Public Officers Law 88 3, 3(1), 3(2)., 3(2)(c), 3(2) (), 3(2)(e)

“Contiguous” as used iIn Public Officers Law § 3(2) means ‘“sharing
a border” or “touching”; police officers for the city of Syracuse
may not live in Oneida County because that county is not contiguous
to Onondaga County.

October 22, 2008

Rory A. McMahon Informal Opinion
Corporation Counsel No. 2008-10
City of Syracuse

300 City Hall

Syracuse, New York 13202

Dear Mr. McMahon:

You have requested an opinion as to the meaning of particular
statutory language exempting city police officers from residing
within the City. Public Officers Law §8 3 generally provides that,
in order to hold a local civil office, a person must reside within
the political subdivision or municipal corporation by which he is
employed. Public Officers Law 8 3(1). Section 3 includes many
exceptions to this general rule. The exception relevant here,
relating to residency of police officers, provides that

[n]either the provisions of this section or of
any general, special or local law, charter,
code, ordinance, resolution, rule or
regulation, vrequiring a person to be a
resident of the political subdivision or
municipal corporation of the state for which
he shall be chosen or within which his
official functions are required to be
exercised, shall apply to the appointment of a
person as a member of the police force of any
political subdivision or municipal corporation
of the state IT such person resides (a) iIn the
county in which such political subdivision or
municipal corporation is located; or (b) iIn a
county within the state contiguous to the
county in which such political subdivision or
municipal corporation is located; or (c) In a
county within the state contiguous to such
political subdivision or municipal
corporation; or (d) iIn a county within the
state contiguous to a county described In 1tem
(c) hereof where the former is less than




fifteen miles from such political subdivision
or municipal corporation, measured from their
respective nearest boundary lines; or (e) iIn a
county within the state contiguous to a county
described in item (d) hereof where the former
is less than thirty miles from such political
subdivision or municipal corporation, measured
from theilr respective nearest boundary lines.

Public Officers Law § 3(2) (emphasis added). Specifically, you
have asked us whether the term *“contiguous” as it is used iIn the
underlined language above refers to counties that share a border
with the county in which the political subdivision or municipal
corporation that employs the police officer is located, or whether
it refers to counties in close proximity to, but not touching, the
county i1n which the political subdivision or municipal corporation
is located.

You have explained that the City, which is located in Onondaga
County, by charter provision requires that 1i1ts officers and
employees live within the City. Public Officers Law §8 3(2) thus
establishes an exception to the City’s requirement for police
officers. Your question as to the meaning of “contiguous” arises
because Onondaga County and Oneida County do not share a border,
but instead are separated by a portion of Madison County. Certain
police officers would like to live in Oneida County. To be
authorized to do so, Oneida County must be deemed to be
“contiguous” to Onondaga County under Public Officers Law 8§ 3(2).

As explained more fully below, we are of the opinion that
“contiguous” i1n Public Officers Law 8 3(2) means that the counties
share a border, and therefore police officers for the City may not
reside in Oneida County.

1. Analysis

We arrive at the conclusion that *“contiguous” 1in Public
Officers Law 8 3(2) means that the counties in which police
officers are authorized to live must share a border with or touch
Onondaga County for several reasons. First, the ordinary meaning
of “contiguous” supports the conclusion that the borders of the

counties must touch one another. In the absence of any controlling
statutory definition, the words of a statute generally should be
construed according to their ordinary meaning. Rosner v.

Metropolitan Prop. & Liab. Ins. Co., 96 N.Y.2d 475, 479 (2001);
Sega v. State of New York, 60 N.Y.2d 183, 190-191 (1983). Public
Officers Law does not provide a definition of “contiguous.” Its
primary ordinary meaning 1is “[s]haring an edge or boundary;
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touching,” The American Heritage Dictionary of the English Language
397 (4th ed. 2000), and *“[t]Jouching at a point or along a
boundary,” Black®s Law Dictionary 338 (8th ed. 2004).

Second, the term “contiguous” 1is used throughout Public

Officers Law §8 3(2)- In many of those uses it would be entirely
implausible to construe the term to mean “in close proximity,” as
has been proposed, rather than “touching.” Subdivisions (c), (d)

and (e) of section 3(2) provide that a member of the police force
of any political subdivision or municipal corporation may reside

(c) 1In a county within the state contiguous to
such political subdivision or municipal
corporation; or (d) in a county within the
state contiguous to a county described in item
(c) hereof where the former 1is less than
fifteen miles from such political subdivision
or municipal corporation, measured from their
respective nearest boundary lines; or (e) iIn a
county within the state contiguous to a county
described in item (d) hereof where the former
is less than thirty miles from such political
subdivision or municipal corporation, measured
from theilr respective nearest boundary lines.

In other words, this language allows a police officer of a
municipal corporation that has an applicable residency requirement
to reside within a county that is contiguous to the municipal
corporation (County A); a county that is contiguous to County A and
is within 15 miles of the municipal corporation (County B); or a
county that is contiguous to County B and is within 30 miles of the
municipal corporation (County C), as long as all of the described
counties are within the State. Thus, this portion of section 3(2)
authorizes a police officer to reside up to three counties away and
30 miles (from the border of the municipal corporation to the
border of the county of residence) from the municipal corporation
that employs him. If the term “contiguous” meant “close to but not
touching,” this stepwise description of counties would be entirely
unnecessary, because any county with a border within a 30-mile
radius of the border of the employing municipal corporation would
qualify as ‘“contiguous.” Construing “contiguous” to mean
“touching” 1is the most sensible construction of this language
throughout section 3(2).

Third, construing “contiguous” to mean ‘“touching” is
consistent with the legislative history to section 3(2). Before
the current “contiguous” language of section 3(2) was enacted, New
York City required its police officers to live within New York
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City’s borders. See Governor’s Memorandum on Approval, reprinted
in 1960 N.Y.S. Legislative Annual 591, 592. Police officers found
this requirement difficult to meet because of the lack of
affordable housing available within New York City’s boundaries.
1d. at 592. As a result, thousands of New York City police
officers lived outside New York City in violation of the residency
requirement. 1d. Section 3(2) was amended in 1960 to allow police
officers to reside In the county in which the municipality was
located, in a county contiguous to the county iIn which the
municipality was located, or 1iIn a county contiguous to the
municipality. Act of Apr. 30, 1960, ch. 1084, § 1, 1960 McKinney’s
N.Y. Laws 1787. The provision allowing police officers to reside
in counties “contiguous” to the municipality was meant to relieve
police officers employed by New York City from having to live
either within New York City or in violation of the law. Governor’s
Memorandum on Approval, reprinted in 1960 N.Y.S. Legislative Annual
at 592.

An alternative bill allowing police officers to live in nearby
counties was passed by the Legislature in the same session, but was
not signed into law. This alternative bill provided that “[f]or
purposes of this subdivision, any county separated from a city of
more than one million inhabitants by not more than ten miles of
public waters measured from the most southerly point of such county
shall be deemed to be contiguous to such city.” 1960 N.Y. Assembly
Bill A.4627. This language defining “contiguous” was expressly
designed to allow New York City police officers to live in Rockland
County, which does not share a border with New York City but 1is
separated by the Hudson River.! See Letter of the State Department
of Civil Service (April 7, 1960), reprinted in Bill Jacket to ch.
1084, at 33 (recommending the adoption of A.4627 “[i]n view of
Rockland County’s close proximity to New York City and the ease of
travel between that county and the City”).

This amendment would have been unnecessary if “contiguous”
meant “in close proximity,” because Rockland County was separated
from New York City by only several miles of water. This proposal
was rejected by the Governor in favor of the bill that was enacted
as chapter 1084, which he described as “more limited as to the

1Subsequent amendments to section 3(2) added the final
“contiguous” provisions, extending the distance and number of
counties away from the employing municipality that a police
officer can live. Act of Mar. 30, 1962, ch. 248, § 1, 1960 N.Y.
Laws 1070; Act of Apr. 30, 1962, ch. 969, § 1, 1962 N.Y. Laws
3833; Act of Aug. 4, 1966, ch. 1004, 8§ 1, 1966 N.Y. Laws 3481,
3481-82.
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areas outside the employing municipality in which police officers
may live.” See Governor’s Veto Memorandum to A.4627, reprinted in
1960 N.Y.S. Leqgislative Annual 660.

The histories of these two bills confirm that the Legislature
used the term “contiguous” to mean ‘“touching” or ‘““sharing a border”
and not “in close proximity.”

In summary, we conclude that the term “contiguous” as it is
used in Public Officers Law 8§ 3(2) means that borders must touch.
Therefore, because the City requires its officers and employees to
reside within the City, Public Officers Law 8§ 3(2) authorizes a
police officer for the City to reside within a county that touches
Onondaga County. We thus further conclude that a police officer of
the City may not live in Oneida County.

The Attorney General issues formal opinions only to officers
and departments of state government. Thus, this is an informal
opinion rendered to assist you iIn advising the municipality you
represent.

Very truly yours,

KATHRYN SHEINGOLD
Assistant Solicitor General
In Charge of Opinions



