2 (New York State Bridge Authority). 
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Public Authorities Law § 3402(2)(c) relating to the necessary majority must be given 
meaning so as not to be a nullity.  Section 3402(2)(c) provides that “[n]o action shall 
be taken by the board of directors except pursuant to the favorable vote of a 
majority of the board at a meeting at which a quorum is present.”  You have 
suggested that this could be interpreted to mean either a majority of the whole 
board (“the board”), or, alternatively, a majority of the directors present at a 
meeting as long as there is a quorum.  For the following reasons, we favor the latter 
interpretation. 
 
 First, if a majority of the whole board, without factoring in vacancies, was 
what the Legislature intended – setting aside the question of whether such a 
provision was necessary in light of the broad reach of the majority provision of 
Public Authorities Law § 2826 – it need not have included the final clause of the 
majority provision, but could have simply provided that action may only be taken 
“pursuant to the favorable vote of a majority of the board.”  At the least, such 
phrasing would have created ambiguity to be resolved by application of canons of 
construction.  The Legislature instead related the majority required to the quorum 
required at a meeting, and thus the majority provision is most sensibly interpreted 
to refer to a majority of the directors attending a meeting that has at least a 
quorum. 

 
Additionally, this interpretation avoids the result of authorizing a quorum 

that cannot transact routine business.  The quorum portion of section 3402(2)(c) 
clearly authorizes a lesser number than a majority of the whole to constitute a 
quorum, for example, six directors, if only ten directors are “then in office”, or three 
directors,  if only five directors are then in office.  Interpreting the majority 
provision of section 3402(2)(c) to require a majority of the whole number without 
considering the number of vacancies on the board would require approval by eight 
votes, always, without respect to the number of directors “then in office,” to transact 
business.  Under this interpretation, the board could easily find itself with a 
quorum that has significantly fewer directors than would be required to have the 
board act.  We do not believe the Legislature intended such a result.  Instead, we 
believe that the second sentence of section 3402(2)(c) is best interpreted to mean 
that the board cannot take action except upon a favorable vote of a majority of the 
directors who attend a meeting at which a quorum is present.  The number of votes 
necessary to approve action then will vary in relation to the number of seats filled 
and the number of directors who attend a meeting.4 
                                                 
4 For example, when the board has all 15 directors and no vacancies, a quorum is nine directors.  
When all 15 directors attend a meeting, the number of votes necessary to approve action is eight.  If 
only nine directors attend a meeting, they still have a quorum but only need five votes to approve 
action.  With five vacancies and ten directors, a quorum is six directors.  If only six directors attend a 
meeting, four votes are needed to approve action, but if all ten directors attend, six votes are needed.  
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Thus, in summary, we conclude that the provisions of Public Authorities Law 
§ 3402(2)(c) govern the number of directors needed to convene a quorum and 
transact business, and those numbers vary depending on the number of directors 
then in office and the number of directors attending a meeting at which a quorum is 
present. 

 
 

 Very truly yours, 
 
 
KATHRYN SHEINGOLD 
Assistant Solicitor General 

     in Charge of Opinions 

                                                                                                                                                             
This result is authorized by statutes governing other public authorities.  See, e.g., Public Authorities 
Law § 1201(5) (a quorum for the New York City Transit Authority is a majority of the whole number 
of members then in office; except as otherwise provided by its enabling legislation, the authority can 
act by a majority vote of the members present at any meeting at which a quorum is in attendance); 
compare id. §§ 1204-d(2), 1205(5) (certain decisions of the New York City Transit Authority must be 
made by not less than a majority of the whole number of members of the authority then in office). 


