Public Officers Law 88 3, 3(1), 3(4), 3(9); Session Laws 1962
Chapter 976 § 1, 1963 Chapter 375 § 1, 1965 Chapter 865 § 1

Public Officers Law 8§ 3(9) does not pertain to the paid members
of the uniformed force of the paid fire department of the City of
Syracuse. They are therefore governed by Public Officers Law §
3(4). Because the charter of the City of Syracuse requires that
city employees live within the city, pursuant to Public Officers
Law 8 3(4), persons employed in the city’s paid fire department
must reside within Onondaga County.

December 20, 2007

Rory A. McMahon Informal Opinion
Corporation Counsel No. 2007-10
City of Syracuse

300 City Hall

Syracuse, New York 13202

Dear Mr. McMahon:

You have requested an opinion as to whether the provisions of
Public Officers Law 8§ 3(9), relating to residency requirements,
apply to paid firefighters iIn the city of Syracuse (“the City”).
The overarching question you have asked is whether the City’s paid
firefighters must reside within Onondaga County. As explained
below, we are of the opinion that Public Officers Law § 3(9) does
not apply to the City’s paid fTirefighters, and that they must
reside within Onondaga County.

1. Background

Public Officers Law 8 3 sets forth qualifications for holding
public office. It provides, In relevant part, that no person is
capable of holding a local office unless he or she iIs “a resident
of the political subdivision or municipal corporation of the state
for which he shall be chosen . . . or within which his official
functions are required to be exercised.” Public Officers Law 8§
3(1). It also establishes numerous exceptions to this general
rule. With respect to firefighters, i1t provides that

[e]xcept as otherwise provided in subdivision
nine of this section, persons heretofore or
hereafter employed in the paid fire department
of a city, town, village or fire district
shall not be deemed to be holding a civil
office or a local office within the meaning of
this section and the provisions of this
section shall not apply to such persons. The



provisions of any general, special or local
law, city or village charter, code or
ordinance, or any rule or regulation requiring
a person to be a resident of the political
subdivision or municipal corporation of the
state for which he shall be chosen or within
which his official functions are required to
be exercised shall not apply to the
appointment or continuance iIn office of any
such person so employed, 1if such person
resides in the county, or one of the counties,
in which such political subdivision or
municipal corporation is located.

Public Officers Law 8 3(4). You have explained that the City’s
charter requires that city employees live within the City.

Under the plain language of subdivision 4 of section 3,
persons employed in the paid fire department of the City are not
subject to the residency requirement of section 3 because they are
not holding a local office within the meaning of that section.
Moreover, under the authority of this provision, if an employee of
the paid fTire department of the City i1s required by any law,
including the city charter, to reside within the City, that
requirement is deemed satisfied if the employee lives in Onondaga
County, the county in which the City is located.

Subdivision four i1s qualified by subdivision nine of section
three, expressly exempting certain public employees from state and
local residency requirements. Subdivision nine provides that

[n]either the provisions of this section, nor
of any general, special or local law, charter,
code, ordinance, resolution, rule or
regulation, vrequiring a person to be a
resident of the political subdivision or
municipal corporation of the state for which
he or she shall be chosen or within which his
or her official functions are required to be
exercised, shall apply to the appointment of a
paid member of the uniformed force of a paid
fire department, who, for purposes of this
section shall include persons employed as fire
alarm dispatchers, or to the appointment of
any person employed 1in a department of
correction in the correction service
classification of the classified civil
service, or to the appointment of officers and



inspectors who are employees of a department
of health of any city of over one million
population who resides (a) in the county in
which such city is located; or (b) in a county
within the state contiguous to the county in
which said city is located; or (c) in a county
within the state contiquous to such city; or
(d) in a county within the state which is not
more than Ffifteen miles from said city.

Public Officers Law 8 3(9) (emphasis added).

The question thus is whether the language in the exemption
underlined above, relating to cities “of over one million
population,” qualifies all three groups covered by the exemption,
namely certain members of a paid fire department, certain employees
of a department of correction, and certain employees of a
department of health, or whether it qualifies only certain
employees of a department of health. As explained below, we
conclude that the underlined language applies to all three groups
of persons, and thus, because Syracuse is not a city of over one
million population, that subdivision nine does not apply to
Syracuse fTirefighters.

I11. Analysis

The history of subdivision nine demonstrates that the
exemption provided by the subdivision as a whole — and not merely
the part pertaining to health department employees — was intended
to apply to New York City (a “city of over one million 1in
population®™). As first enacted, the statute unambiguously provided
that

[n]either the provisions of this section, nor
of any general, special or local law, charter,
code, ordinance, resolution, rule or
regulation, requiring a person to be a
resident of the political subdivision or
municipal corporation of the state for which
he shall be chosen or within which his
official functions are required to be
exercised, shall apply to the appointment of a
paid member of the uniformed force of a paid
fire department of any city of over one
million population who resides (a) 1in the
county iIn which said city is located; or (b)
in a county within the state contiguous to the
county In which said city i1s located; or (c)



in a county within the state contiguous to
such city; or (d) in a county within the state
which i1s not more than fifteen miles from said
city.

Act of April 30, 1962, ch. 976, § 1, 1962 N.Y. Laws 3847, 3847-48.
It was understood at the time to pertain to the members of the
uniformed force of the New York City Fire Department, and indeed
was enacted with the approval of New York City. See, e.qg., Letter
from Robert F. Wagner, mayor, New York City, to Nelson A.
Rockefeller, Governor (April 25, 1962), reprinted in Bill Jacket
for ch. 976 (1962), at 5-6; Letter from Charles W. Potter,
assistant counsel, Local Government Advisory Board, to Robert
MacCrate, counsel to the Governor (April 18, 1962), reprinted in
Bill Jacket for ch. 976 (1962), at 9-11.

Subsequent amendments to subdivision nine related to the
residency requirements that applied to the appointment of “any
person employed in a department of correction in the correction
service classification of the classified civil service,” Act of
April 16, 1963, ch. 375, 8§ 1, 1963 N.Y. Laws 1749, 1749, and
“officers and inspectors who are employees of a department of
health,” Act of July 16, 1965, ch. 865, 8 1, 1965 N.Y. Laws 2064,
2065. Although it was recognized that “[t]he interposition of the
new matter added” by the amendments “between the reference to paid
fire department members and the reference to a city of over one
million population, coupled with the repetition In the new matter
of “to the appointment of” . . . might suggest that as thus amended
these provisions would apply to all paid fire department members
and not be limited to only those In a city of over one million
population,” Memorandum from H. Eliot Kaplan, president, State
Department of Civil Service (April 4, 1963), reprinted in Bill
Jacket for ch. 375 (1963), at 4, these amendments implemented an
intent only to expand the type of officers and employees to whom
the New York City rule applied, not to alter the earlier
applicability of the rule to New York City’s paid firefighters.
See Memorandum from Thomas J. Mackell, State Senator, to Nelson A.
Rockefeller, Governor (April 2, 1963), reprinted in Bill Jacket for
ch. 375 (1963), at 1-2; Budget Report on Bill (July 9, 1965),
reprinted in Bill Jacket for ch. 865 (1965), at 5; see also Budget
Report on Bill (July 8, 1965), reprinted in Bill Jacket for ch. 985
(1965), at 47 (“This bill [amending subdivision four to its current
form] exempts all employees of “paid fire departments” outside New
York City from local residency requirements for appointment . .
[to] office as long as the fireman lives in a county in which the
political subdivision is located. . . . Although not affected by
this bill, [a] separate subdivision ([8 3(9)]) govern[s] residence
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requirements at the time of appointment . . . for New York City
firemen.”).

Based upon this history, we conclude that subdivision nine of
Public Officers Law 8 3 does not pertain to the paid members of the
uniformed force of the City’s paid fire department, and that they
are therefore governed by subdivision four. This iIs consistent
with earlier interpretations of subdivisions four and nine by this
Office, as reflected In previous opinions. See Op. Att’y Gen.
(Inf.) No. 97-6;' 1975 Op. Att’y Gen. (Inf.) 241.? Because the
City’s charter requires that city employees live within the City,
we Ffurther conclude that, pursuant to Public Officers Law 8§ 3(4),
persons employed in the City’s paid fire department must reside
within Onondaga County.

The Attorney General issues formal opinions only to officers
and departments of state government. Thus, this is an informal
opinion rendered to assist you iIn advising the municipality you
represent.

Very truly yours,

KATHRYN SHEINGOLD
Assistant Solicitor General
In Charge of Opinions

1 In this opinion, we stated, “Under section 3(4),
persons employed in a paid fire department of a city (regarding a
city of over one million iIn population see, section 3[9]), town,
village or fire district are deemed not to hold a civil or local
office within the meaning of section 3 and the provisions of that
section do not apply to these persons.” 1997 Op. Att’y Gen.
(Inf.) 1014, 1015.

2 In this opinion, we explained that “[s]ubdivision 9 of
section 3 . . . [was] enacted by Chapter 976 of the Laws of 1962
and relate[s] only to residency requirements for firemen in the
fire department of the City of New York and contain[s]
geographical provisions broader than those which apply to paid
fire department personnel throughout the rest of the State.
Subsequent amendments have added to the types of employment
contemplated in Public Officers Law [§8 3(9)], but its
applicability has continued to be restricted to New York City.”
1975 Op. Att’y Gen. (Inf.) 241, 244.



