REAL PROPERTY LAW § 321.

County Clerk is not authorized to mark a mortgage as
discharged when presented with a certificate of satisfaction
signed by other than the mortgagee or last assignee of record or
their personal representative, but may record such certificate.
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Dear Mr. Westphal:

You have asked whether a county clerk has authority to
record a mortgage as discharged where the clerk is presented with
a certificate of satisfaction, signed by a lending institution
purporting to be the most recent assignee of the mortgage, but
the records of the county clerk’s office do not show that this
lending institution is the assignee of that mortgage. You note
that 1n a 1953 opinion addressing similar facts, this office
concluded that a county clerk was not authorized to mark the
record of a mortgage with the word “discharged,” but was required
to file and record the certificate. See 1953 Op. Att’y Gen.
(Inf.) 142. We conclude that under Real Property Law (““RPL™)

8§ 321, the same result i1s required today.

RPL § 321(1)(a) provides that where i1t does not appear from
the record that any interest in a mortgage has been assigned, a
certificate of satisfaction must be signed by the mortgagee or
the mortgagee’s personal representative in order for the
recording officer to mark the record of the mortgage as
“discharged.” Where i1t appears from the record that a mortgage
has been assigned, the recording officer cannot mark the record
of that mortgage with the word ‘“discharged” unless a certificate
iIs signed by “the person who appears from the record to be the
last assignee” of the mortgage, or his or her personal
representative.! RPL § 321(1)(b).

1 RPL § 321(1) also delineates the requirements for marking
the record of a mortgage as discharged under other circumstances
not applicable to the matter at issue, such as where a mortgage



This requirement, authorizing the clerk to mark the record
of a mortgage as discharged when presented with a certificate of
discharge signed by the person who appears “from the record” to
be the last assignee of that mortgage, advances the dual purposes
of the recording acts, 1.e., “to establish a public record which
would furnish potential purchasers with notice” of previous
encumbrances or conveyances, including assignments,? and “to
protect the rights of innocent purchasers who acquire an interest
in property without knowledge of prior encumbrances.” See Andy
Assoc., Inc. v. Bankers Trust Co., 49 N.Y.2d 13, 20 (1979). RPL
8§ 321(1)(b) serves those purposes, in part, by requiring the last
assignee of a mortgage to make his or her assignment part of the
public record. Requiring that an assignee presenting a
certificate to be marked as discharged be the last assignee of
record also promotes a policy of consistency and reliability: the
County Clerk does not have to rely on other documents outside the
record to determine who is the true assignee entitled to have the
mortgage discharged.

Other provisions of section 321 are not to the contrary.
Section 321(3) requires that a certificate presented for
recording where a mortgage has been assigned include the date of
each assignment in the chain of title whether or not such
assignment has been recorded. See RPL 8§ 321(3).° But this is
not inconsistent with the limitation that the record of a
mortgage may not be marked as discharged where a mortgage has
been assigned unless the recording officer is presented with a
certificate of satisfaction signed by the last assignee of
record. In both cases, the statute distinguishes between
recorded and unrecorded assignments: RPL 8 321(3) requires a
certificate to state either: (i) the book and page number where

or an assignment names two or more persons, or involves partial
assignments. See generally RPL § 321(1)(c)-(9)-

2 A “conveyance” includes assignments. See RPL 8§ 290(3)
(“The term conveyance includes every written instrument, by which
any estate or interest in real property is created, transferred,
mortgaged, or assigned.”).

3 RPL 8§ 321(3) requires inclusion of, inter alia, the date
of each assignment in the chain of title of the person signing
the certificate, the assignor’s and assignee’s names, the
interest assigned and, i1If the assignment has been recorded, the
book and page where it has been recorded or the serial number of
such record. If the assignment has not been recorded, the
certificate “shall so state.” RPL § 321(3).
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an assignment has been recorded, or (ii) 1If an assignment has not
been recorded, to ‘“so state,” while RPL § 321(1)(b) requires that
a certificate be signed by the last assignee whose assignment has
been recorded in order for the recording officer to mark the
record of a mortgage as discharged.

RPL § 321(3) also provides that “if the assignment is being
recorded simultaneously with the certificate of discharge, the
certificate of discharge shall so state.” |In the present case,
however, you have iIndicated that the lending institution
presented the clerk only with a purported certificate of
satisfaction, and did not present any assignment for recording.
Under these circumstances, where the county clerk’s records do
not show that this lending institution is the mortgagee or the
last assignee of record, the clerk would not be authorized to
mark the record of the mortgage as discharged. See RPL

§ 321(1)(a),(b).

Under RPL 8 321(2)(b), however, a recording officer is
required to record “every other instrument relating to a
mortgage,” If that instrument is properly acknowledged or proved
in a manner entitling a conveyance to be recorded. Such
instruments include “certificates purporting to discharge a
mortgage” that are signed by persons other than those specified
in RPL 8§ 321(1). RPL 8 321(2)(b). Therefore, this provision
appears to require the county clerk to file and record the
certificate at issue, assuming it was properly acknowledged.
However, as noted above, it would not authorize the clerk to mark
on the record that the mortgage has been discharged under the
facts as you have described them, where 1t does not appear from
the record that this institution is the mortgagee or the last
assignee of record.

The Attorney General issues formal opinions only to officers
and departments of state government. Thus, this is an informal
opinion rendered to assist you in advising the municipality you
represent.
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