COUNTY LAW § 216; ELECTION LAW 88 3-200(2), 3-212(1), 3-214(2),
5-210, 6-144, 8-400(2)

Establishing an additional site outside a city for the board of
elections and moving certain staff and equipment does not
constitute a removal pursuant to County Law 8§ 216, but removing
the public functions of the board of elections from the city
office would constitute such a removal. While individual
commissioners may work independently at a location outside the
city, the functions of the commissioners acting as a board must
remain in the city absent approval of a move at a referendum.
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Dear Ms. Indelicato:

You have asked whether the establishment of additional space
to house equipment and certain functions of the county Board of
Elections is subject to referendum. You have explained that the
Board of Elections historically has performed its functions at an
office located in the city of White Plains. Recent federal and
state legislation mandates that election TfTunctions previously
performed by local governments within the County be consolidated at
the county level. As a result, the Board of Elections requires
additional space to house personnel and equipment. It has located
additional space outside of the city of White Plains. 1t will
maintain i1ts election office In the city of White Plains.

Section 216 of the County Law provides,

The board of supervisors shall have power to
select and change the site of any county
office or building within the county except as
hereinafter provided. . . . No courthouse,
civil office of the sheriff, office of the
county clerk, county treasurer, clerk of the
board of supervisors or board of elections,
now or hereafter located in a city or village,
shall be removed beyond the limits of such
city or village without the approval of a



proposition therefor by the affirmative vote
of a majority of the qualified electors of the
county voting thereon at a general or special
election.

County Law 8 216. Your question is whether the establishment of
additional space outside the city of White Plains constitutes a
“removal” of that office that would require approval by the voters
before i1t could occur. We are of the opinion that, while
establishing an additional site outside the City and moving certain
staff and equipment does not constitute a removal requiring
approval of the voters, removing the public functions of the Board
of Elections from the White Plains office would constitute such a
removal. We are of the further opinion that, while individual
commissioners may work independently at a location outside the
City, the functions of the commissioners acting as a board must
remain in the City absent approval of a move at a referendum.

It has been judicially established that simply maintaining an
additional location does not constitute a change of the site or
location of a county building or office within the meaning of the
County Law so as to require a referendum. Lyon v. Bd. of
Supervisors of the County of Steuben, 115 A.D. 193 (4* Dep’t 1906).
The Board of Elections is authorized to establish as many fixed
branch offices as It deems necessary. Election Law § 3-214(2).

We can foresee instances, however, where sufficient functions
are transferred from one board of elections” office to another
office so as to constitute “removal” of the first office. It is
therefore instructive to look at the purpose served by County Law
§ 216.

It appears that section 216"s purpose is to freeze the sites
where public business with the County or its officers is conducted
when those sites are located within certain clusters of population.
Thus, with respect to a predecessor to County Law 8§ 216, the Court
of Appeals explained that

the legislature has generally recognized the
right of the electors of a county to select
and locate their own county buildings. They,
of all persons, can best determine the place
that would be most accessible and convenient
for the transaction of the business of the
county. There 1is, therefore, a manifest
propriety in making a change dependent upon an
affirmative vote of a majority of the
electors.
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Stanton v. Bd. of Supervisors of the County of Essex, 191 N.Y. 428
(1908). Later, in its proposed amendments to the County Law, the
Uniform County Law Commission explained that section 2167s
predecessor “froze the sites of county offices in the cities and
villages where then situated, and only delegated the power to
change the site beyond those limits to the electors of the county.
The [proposed] section [216] retains this power in the electors
only iIn those instances deemed of general public accommodation.”
Uniform County Law Commission, Proposed Draft, Recodified County
Law, at 8§ 216 (Aug. 18, 1949). The language proposed by the
Commission was enacted. See Act of Apr. 15, 1950, ch. 691, § 216,
1950 N.Y. Laws 1579, 1598.

From this, we conclude that the public functions of and access
to the Board of Elections must remain within the city of White
Plains absent approval by the voters of the County. Thus, we
believe that the White Plains office must continue to, for example,
register voters, Election Law § 5-210, provide absentee ballots to
voters, 1d. 8§ 8-400(2), and accept filings of election papers such
as petitions, id. 8 6-144. The Board of Elections may provide
these services at a branch office established outside the City iIn
addition to providing them at the White Plains office. See 1967
Op. Att’y Gen. (Inf.) 131 (board of elections may register voters
at branch office). The provision of such additional services would
not, In our opinion, constitute a removal subject to referendum.

You have asked whether the commissioners and immediate staff;
the storage of voting machines and ballots and staff necessary to
maintain, test, and transport these machines to polling sites; and
training facilities for poll workers and staff may be transferred
to the location outside of the City without a referendum. To the
extent that storage of equipment and training functions do not
require interaction with members of the public, we are of the
opinion that transferring those functions to a location outside of
the city of White Plains does not constitute removal of the Board
of Elections and therefore does not require approval at a
referendum.

The election commissioners collectively constitute the Board
of Elections. See Election Law 88 3-200(2), 3-212(1). We
therefore believe that eliminating their offices from the location
within the City would constitute a “removal” of such Board and thus
would require approval at a referendum. Similarly, their meetings
and other activities as a board should remain at the location
within the City in the absence of approval at a referendum. To the
extent an individual commissioner has work that can be performed
independently of the other commissioners, we believe that 1t can be
performed at a branch location without voter approval.
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You have explained that for reasons of operational efficiency,
the commissioners should be at the location of the stored voting
machines. We recognize that our conclusion that the activities of
the commissioners as a board should remain at the location iIn the
City in the absence of voter approval may render storing the voting
machines outside the City impractical. In the event the County
wants to change the location of the commissioners as a board to one
outside the City, the proper procedure i1s to seek the approval of
the electors of the County via a referendum pursuant to County Law
§ 216.

The Attorney General issues formal opinions only to officers
and departments of state government. Thus, this is an informal
opinion rendered to assist you in advising the municipality you
represent.

Very truly yours,

KATHRYN SHEINGOLD
Assistant Solicitor General
In Charge of Opinions



