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Dear Mr. Malgieri:

In your capacity as counsel for the Hammondsport Fire
District, you have asked for an opinion regarding whether the
position of mayor of the Village of Hammondsport is compatible
with the position of fire district commissioner of the
Hammondsport Fire District (“the Fire District”), a joint fire
district formed in 1980 by the Town of Urbana and the Village of
Hammondsport (“the Village”).  We conclude that the positions are
not compatible and should not be held by the same individual.

Background

You have provided the following relevant facts concerning
your inquiry:  The fire commissioners of the Fire District are
appointed by members of the town board and village board of
trustees in joint session.  All of the Village territory is
included within, and thus receives fire services from, the Fire
District.  The Village currently provides water service to the
Fire District pursuant to contract.

Statutory Framework

Article 11-A of the Town Law and Article 22-A of the Village
Law govern the establishment and operation of a joint fire
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1 These provisions were enacted in 1988 to replace the
unconsolidated law provisions that previously governed joint
town-village fire districts.  See Act of July 8, 1988, ch. 241,
1988 McKinney’s N.Y. Laws 435 (codified at Town Law §§ 189-a to
189-i and Village Law §§ 22-2210, 22-2212), repealing L. 1938,
c. 595, as amended.  Although your joint fire district was
established under the former unconsolidated law provisions, the
Town Law and Village Law provisions are now applicable to its
operation and management.  See Town Law § 189-a(2)(d).

district.1  The provisions of Article 11 (the article governing
town fire districts) may also apply to the extent not
inconsistent with the provisions of Article 11-A.  See Town Law 
§ 189-a(2)(d), (3)(d), (4)(e); id. § 189-f.

A joint fire district is a fire district established by a
town and a village located in that town (or by more than one town
and village) to provide fire protection services in all or a
portion of contiguous territory in the municipalities.  See Town
Law §§ 189-a, 189-i; Village Law § 22-2210.  It is established by
resolution of the town board and village board of trustees,
subject to permissive referendum.  See Town Law § 189-a(2). 
However, once created, it is an independent political entity
serving the property and property owners included within the
district.  See Op. Att’y Gen. (Inf.) No. 2002-14; Op. Att’y Gen.
(Inf.) No. 96-32.  The affairs of a joint fire district are under
the management of a board of fire commissioners, who are either
appointed jointly by the town and village boards or elected by
the voters in accordance with Article 11 of the Town Law, as
determined at the time the fire district is established.  Town
Law § 189-e; see Op. Att’y Gen. (Inf.) No. 91-44.

The mayor and the trustees of the village constitute the
members of the legislative body of a village, the board of
trustees.  Village Law § 3-301(4).  The mayor presides at the
meetings of the board of trustees, is authorized to vote on any
matters, and must vote in the case of a tie.  Village Law 
§ 4-400(1)(a); see also Op. Att’y Gen. (Inf.) No. 85-6.

Analysis

 In the absence of a constitutional or statutory prohibition
against dual officeholding, one person may hold two offices
simultaneously unless they are incompatible.  Two offices are
incompatible if one is subordinate to the other or there is an
inherent inconsistency between the two offices.  See O'Malley v.
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2 We note that the question presented here is different from
the question whether a village mayor may serve as a fire
commissioner of a village fire department, because a joint fire
district is an independent political subdivision of the State,
not part of the village government.  Cf. Op. Att’y Gen. (Inf.)
No. 99-23 (concluding that village trustee may also be appointed
as member of board of fire commissioners of village fire
department under Village Law § 3-300(3)).

Macejka, 44 N.Y.2d 530, 535 (1978); People ex rel. Ryan v. Green,
58 N.Y. 295, 304-05 (1874); Matter of Dupras v. County of
Clinton, 213 A.D.2d 952, 953 (3d Dep't 1995). 

We are not aware of any statutory provisions that prohibit
one individual from serving as village mayor and as fire
commissioner of a joint fire district established by the village
board and serving that village.  The restrictions on dual office
holding by fire district officers do not bar such officers from
serving as village mayor.  See Town Law § 174(4).  Village Law
§ 3-300(4) provides: “Except as is otherwise provided by law, no
person shall be disqualified from holding a village office by
reason of holding any public office unless such public officer
could not fully discharge the duties and obligations of the
village office while carrying out the duties and obligations of
any such other office."  In the absence of an explicit ban, the
relevant inquiry therefore is whether the duties of the two
offices conflict.2

We have previously analyzed a similar compatibility question
involving the positions of town board member and fire
commissioner of a fire district established by the town under
Town Law Article 11; we have consistently concluded that those
positions are not compatible.  Op. Att’y Gen. (Inf.) No. 92-16;
Op. Att’y Gen. (Inf.) No. 87-69; 1948 Op. Att’y Gen. (Inf.) 3;
1946 Op. Att’y Gen. (Inf.) 8; see also Op. Att’y Gen. (Inf.)
No. 87-63 (positions of member of town board and attorney to fire
district are incompatible).  We found those positions
incompatible because certain actions of the board of fire
commissioners and town board are statutorily subject to the
approval of the other body, the bodies may contract with one
another for various purposes, and the town board has statutory
authority to dissolve and discontinue the fire district.  See
Op. Att’y Gen. (Inf.) No. 92-16; Op. Att’y Gen. (Inf.) No. 87-69;
1948 Op. Att’y Gen. (Inf.) 3; 1946 Op. Att’y Gen. (Inf.) 8. 
Although the statutory framework governing joint fire districts
differs somewhat from the provisions governing town fire
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3 You have indicated that the fire commissioners of the
Hammondsport Fire District are appointed by the town and village
boards.  See Town Law § 189-e (fire commissioners of joint fire
district may be appointed or elected, as determined at time fire
district is established).  Consequently, the Whitehall doctrine,
which prohibits a governing body, absent statutory authorization,
from appointing one of its members to another public position,
provides another potential basis for incompatibility with respect
to the positions at issue here.  See, e.g., Op. Att'y Gen. (Inf.)
No. 95-34 (citing Wood v. Town of Whitehall, 120 Misc. 124 (Sup.
Ct. 1923), aff'd 206 App. Div. 786 (3d Dep't 1923)).  However,
because the individual in question was not a member of the
village board of trustees when he was appointed to the board of
fire commissioners, this policy is not implicated under the
specific facts you have presented.  Because fire commissioners of
fire districts established by towns under Article 11 of the Town
Law are elected, not appointed, our opinions addressing
compatibility of town board member and town fire district
commissioner did not address the Whitehall doctrine.

4 Inasmuch as Article 11-A does not contain any provisions
governing dissolution of a joint fire district, the dissolution
procedure in Article 11 of the Town Law would apply.  See
Op. State Compt. No. 68-884.

5 Although the town and village boards may eliminate this
approval requirement by adopting a resolution at the time the
joint fire district is established, see Town Law § 189-f, you
have indicated that no such resolution was adopted for the
Hammondsport Fire District.

districts, for similar reasons we believe the positions of
village mayor and fire commissioner of a joint fire district
established by the village are incompatible.3

Thus, for example, under the statutory framework applicable
to joint fire districts, the village board of trustees (acting
with the town board) is authorized to make fundamental
determinations affecting the fire district, such as whether to
extend the joint fire district to include other contiguous
territory, Town Law § 189-a(4), and, upon the filing of a legally
sufficient petition, whether to dissolve the fire district, see
Town Law § 185(1),(3).4  Additionally, acquisitions of real
property by the joint fire district are subject to the approval
of the town and village boards.5  See Town Law § 189-f.
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6 We understand that the Village of Hammondsport does not
have a separate board of water commissioners and that the village
board of trustees performs this function itself.  See Village Law
§§ 3-308, 3-310.

You have also indicated that the Village supplies water to
the Fire District pursuant to contract.  See Village Law
§ 11-1124 (village water commissioners [here village board of
trustees] may contract for sale of water supply with, inter alia,
fire district).6  The village and joint fire district could
potentially contract with one another for other purposes as well. 
See, e.g., Town Law § 189-b (village board of trustees may
authorize sale of firehouse and fire equipment to joint fire
district with or without consideration).

Thus, the governing statutory scheme gives the village board
of trustees (together with the town board) considerable power
over the existence and structure of the Fire District, and
contemplates that the two entities may contract with one another
for various purposes.  Under these circumstances, we believe the
positions are inherently inconsistent.  

Notably, an individual serving on the governing boards of
both entities would have divided loyalties in deliberating and
acting upon matters that involve the other entity.  Such divided
loyalties create at least an appearance of a conflict, which we
have repeatedly emphasized should be avoided to maintain public
confidence in government.  See, e.g., Op. Att’y Gen. (Inf.)
No. 98-26; Op. Att’y Gen. (Inf.) No. 96-7; Op. Att’y Gen. (Inf.)
No. 89-53.  Given the fact that the village board may exercise
considerable authority over the Fire District, we do not believe
recusal would be an adequate remedy to avoid the appearance of a
conflict: even if the mayor were to recuse himself from
participating in matters before the village board involving the
Fire District, the impartiality of the village board might still
be questioned, especially as to matters that could have a
particularly significant affect on the Fire District.  See Op.
Att’y Gen. (Inf.) No. 99-39 (recusal of a town board member is
not an adequate remedy where the impartiality of the town board
when taking actions which could affect colleague "would not be
free from doubt").

In conclusion, because the statutory scheme governing joint
fire districts gives the village board of trustees (acting with
the town board) substantial power to fundamentally affect the
existence and structure of the Fire District and to approve
certain decisions of the Fire District, and also contemplates
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that the municipal bodies may contract for various purposes, we
believe the positions of village mayor and fire commissioner of a
joint fire district established by that village are incompatible
and should not be held by the same individual.

The Attorney General issues formal opinions only to officers
and departments of State government.  Thus, this is an informal
opinion rendered to assist you in advising the municipality you
represent.

Very truly yours,

LAURA ETLINGER
Assistant Solicitor General

    In Charge of Opinions


