
1General Municipal Law § 209-b(1) authorizes the
“authorities having control of fire departments and fire
companies” to “organize within such departments or companies
emergency rescue and first aid squads composed of firemen who are
members of such departments or companies.  Such squads, so
organized, may render services in case of accidents, calamities
or other emergencies in connection with which their services may
be required.”  Because such emergency service personnel must be
“firemen,” see id., we will refer to both groups as
“firefighters.”

2The board of fire commissioners is authorized to employ
paid firefighters.  See, e.g., Town Law § 176(11-c) (authorizing
the adoption of a resolution to employ paid firefighters and paid
fire officers, including but not limited to a paid fire chief);
id. § 176(18)(4) (authorizing the expenditure from fire district
revenues of the amounts appropriated to compensate paid firemen);
id. § 176(18-a) (authorizing the employment of paid firemen after
public hearing).

General Municipal Law §§ 207-a, 209-b(1), 209-l; Town Law Article
11, §§174(7), 176-a, 176(11), 176(18), 176(19), 176(33);
Insurance Law §§ 9104, 9105
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Dear Mr. Comatos:

You have requested an opinion regarding whether paid
firefighters and emergency service personnel employed by the
Arlington Fire District are “members of the fire department” of
the Fire District eligible to cast ballots at the annual meeting
to nominate a chief and assistant chiefs of the fire department.

You have explained that fire and emergency services1 are
provided through the fire department by both paid2 and volunteer



personnel.  The board of fire commissioners has not passed a
resolution, subject to public hearing, to employ a paid fire
chief, see Town Law § 176(11-c), and thus the positions of fire
chief and assistant chief are volunteer positions.

Section 176(11-a) of the Town Law provides that:

[t]he members of the fire department of the
fire district shall meet at a time and place
designated by the board of fire commissioners
. . . and nominate persons for the offices of
chief and such assistant chiefs as may be
provided for in the rules and regulations
adopted by the board of fire commissioners. .
. . The board of fire commissioners at its
meeting next succeeding the making of such
nominations shall consider the same and shall
appoint such persons to the offices to which
they have been respectively nominated or, if
a nomination is not approved the board of
fire commissioners shall call another meeting
of the members of the fire department at
which a new nomination shall be made to take
the place of any nomination not approved . .
. .

You have indicated that the fire commissioners disagree as
to whether the “members of the fire department” include the paid
firefighters, with some fire commissioners believing that only
the volunteer firefighters are eligible to cast ballots to
nominate a volunteer chief and assistant chiefs.

As explained more fully below, we believe that the paid
firefighters of the fire department are “members of the fire
department” of the fire district under Town Law § 176(11-a) and
thus are eligible to cast ballots to nominate a volunteer chief
and assistant chiefs.

First, as used in article 11 of the Town Law, which governs
fire districts, the phrase “members of the fire department”
appears to include both paid and volunteer firefighters.  Most
significantly, Town Law § 176-a provides that “[t]he chief shall,
under the direction of the board of fire commissioners, have
exclusive control of the members of the fire department of the
fire district at all fires, inspections, reviews and other
occasions when the fire department is on duty or parade.”  Town
Law § 176-a(1) (emphasis added).  When the fire department is on
duty, the board of commissioners may not interfere with the
duties of the fire chief or assistant chiefs.  Id.  The use of
“member” in this context must include paid as well as volunteer
firefighters; otherwise, the fire chief’s ability to direct



firefighting operations would be limited and paid firefighters
would be subject to no direction.

Moreover, the Legislature has indicated that paid
firefighters can be “members” of a fire department.  See Town Law
§ 174(7) (“The officers and employees of a fire district,
including the paid and volunteer members of the fire department
thereof, are officers and employees of such fire district”). 
While it has been suggested that paid firefighters are not
“members” of the fire department but instead are “employees” of
the fire department, we think that the terms “members” and
“employees” in article 11 are not mutually exclusive.  Rather, a
person may simultaneously be both a “member” of a fire department
and an “employee” of the fire department.  See id. (including
paid and volunteer “members” of the fire department in “officers
and employees”).

Other uses of the word “member” in relation to the members
of the fire department in article 11 can include paid
firefighters.  See, e.g., Town Law § 176(11) (the board of fire
commissioners may “adopt rules and regulations governing all fire
companies and fire departments in said district and prescribing
the duties of the members thereof”); id. § 176(19) (the board of
fire commissioners may “insure the members of the fire department
of the district against injury or death in the performance of
their duties”); id. § 176(33) (the board of fire commissioners
may “authorize the use of fire equipment and apparatus belonging
to the fire district for the purpose of participation in the
funeral of a deceased member or former member of a fire
department or fire company within the district”).

Including paid firefighters as “members” of a fire district
fire department is also consistent with provisions of the General
Municipal Law governing firefighters.  For example, section 207-a
of the General Municipal Law, providing certain benefits to paid
firemen injured while performing their duties defines “paid
fireman” as “any paid officer or member of an organized fire
company or fire department of a . . . fire district.”  General
Municipal Law § 207-a(1) (emphasis added).  Section 209-l
provides for the removal of “volunteer officers and volunteer
members” of fire district fire departments, suggesting that the
fire department can have paid members as well.

Considering paid firefighters to be “members of the fire
department” is also consistent with relevant case law.  In the
context of disbursing fire insurance premium tax funds “to the
treasurer or other fiscal officer of the fire department
affording fire protection in . . . [the] fire district” to be
used for the benefit of “the fire department,” Insurance Law
§ 9105; see also id. § 9104, the Court of Appeals has explained
that the predecessors to these insurance statutes



had their origins at a time when fire
protection was provided solely by volunteer
groups.  Funds were generated from taxes
collected from insurance companies in order
to aid injured and disabled firemen and their
families. . . . With the advent of the full-
time paid fireman, however, these statutes
have been construed to apply to volunteer and
paid firemen alike.  This is understandable
when one considers the clear language of
sections [9104 and 9105] of the Insurance Law
which creates no preference in favor of
volunteer firemen as recipients of these
moneys.

Renn v. Kimbark, 51 N.Y.2d 189, 193-94 (1980).  The Court further
explained that “in the absence of an express legislative
enactment precluding the paid firemen of a particular city from
sharing the insurance premium tax, all firemen in the locality,”
as “active members” of the fire department, “were entitled to
share ratably in the funds collected pursuant to the Insurance
Law.”  Id. at 194-95; see also Hahn v. Garrett, 27 A.D.3d 1103
(4th Dep’t 2006) (paid firefighters in a fire district fire
department composed of paid and volunteer firefighters were
entitled to a share of fire insurance premium tax funds).

Finally, the conclusion that the paid firefighters are
“members of the fire department” who may vote to nominate their
candidates for volunteer fire chief and assistant chiefs is
sensible in light of the fact that paid firefighters, like
volunteer firefighters, will be subject to the control of the
fire chief and, in his absence, the assistant chiefs.

The Attorney General issues formal opinions only to officers
and departments of state government.  Thus, this is an informal
opinion rendered to assist you in advising the municipality you
represent.

Very truly yours,

KATHRYN SHEINGOLD
Assistant Solicitor General
In Charge of Opinions


