
1A BOCES is established to carry out a program of shared
educational services in the schools of the supervisory district. 
Education Law § 1950(1).

EDUCATION LAW §§ 1950(1), 1950(2), 1950(4), 1950(9), 2204, 2212,
2215; 8 NYCRR 80-5.4(a)

Education Law§ 1950(9) precludes a BOCES member from accepting
occasional employment as a per diem substitute in a school
district that is part of the supervisory district in which the
BOCES serves.
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Dear Mr. Ferrara:

You have requested an opinion regarding whether a member of
a board of cooperative educational services (“BOCES”) is
prohibited, pursuant to Education Law § 1950(9), from occasional
employment as a per diem substitute in a component school
district.  As explained more fully below, we are of the opinion
that he is so prohibited.

Background
You have explained that a member of the Oneida-Herkimer-

Madison BOCES is a retired teacher who, before being elected to
the BOCES, occasionally substituted in the New York Mills Union
Free School District (“School District”), and, if possible, would
like to continue to do so.  You have further explained that the
School District maintains a list of individuals available to
substitute for absent teachers, and the BOCES member would be
selected by the School District from this list.  You have advised
us that the School District is a component of the supervisory
district for which the BOCES provides services.1

“Substitute service divides itself into two categories, the
first of which may be termed ‘regular substitute service’ and the
second ‘itinerant substitute service’.”  Appeal of Ducey, 65 St.
Dep’t Rep. 65, 67 (Ed. Dep’t 1943).  While a “regular substitute”
is “one who takes over the class of another teacher upon a
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permanent substitute basis; i.e. [sic], under circumstances where
the regular teacher for maternity reasons, or for sabbatical or
sick leave, or for some other reason, has been given a definite
leave of absence” and such service “contemplates a regular
assignment for at least a term,” an itinerant or “per diem”
substitute is one who is “called in for half a day, for short
periods or for a week or more, to take the place of a teacher who
is temporarily absent because of sickness or otherwise.”  Id.;
see also 8 N.Y.C.R.R. § 80-5.4(a) (defining substitute teachers
employed on a long-term basis and on an itinerant basis).

Education Law § 1950(9) provides that “[n]o person shall be
eligible to be elected to the office of member of a board of
cooperative educational services who is an employee of a school
district in the supervisory district.”  Your question is whether
section 1950(9) precludes even occasional employment as a per
diem substitute teacher of a BOCES member by the School District.

Analysis
Initially, we note that while on its face, section 1950(9)

only prohibits an employee of the school district from “be[ing]
elected” a member of a BOCES, we believe that this is in fact a
legislative statement as to the incompatibility of the two
positions.  That is, as we explain more fully below, we believe
that the Legislature intended to prohibit a BOCES member from
being employed by a component school district as well as to
prohibit an employee of a component school district from being
elected to a BOCES.

The responsibilities of the members of the BOCES include
selecting the superintendent of the supervisory district whenever
the position is vacant.  Education Law §§ 1950(4), 2204.  The
BOCES members may also remove the district superintendent from
office.  Id. § 2212.  The superintendent of the supervisory
district serves as a local representative of the State Department
of Education, with statutory responsibilities in that capacity. 
See, e.g., id. § 2215 (general powers and duties of
superintendent).  He or she also serves as the executive director
of the BOCES.  Id. § 1950(2).

The legislative history to Education Law § 1950(9) indicates
that this provision was intended to “prevent conflicts of
interest [that] might occur if school district employees elected
to such a board were to take part in electing the district
superintendent of schools[,] who is the State official charged
with supervision of school affairs in the supervisory district.” 
Memorandum to the Governor, reprinted in Bill Jacket for ch. 295
(1958), at 6; see also id. at 7 (“Since [the BOCES] appoints the
district superintendent of schools, there appears to be a clear
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conflict wherein a principal or a teacher in a local school
district will have a voice in the selection or rejection of a
candidate for a position of district superintendent of schools,
which position is superior to the position of said employees.”). 
The potential conflict of interest would arise from the
simultaneous holding of both positions, not just from the
election to the BOCES of a current school district employee. 
Indeed, to construe otherwise would allow the purpose of the
legislation to be thwarted by the simple mechanism of delaying
employment by a component school district until after being
elected a member of a BOCES.  Therefore, to effect the intent of
the legislation, the prohibition must apply to BOCES members
accepting employment by a component school district as well as
school district employees being elected to the BOCES.  See
Application of the Board of Cooperative Educational Services,
Sole Supervisory District of Clinton, Essex, Warren, and
Washington Counties, 38 Ed. Dep’t Rep. 224, Decision No. 14,020
(1998) (concluding that Education Law § 1950(9) does not only
prevent the election of a school district employee but also
precludes employment by a school district of a BOCES member).

Having concluded that section 1950(9) constitutes a
legislative expression of incompatibility of positions, we turn
now to the question of whether this section precludes a BOCES
member from occasional employment as a per diem substitute
teacher for one of the component school districts.  We believe
that it does.  The prohibition against employment by a component
school district, under the plain language of section 1950(9),
applies equally to a long-term employee and an occasional
employee.  The legislative history does not indicate an intent to
distinguish between types of employees based on length or
frequency of employment.

We therefore conclude that section 1950(9) precludes a BOCES
member from accepting occasional employment as a per diem
substitute in a school district that is part of the supervisory
district in which the BOCES serves.

The Attorney General issues formal opinions only to officers
and departments of state government.  Thus, this is an informal
opinion rendered to assist you in advising the municipality you
represent.

Very truly yours,

KATHRYN SHEINGOLD
Assistant Solicitor General
In Charge of Opinions


