Penal Law §8 207.00, 270.00(1), 270.00(2), 270.00(2)(a),
270.00(2)(b), 270.00(3), 405.00, 405.00(2), 405.00(5)

A town may not issue a FTireworks display permit to a wedding
party for a fireworks display to be held as a part of a private
wedding celebration. A town may not require that an applicant
for a fireworks display permit also obtain a noise permit.
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Susan H. Brock Informal Opinion
Town Attorney No. 2007-3

Town of Ithaca

306 East State Street
Suite 230

Ithaca, New York 14850

Dear Ms. Brock:

You have requested an opinion regarding the Town’s authority
to regulate fTireworks displays. You have explained that a
privately-owned vineyard within the Town is a popular site for
wedding receptions, and that some wedding parties wish to have
fireworks as part of their celebration. Thus, you have asked
whether the Town may issue a fireworks permit for a display that
will be part of a wedding reception held on private property.
You have further asked whether the Town may require applicants
for fireworks display permits to also apply for a Town noise
permit. As we explain more fully below, we believe that the
answer to both of your questions is no.

l. Statutory Framework

Penal Law 8§ 270.00 prohibits a person from offering or
exposing for sale, selling, or furnishing any fireworks, Penal
Law 8 270.00(2)(a), and also prohibits a person from possessing,
using, exploding, or causing to explode any fireworks, id. §
270.00(2)(b). A person does not commit an offense proscribed by
section 270.00 if he or she obtains a permit pursuant to Penal
Law 8§ 405.00.* Id. 8§ 270.00(2)(a), (b).

Section 405.00 provides that, “[n]Jotwithstanding the
provisions of section 270.00, the permit authority of a state
park, county park, city, village or town may upon application in
writing, grant a permit for the public display of fireworks by

!0ther exceptions to these prohibitions do not apply in this
instance. Penal Law § 270.00(3).



municipalities, fair associations, amusement parks or
organizations of individuals.” Penal Law 8 405.00(2).

Section 405.00 also provides that “[a]ll local ordinances
regulating or prohibiting the display of fireworks are hereby
superseded by the provisions of this section.”” 1d. 8§ 405.00(5).

Il1. Town’s Authority to Permit a Fireworks Display as Part of a
Wedding Reception Held on Private Property

The statutes governing the use of fireworks, as outlined
above, clearly authorize public, and not private, displays. See
Penal Law 8§ 270.00(2) (defining the offense of using, exploding,
or causing to explode fireworks, “except where a permit is
obtained pursuant to section 405.00"); i1d. 8§ 405.00(2) (the
permit authority may ‘“grant a permit for the public display of
fireworks by municipalities, fair associations, amusement parks
or organizations of individuals”) (emphasis added); see also Op.
Att’y Gen. (Inf.) No. 91-17 (the Penal Law authorizes the
issuance of permits by local governments only for the public
display of fireworks; a private display would remain unlawful
under Penal Law § 270.00); 1952 Op. St. Comptr. No. 5800 (state
law provides no authority for the issuance of a fireworks permit
for a private display of fireworks by an individual for private
family entertainment).

We believe that a fireworks display as you have described is
not authorized by Penal Law 8 405.00. First, while you have
advised that some members of the public may in fact be able to
see the fireworks from, for example, nearby roads, this iIs not,
in our opinion, the sort of “public display” contemplated by the
statute. The very nature of certain types of fireworks renders
likely the ability of a person not in the target audience to see
even a private display.® We believe that a display that is only

°The statute provides one narrow exception: “Every city,
town or village shall have the power to enact ordinances or local
laws regulating or prohibiting the use, or the storage,
transportation or sale for use of fireworks in the preparation
for or in connection with television broadcasts.” Penal Law 8
405.00(5).

**Fireworks” and ‘“dangerous fireworks” are broadly defined
and include skyrockets, rockets, and Roman candles, Penal Law §
270.00(1), items that are intended to shoot into the sky, as well
as fTirecrackers and sparklers, id., items that ordinarily cannot
be seen overhead from a distance.
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incidentally viewed by people not a part of the private gathering
does not constitute a “public display.”

You have suggested that a wedding party might make the
private property open to the public during the course of the
fireworks display if this would render it a public display. In
our opinion, this still would not bring 1t within the type of
display for which a permit may be granted. First, as discussed
above, we believe that it is the target audience, rather than the
status of the property on which the display is held, that renders
a fTireworks display public or private. A fTireworks display held
for the benefit of a private group only iIs, In our opinion, an
illegal private display.

Moreover, a permit authorizes the public display of
fireworks “by municipalities, fair associations, amusement parks
or organizations of individuals.” Penal Law § 405.00(2). A
wedding party is obviously not a municipality, fair association,
or amusement park; we believe that i1t is also not included In an
“organization of individuals.”

First, a wedding party is not what is commonly understood as
an “organization,” which is defined as a “group of persons
organized for a particular purpose; an association.” American
Heritage Dictionary of the English Language, 4*' Ed. (2000).
Moreover, an early version of the then-proposed law provides an
indication of what was meant by an “organization of individuals.”
In a bill introduced In the Assembly, the permit authority was
authorized to grant a permit for the public display of fireworks
“by municipalities, fair associations, amusement parks, religious
or civic organizations, or other organizations or groups of
individuals.” A. 2871, 162" Sess. (N.Y. 1939). In the enacted
version, the language “religious or civic organizations, or other
organizations or groups of individuals” was replaced with
“organizations of individuals.” Act of Apr. 10, 1940, ch. 387, 8
1, 1940 N.Y. Laws 1056. It seems likely that the types of
organizations contemplated by “organizations of individuals” are
religious, civic, or comparable organizations.

We therefore conclude that under the circumstances you have
described, the Town may not issue a Fireworks display permit.

I11. Town’s Authority to Require a Noise Permit for Fireworks
Displays

You have asked whether the Town may require an applicant for
a Tireworks display permit to also apply for a noise permit. We
are of the opinion that the Town may not.
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As you note, we have previously opined that the Legislature,
by enacting what is now Penal Law 8§ 405.00, intended to establish
exclusive state regulation of the display of fireworks. Op.
Att’y Gen. (Inf.) No. 82-18. In that opinion, however, the local
regulation was directly and exclusively related to fireworks
displays. In contrast, here the question is whether a local
provision that applies more generally to prohibit loud noises
absent a permit is superseded by Penal Law § 405.00(5) (“All
local ordinances regulating or prohibiting the display of
fireworks are hereby superseded by the provisions of this
section.”).*

We are of the opinion that a local provision that requires a
noise permit is superseded with respect to fireworks displays.
The plain language of the statute provides that “[a]ll local
ordinances regulating or prohibiting the display of fireworks”
are superseded. A local provision that would condition a public
display of fireworks on the receipt of a noise permit would
regulate, and potentially prohibit, a display of fireworks
otherwise permitted under Penal Law § 405.00.

The Attorney General issues formal opinions only to officers
and departments of state government. Thus, this is an informal
opinion rendered to assist you in advising the municipality you
represent.

Very truly yours,
KATHRYN SHEINGOLD

Assistant Solicitor General
In Charge of Opinions

4 We have previously concluded that the intent of the
Legislature was not just to supersede local ordinances, but *“all
local power over fireworks,” Op. Att’y Gen. (Inf.) No. 82-18,
i.e., regulation by local law as well.



