N.Y. CONST., ART. IX, § 2(c), 3(d)(1); COUNTY LAW § 411;
EDUCATION LAW §§ 1716, 1804, 2022, 2103, 2112(3); GENERAL
MUNICIPAL LAW § 806; MUNICIPAL HOME RULE LAW 8§ 2(5):; 10(i) and
(ii); REAL PROPERTY TAX LAW, ART. 5, 8§ 102(1), 523, 525, 527(1)
and (6), 528, 1102, 1330, 1306(1); TAX LAW, ART. 29, §§ 1210,
1262(a); TOWN LAW §§ 20(4), 64(5); L. 1982, CH. 714, § 9;

The positions of county treasurer and sole appointed town
assessor are incompatible. The positions of county treasurer and
school board member are compatible.

December 20, 2002

Jonathan J. Miller, Esq. Informal Opinion
Franklin County Attorney No. 2002-21
Court House

Malone, New York 12953

Dear Mr. Miller:

You have inquired whether the elected county treasurer may
also be appointed as the sole assessor of a township within the
same county. Your concern is that a conflict may arise when the
same person who assesses the value of properties acts as the
collection agent for taxes levied against the same property. We
conclude that the two positions are incompatible.

You have also inquired whether the elected county treasurer
can be elected as a school board member for a school district
within the same county. Your concern is that a conflict may
exist when a person who serves on a school board, which is
responsible for determining the tax rate on real property within
the school district, also acts as collection agent for the taxes.
We conclude that these two positions are compatible.

Your final inquiry is whether an elected school board member
may also be appointed as sole assessor of a town within the same
school district. As we discussed with you In a telephone
conversation to clarify your request, we will not address this
question since i1t does not involve a position within the
municipality you represent. For your information, we refer you
to Op. Atty. Gen. (Inf.) No. 2000-14 (positions of appointed town
assessor and school board member are compatible).



Background

You have indicated that the county treasurer is an elected
position. We understand the county treasurer’s role as you have
described it to be as follows: The treasurer is ultimately
responsible for collecting and enforcing the collection of local
taxes within the county. |If a taxpayer fails to pay his town or
school tax bill, the county treasurer pays the town or school
district that unpaid amount. That amount will then be re-levied
by the county on the next county tax bill for collection by the
county treasurer.

Initially, we note that the codes of ethics promulgated by
Franklin County and the involved town and school district
pursuant to General Municipal Law § 806 may include provisions
that would apply to the situations you described, and they should
be consulted.

In the absence of a constitutional or statutory prohibition
against dual office-holding, one person may hold two offices
simultaneously unless they are incompatible. Two offices are
incompatible if one iIs subordinate to the other or there is an
inherent Inconsistency between the two offices. See O’Malley v.
Macejka, 44 N.Y.2d 530, 535 (1978); People ex rel. Ryan v. Green,
58 N.Y. 295, 304-05 (1874); Matter of Dupras v. County of
Clinton, 213 A.D.2d 952, 953 (3d Dep’t 1995). Although iIn other
contexts the differences between a public office and position of
employment may be significant, the common law rules regarding
dual office-holding apply equally to an office, which generally
involves the exercise of sovereign authority and discretion,! and
a position of employment. See Matter of Dupras v. County of
Clinton, 213 A.D.2d at 953.

Even where positions are compatible, in specific situations
a conflict of interests may arise out of the simultaneous holding
of the positions. The conflict can be avoided by declining to
participate in the disposition of the particular matter. See,
e.g., 0’Malley v. Macejka, 44 N.Y.2d 530, 533 (1978); Op. Atty.
Gen. (Inf.) No. 83-25.

! See, e.qg., Haller v. Carlson,, 42 A.D.2d 829, 829 (4™ Dep’t
1973) (distinguishing public officer and public employee for purposes
of Public Officers Law); Op. Atty. Gen. No. 97-F7 (same).




County Treasurer and Town Assessor

Regarding your fTirst question, you brought to our attention
the possibility of incompatibility between the positions of
county treasurer and town assessor when, as county treasurer, the
individual may be responsible for collecting taxes on property he
assessed as town assessor. You informed us that the town has
only one assessor; thus, all unpaid town taxes the county
treasurer would collect would be on property he had assessed.

County Law 8 411, which prohibits, in relevant part, an
elected county officer from holding any other elective county or
town office, does not apply here because the town assessor is
appointed.? Town Law 8 20(4), prohibiting a person from holding
more than one elective town office, also does not apply.

Although you expressed concern that the role of the county
treasurer as collector of unpaid town taxes could be the source
of incompatibility between that position and town assessor, we
find another duty of the county treasurer -- the duty to serve as
a member of an acting Board of Assessment Review -- to be
determinative.?

In the event that a property owner disagrees with the town
assessor’s determination of the assessed value or the exempt
status of the owner’s property, the town Board of Assessment
Review (“Board”) reviews the assessment. Real Prop. Tax Law 8
525. The assessor may be heard on the property owner’s
complaint. 1d. The Board then determines the assessment or the
designation of the real property. 1d. Neither the assessor nor
any member of the assessor’s staff may be appointed to the Board.
Real Prop. Tax Law 8 523(1)(b). The legislative history of this
provision indicates that it was added to the Real Property Tax
Law to require independent assessment review rather than review
by the same person who made the assessment, as had frequently

Although vacant elective offices may be filled by
appointment pending election, see, e.g., Town Law 8 64(5), both
you and the town clerk have confirmed that the position of town
assessor is always an appointive position.

*The analysis of the incompatibility of these positions in
this opinion is thus limited to these duties; we do not address
the question of whether any other duties or responsibilities of
the positions make these positions incompatible.
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previously occurred. Mem. of State Exec. Dep’t, 1970 McKinney’s
Session Laws of N.Y., at 3021, 3022.4

IT the town Board of Assessment Review fails to meet to hear
complaints relating to assessments when scheduled by law to do
so, the county treasurer and the chairman and the clerk of the
county legislative body serve as the acting Board of Assessment
Review.® Real Prop. Tax Law 8 527(1). The acting Board has the
same powers and duties in determining complaints regarding
assessments as the town Board of Assessment Review. Real Prop.
Tax Law 8§ 527(6). Therefore, in the event the town Board of
Assessment Review fails to meet, the county treasurer will review
assessments. The county treasurer, if also serving as the sole
assessor of the town, would thus be in the position of reviewing
assessments that he had made In his capacity of assessor. This
would frustrate the purpose of the provision prohibiting the town
assessor from serving on the Board of Assessment Review, and the
county treasurer’s review of town assessments under these
circumstances would therefore be improper.

Of course, that the Board of Assessment Review will be
unable to meet and thus the county treasurer will be needed to
serve on an acting Board is not a situation guaranteed to arise.
The “mere possibility” that a conflict between two positions will
arise i1s insufficient to constitute a bar to a single person’s
holding those positions. See, e.g., O’Malley v. Macejka, 44
N.Y.2d 530, 533 (1978); 1980 Op. Atty. Gen. (Inf.) 114. In the
proposed situation, however, we believe that the likelihood of a
conflict is far greater than a mere possibility. See supra note

‘This Memorandum was in support of chapter 957 of the Laws
of 1970, which created section 1524 of the Real Property Tax Law;
section 1524 was subsequently recodified as section 523 of the
Real Property Tax Law. L. 1982, ch. 714, § 9.

°If a quorum of the Board of Assessment Review is not
present at a meeting because members of the Board have not
completed the requisite training, the acting board of review is
to hear complaints and determine assessments. Real Prop. Tax Law
8§ 523(2)(c)- In a statement in support of a bill reorganizing
Real Property Tax Law § 523, the State Board of Equalization and
Assessment (now the Board of Real Property Services) explained
that due to these rigorous training requirements and the possible
consequent failure of a board of assessment review to convene a
quorum, “it seems likely that acting boards of assessment review
will be needed more often in the future than in the past.” Mem.
of State Bd. of Equal. & Assess., McKinney’s Session Laws of
1987, at 2387.
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5. Furthermore, if the Board of Assessment Review fails to meet,
the county treasurer does not have the option of not
participating In reviewing just those assessments made by him,
because every assessment will have been made by him. See Op.
Atty. Gen. (Inf.) No. 83-25 (when non-participation in possible
conflict-of-interest situations is feasible, no reason to infer
incompatibility). Even if we assume that the acting Board needs
only a quorum to convene, see Real Prop. Tax Law 8 523(2)(c), we
believe that the county treasurer should avoid behaving in a
manner that would disqualify him from serving at all on an acting
Board of Assessment Review. Thus we conclude that the duties of
the positions of county treasurer and sole appointed town
assessor are inherently inconsistent, rendering them
incompatible.

You have indicated that in your rural community, few
individuals have the interest or credentials to hold the position
of town assessor. We have in the past determined that a
municipality may by local law overcome the common law doctrine of
incompatibility under appropriate circumstances. See, e.g., Op.
Atty. Gen. (Inf.) No. 87-47; Op. Atty. Gen. (Inf.) No. 83-52. In
our opinion, however, in the instant situation, the county may
not enact such a local law.

Sections 523 and 527 are both part of Title 1-A of Article 5
of the Real Property Tax Law. By the terms of Title 1-A, a
municipality subject to 1t, including all counties except
counties wholly within a city, may not adopt a charter or local
law inconsistent with it. Real Prop. Tax Law § 528(1), (3).

A county’s powers under municipal home rule do not include
authority to adopt such a local law. While a municipality has
broad power to enact local laws, such power is not unlimited; one
limitation is that a municipality may not enact a local law that
IS inconsistent with the State Constitution or any general law.
N.Y. Const., Art. IX, 8 2(c); Mun. Home Rule Law 8§ 10(1), (1i).
A “general law” is defined for home rule purposes as a state
statute that in terms and in effect applies alike to all
counties, all counties other than those wholly included within a
city, all cities, all towns or all villages. N.Y. Const., Art.
IX, 8 3(d)(1); Mun. Home Rule Law § 2(5).

As we discussed above, section 528(3) of the Real Property
Tax Law states In relevant part that Title 1-A of Article 5 of
the Real Property Tax Law applies to all counties except those
counties wholly within a city. Thus, by its express terms, Title
1-A is a general law as it applies to counties. That Title 1-A
is a general law for home rule purposes i1s supported by Matter of
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Fifth Avenue Office Center v. City of Mount Vernon, 89 N.Y.2d 735
(1997). In Fifth Avenue, the Court of Appeals held that a
municipality, in the absence of state legislation, cannot enforce
disclosure requirements imposed by local law that would have the
effect of preventing judicial review of property assessments. In
so deciding, the Court recognized the prohibition on local
governments from enacting laws that are inconsistent with the
provisions of the Constitution or any general law. 1d. at 740.
The Court then determined that to hold that the local law was
enforceable would impose preconditions to review inconsistent
with the Real Property Tax Law, and thus violate the Municipal
Home Rule Law and article IX of the State Constitution. 1d. at
743. Implicit in this determination was the finding that Article
5 of the Real Property Tax Law was a general law for home rule
purposes.

Therefore, we conclude that the county may not enact an
inconsistent local law such as one that would permit someone
other than the county treasurer to serve on an acting Board of
Assessment Review and thereby eliminate the circumstance that
creates the iIncompatibility between that position and town
assessor.

County Treasurer and School Board Member

Regarding your second question, we conclude that the
positions of county treasurer and school board member for a
school district within the county are compatible. This office
has previously determined that these positions are compatible.
See 1939 Op. Atty. Gen. (Inf.) 134. Given the time that has
passed since that opinion was issued and the specific nature of
your concern, however, we believe that consideration of the
compatibility of these positions is warranted.

We are not aware of any statutory provisions prohibiting an
individual from simultaneously holding these two positions.
While County Law 8§ 411 prohibits an elective county official from
holding any other elective county or town office, this section
does not apply because the position of school board member is
neither a county nor a town office. Sections 2103 and 2112(3) of
the Education Law, which impose restrictions on certain dual
office-holding by school board members, do not prohibit a board
member from additionally holding the office of county treasurer.

Your concern regarding the possible incompatibility between
these positions involves the relationship between the school
district board member, who is part of the levying unit imposing
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school taxes, and the county treasurer, who collects and enforces
the collection of taxes levied by the school district.

In a phone call to clarify your letter, you indicated that
the school district in question is a central school district.
The school board is responsible for creating a school budget,
which then i1s subject to approval by the voters within the
district. Educ. Law 88 1716, 1804, 2022. Upon approval, the
school district levies the amount of funds necessary to meet the
budget requirements against the real property owners within the
school district. Real Prop. Tax Law 8 1306(1). The school
district, which i1s not an assessment unit, uses the assessment
roll of the municipality within which it lies, Real Prop. Tax Law
88 102(1) and 1302; thus, no conflict in responsibilities such as
we found for town assessor and county treasurer OCcCurs.

Any taxes not collected by the school district collecting
officer are noted in a statement sworn by the collecting officer
and verified by the school district board members. Real Prop.
Tax Law 8 1330(1), (2). The statement is then forwarded to the
county treasurer. Real Prop. Tax Law § 1330(2). The county
treasurer pays to the fiscal officer of the school district the
amount of unpaid school taxes. Real Prop. Tax Law 8§ 1330(4).
Thus, the function of collecting taxes has no effect upon the
amount of tax revenues to be received by the school. The amount
of unpaid taxes is subsequently re-levied by the county for
collection iIn the manner prescribed for collection of county
taxes. Real Prop. Tax Law 8§ 1330(5), (7). In the absence of
local law providing otherwise, the county treasurer is the county
officer authorized to enforce the collection of tax liens on real
property. Real Prop. Tax Law 8 1102(3). You have indicated that
the county treasurer i1s the enforcing officer for Franklin
County.

In our view, the only conflict possibly existing between the
duties of a school board member as part of the body levying taxes
and the county treasurer as collector and enforcing officer of
taxes not paid to the school district arises from the school
board’s duty to verify the local collecting officer’s statement
of unpaid taxes, which subsequently is sent to the county
treasurer and is the basis for the taxes to be re-levied by the
county. We do not believe that this creates a conflict between
the positions. See O0’Malley v. Macejka, 44 N.Y.2d 530, 535
(1978) (positions of town assessor and county legislator
compatible although assessor certifies valuations placed on real
property which serve as base for taxes county legislature
levies). To avoid even the appearance of impropriety, however,
we recommend that a school board member who is also the county




treasurer recuse himself from this duty. After reviewing the
duties of the two positions in relation to the levy and
collection of school district taxes, we are aware of no other
source of possible conflict. Furthermore, we are unaware of any
other powers or duties of either position that would result in an
incompatibility.® We are thus of the opinion that these
positions are compatible.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of the State government. This perforce
i1s an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

KATHRYN SHEINGOLD
Assistant Solicitor General
In Charge of Opinions

®We note that the county is authorized by Article 29 of the
Tax Law to impose a sales tax and to allocate a portion of the
net collections thereof for educational purposes. Tax L. 88
1210, 1262(a)- If the county has so elected, and 1f the county
treasurer is the officer designated to account for the collection
of the tax and to verify the tax’s proper distribution to the
school districts within the county, we recommend that, to avoid
any appearance of impropriety, the school board member who is
also the county treasurer recuse himself from any matters
relating to the receipt of such funds upon which the school board
votes.



