
1The members of zoning boards of appeals and most planning
boards exercise sovereign powers of government and thus are
public officers.  Op. Att’y Gen. (Inf.) No. 97-51.

N.Y. CONSTITUTION IX §§ 2(c)(i) and 2(c)(ii)(1); MUNICIPAL HOME
RULE LAW §§ 10, 10(a)(i), 10(1)(ii)(a)(1), 10(1)(ii)(e)(3) and
22; VILLAGE LAW §§ 7-712 AND 7-718

A village may limit the number of terms the members of the
planning board and the zoning board of appeals may serve.
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Marianne Stecich Informal Opinion
Village Attorney No. 2007-1
Village of Hastings-on-Hudson
828 South Broadway
Suite 201
Tarrytown, New York 10591-6650

Dear Ms. Stecich:

You have requested an opinion regarding whether a village
can impose a limit on the number of terms members of its planning
board and zoning board of appeals may serve.  It is well-settled
that a municipality may establish term limits for its elected
officials.  See Roth v. Cuevas, 158 Misc. 2d 238 (Sup. Ct.),
aff’d, 197 A.D.2d 369 (1st Dep’t), aff’d for reasons stated at
Supreme Court, 82 N.Y.2d 791 (1993); see also Op. Att’y Gen.
(Inf.) No. 95-29; Op. Att’y Gen. (Inf.) No. 83-10.  You ask,
however, whether a village may establish term limits for certain
village officials who are appointed.  As explained below, we
conclude that a village may limit the number of terms the members
of the planning board and the zoning board of appeals may serve.

The home rule authority granted local governments to
legislate, in a manner not inconsistent with the Constitution or
any general law, with respect to their “affairs” and
“government,” N.Y. Const. Art. IX, § 2(c)(i); Municipal Home Rule
Law § 10(1)(i), and with respect to the “powers, duties,
qualifications, number, mode of selection and removal, [and]
terms of office” of their officers,1 N.Y. Const. Art. IX, §
2(c)(ii)(1); Municipal Home Rule Law § 10(1)(ii)(a)(1), allows
them to establish term limits for their elected officials.  Roth,
158 Misc. 2d at 245-46; Op. Att’y Gen. (Inf.) No. 95-29; Op.
Att’y Gen. (Inf.) No. 83-10.  This grant of authority is not
limited on its face to elected officers, and thus we believe that
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2A village may, by local law, supersede or amend any
provision of the Village Law in its application to the village
relating to the property, affairs, or government of the village
or to other matters in relation to which and to the extent to
which it is authorized to adopt local laws by Municipal Home Rule
Law § 10, notwithstanding that such provision is a general law,
unless the Legislature expressly shall have prohibited the
adoption of such local law.  Municipal Home Rule Law §
10(1)(ii)(e)(3).  We have previously been of the opinion that
Village Law §§ 7-712 and 7-718 do not include a prohibition
against the adoption of such a local law.  See Op. Att’y Gen.
(Inf.) No. 94-52; Op. Att’y Gen. (Inf.) No. 86-20.

it also permits the Village to limit the number of terms the
members of its planning board and zoning board of appeals may
serve.

Qualifications for holding public office must be rationally
related to a legitimate governmental interest.  Golden v. Clark,
76 N.Y.2d 618, 626-27 (1990).  Term limits for elective officers
have been held to be rationally related to the goals of
broadening opportunities for political and public participation,
reducing the opportunities for corruption, and increasing
citizens’ confidence in the integrity and effectiveness of their
government.  Roth v. Cuevas, 158 Misc. 2d at 250.  While some of
these goals might not be furthered by legislating a limit on the
number of terms appointed officers can serve, a village may be
able to conclude that some of these purposes will be advanced by
such term limit legislation, or a village may identify another
proper governmental interest that is rationally related to the
proposed term limit legislation.

The proposed term limit law does not appear to be
inconsistent with a general state law.  Village Law §§ 7-712 and
7-718, which govern the appointment of members of village
planning boards and zoning boards of appeals, do not limit the
number of terms that members of these boards may serve, and we
are not aware of a general state law that so provides.  We note
that if the proposed local law establishing a term limit amends
Village Law §§ 7-712 or 7-718 with respect to the application of
those statutes to the Village,2 the local law must comply with
Municipal Home Rule Law § 22, which requires designation of the
state statute it is amending.

In summary, we conclude that the Village may establish term
limits for the members of the planning board and zoning board of
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appeals, if such term limits are rationally related to a
legitimate governmental purpose.

The Attorney General issues formal opinions only to officers
and departments of state government.  Thus, this is an informal
opinion rendered to assist you in advising the municipality you
represent.

Very truly yours,

KATHRYN SHEINGOLD
Assistant Solicitor General
In Charge of Opinions


