
COUNTY LAW § 150; TOWN LAW §§ 29, 60(1), 125, 271, 272-a(4), 274-
a(2), 274-b(2), 276(1),

The positions of confidential assistant (secretary) to the
town supervisor and member of the town planning board are
compatible.

November 5, 2002

Frank J. Phillips, Esq.
Town Attorney Informal Opinion
Town of Stony Point   No. 2002-16
74 East Main Street
Stony Point, New York 10980

Dear Mr. Phillips:

You have asked whether an individual may serve
simultaneously as the confidential assistant to the town
supervisor and as a member of the town planning board.  We
conclude that the two positions are compatible.

Background

You have advised that the confidential assistant performs
the function of secretary to the town supervisor.  As required by
state law, a confidential secretary is designated by the town
supervisor and, thus, is subordinate to and serves at the
pleasure of the town supervisor.  See Town Law § 29(15).  The
duties of the town supervisor include a variety of administrative
and financial functions.  See Town Law §§ 29, 125.  The town
supervisor also serves as a member of the town board.  Town Law
§ 60(1).
  

A town board may elect to create a town planning board and
is responsible for appointing the members of such board.  Town
Law § 271(1).  Planning board members are subject to removal by
the town board for cause.  Id.  The planning board is responsible
for developing or reviewing the town’s comprehensive plan, which
forms the basis for development in the town.  See Town Law
§§ 271(14)(b), 272-a(4).  The planning board may also be given
authority to approve site plans and subdivision plats and to
issue special use permits.  See id. §§ 274-a(2), 274-b(2),
276(1).  Additionally, the planning board may be responsible for
reviewing other matters before the taking of final action by town
officials.  See id. § 271(14)(a).
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1 See, e.g., Haller v. Carlson,, 42 A.D.2d 829, 829 (4th

Dep’t 1973) (distinguishing public officer and public employee
for purposes of Public Officers Law); Op. Atty. Gen. No. 97-F7
(same).

Analysis

In the absence of a constitutional or statutory prohibition
against dual officeholding, one person may hold two offices
simultaneously unless they are incompatible.  Two offices are
incompatible if one is subordinate to the other or there is an
inherent inconsistency between the two offices.  See O’Malley v.
Macejka, 44 N.Y.2d 530, 535 (1978); People ex rel. Ryan v. Green,
58 N.Y. 295, 304-05 (1874); Matter of Dupras v. County of
Clinton, 213 A.D.2d 952, 953 (3d Dep’t 1995).  Although in other
contexts the differences between a public office and position of
employment may be significant, the common law rules regarding
dual officeholding apply equally to an office, which generally
involves the exercise of sovereign authority and discretion,1 and
a position of employment.  See Matter of Dupras v. County of
Clinton, 213 A.D.2d at 953.

We have not identified any per se constitutional or
statutory prohibition on an individual’s serving as a
confidential assistant to the town supervisor and as a member of
the town planning board.  We note that under Town Law § 271(3), a
member of the town board (including therefore the town
supervisor) may not serve as a member of the planning board. 
This statutory prohibition apparently is based on the common law
rule that prohibits a board from appointing one of its own
members to a public office.  See Op. Atty. Gen. (Inf.) No. 86-3
(construing similar provision in Town Law § 267(1), which
prohibits town board members from serving on zoning board of
appeals) (citing Wood v. Town of Whitehall, 120 Misc. 124 (Sup.
Ct.), aff’d 206 App. Div. 786 (3d Dep’t 1923)).  Similarly, the
authority of the town board to remove a member of the planning
board would create a potential conflict between these two board
positions, which would require that the affected board member
recuse him or herself from any such removal proceedings.  See Op.
Atty. Gen. (Inf.) No. 89-55.  However, the conflicts created by
the town board’s appointment and removal authority over planning
board members would not arise with respect to the position of
confidential assistant to the town supervisor.  The confidential
assistant would not have appointment and removal authority over
him or herself as a planning board member; rather, the individual
would be subject to the supervision and appointment and removal
authority of the town supervisor in both positions.
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Inasmuch as there is no statutory bar prohibiting one
individual from holding these two positions, the question is
whether the duties of the two positions are compatible.  We have
previously concluded that there is no conflict between the duties
of town board member and member of the town planning board. 
Prior to the enactment of the statutory bar prohibiting town
board members from serving as members of the town planning board,
we addressed the issue whether a current member of the town
planning board could be appointed to fill a vacancy on the town
board.  See Op. Atty. Gen. (Inf.) No. 89-55.  Although noting
that the individual would not be eligible for reappointment to
the planning board if he remained a member of the town board
(because of the rule prohibiting a board from appointing one of
its own members to a public office) and that the individual
should recuse him or herself from any proceedings to remove a
planning board member, we concluded that because a town board may
perform the planning functions itself if it does not create a
planning board, there is no incompatibility between the duties of
planning board member and town board member.  See id.  Thus, with
respect to those duties of the confidential assistant pertinent
to the supervisor’s role as a member of the town board, there is
no conflict between that position and the position of town
planning board member.  See also Op. State Compt. No. 62-20
(concluding that the positions of secretary to the town board and
planning board member are compatible).

Nor does there appear to be any inconsistency between the
positions of confidential assistant to the supervisor and
planning board member with respect to the other duties of the
town supervisor, which involve generally the control and
recordkeeping of town funds.  See Town Law §§ 29, 125.  The
confidential assistant’s involvement with the supervisor’s fiscal
duties would not conflict with that individual’s planning board
duties, as planning board members do not perform auditing or
fiscal functions.

Finally, while we have previously concluded that a member of
a county legislature who also serves as a town planning board
member should recuse herself from appointing members of any
county or regional planning board that reviews decisions of the
town planning board, see Op. Atty. Gen. (Inf.) No. 97-22, you
have indicated that the Stony Point town supervisor does not
serve as a member of the Rockland County legislative body, since
that legislative body is not a board of supervisors.  Cf. County
Law § 150 (supervisors of towns and cities within county
constitute county board of supervisors).  Thus, there is no
question here as to the duties of the town supervisor’s
confidential assistant with respect to the supervisor’s role as a
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member of any county legislative body.  In any event, the
confidential assistant would appear to be insulated from any
incompatibility or conflict arising from the town supervisor’s
appointment and removal authority over county or regional
planning board members, should such authority exist, because the
assistant himself lacks such authority.

In an analogous context, we have concluded that the
positions of administrative assistant to the town supervisor and
member of the town zoning board of appeals are compatible, as
long as the zoning board of appeals does not review decisions of
the town board.  See Op. Atty. Gen. (Inf.) No. 86-3.  We likewise
conclude that the positions of confidential assistant to the town
supervisor and member of the town planning board are compatible.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government.  This perforce is
an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

LAURA ETLINGER
Assistant Solicitor General
  In Charge of Opinions


