GENERAL CONSTRUCTION LAW 88§ 41, 110.
The General Construction Law governs the provisions of the Oneonta City Charter regarding
quorum and voting requirements. Non-voting absent council members are not considered as

having cast votes against a provision so as to create a tie vote that would permit the mayor to
break the tie.
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Dear Mr. Merzig:

You have requested an opinion whether the quorum and voting provisions set forth in
General Construction Law § 41 apply with respect to the adoption of "non-tax resolutions” by
the Oneonta Common Council. If the provisions of the General Construction Law apply, you
have asked a further hypothetical question regarding tie-breaking procedures. We conclude that
the provisions of the General Construction Law govern, requiring the affirmative vote of a
majority of all Common Council members for the adoption of a non-tax resolution.

General Construction Law § 41 provides as follows:

Whenever three or more public officers are given any power or authority, or three or
more persons are charged with any public duty to be performed or exercised by them
jointly or as a board or similar body, a majority of the whole number of such persons
or officers, gathered together in the presence of each other or through the use of
videoconferencing... shall constitute a quorum and not less than a majority of the
whole number may perform and exercise such power, authority or duty. For the
purpose of this provision the words "whole number" shall be construed to mean the
total number which the board, commission, body or other group of persons or
officers would have were there no vacancies and were none of the persons or officers
disqualified from acting.

The voting provisions of the City Charter are generally consistent with section 41. Under
the City Charter, the Common Council of the City of Oneonta consists of eight aldermen and the
Mayor, who votes only to break a tie. See City Charter § 2.1(A),(E). The Common Council can
take action by ordinance, resolution, or local law. See City Charter § 2.1(F). You informed us
that under the provisions of the City Charter, a quorum "for the transaction of business" is
comprised of five members of the Common Council. See City Charter § 2.1(E) ("A majority of
the members of the Common Council shall be a quorum for the transaction of business...."). No
ordinance may be passed except by a majority vote of “the total voting power of the Common



Council." See City Charter § 2.2(A). No tax or assessment may be approved except by a majority
of "all members of the Common Council.” See City Charter 8 2.1(E). Resolutions regarding
special elections for approval of extraordinary expenses by the voters must also be approved by
an affirmative vote of a majority of all the members of the Common Council. See City Charter §
2.8(A). Although the Charter defines a quorum as a majority of the members, it does not contain
any provision expressly permitting action by the Council through less than a majority of all
members.

The City Charter further provides, however, that "[tlhe Common Council shall determine
the rules applicable to its own proceedings" subject to the provisions thereof. See City Charter §
2.1(E). You have advised us that, pursuant to this provision, the Common Council has adopted
Robert's Rules of Order for its proceedings, and has determined that under Robert's Rules, a
majority of the Common Council quorum, thus as few as three, could enact resolutions that do
not approve taxes and assessments or relate to special elections for approval of extraordinary
expenses.

If section 41 of the General Construction Law were to govern resolutions, five members
(""a majority of the whole number" of the Board) would be required to constitute the quorum, as
well as the majority necessary to exercise the powers of the Common Council. See Smithtown v.
Howell, 31 N.Y.2d 365, 377- 78 (1972); Tall Trees Construction Corp. v. Zoning Board of
Appeals of the Town of Huntington, (Nov. 19, 2001) 2001 N.Y. LEXIS 3413. We conclude that
the voting procedures of the Common Council with respect to resolutions that do not approve
taxes or extraordinary expenses (these are specified in the charter) are subject to the provisions
of the General Construction Law.

General Construction Law § 110 provides that this chapter "is applicable to every statute
unless its general object, or the context of the language construed, or other provisions of law
indicate that a different meaning or application was intended from that required to be given by
this chapter.” The City Charter does not explicitly or in any other way define the majority vote
necessary for the passage of these resolutions. Moreover, we note that a prior version of the City
Charter contained a provision expressly permitting the adoption of ordinances and non-tax and
non-spending resolutions by a majority of those present and voting at a meeting attended by a
quorum. See L. 1908, ch. 454. Apparently, the Charter was subsequently amended to be more in
conformity with General Construction Law § 41 regarding ordinances but voting requirements
for these resolutions were not specified.

In our view, the general language contained in the City Charter that the Common Council
"shall determine the rules applicable to its own proceedings"” does not indicate that the provisions
of the Charter are intended to override the General Construction Law, as required by section 110.
"Rules of proceedings" could include a multitude of rules, for example, rules governing the place
and scheduling of meetings; public notice of meetings; conduct of meetings such as the
procedure for selection of a chair person, allocation of time for public comment, member debate,
and the recording of meetings.

The case of Morris v. Cashmore, 253 App. Div. 657 (1* Dep't), aff'd no opn., 278 N.Y.
730 (1938), is not inconsistent with this conclusion. In Morris, the court found that similar
language in the New York City Charter permitting the City Council to determine the rules of its
proceedings was sufficient to allow a majority of the quorum attending a meeting to take action
with respect to intra-cameral matters, such as the election of council officers and adoption of



rules. See 253 App. Div. at 661. The Charter at issue in Morris defined "quorum™ and specified
that a majority vote of all council members was required for the enactment of local laws and
resolutions. See id. at 659. Indeed, the court noted that with respect to the definition of quorum,
"it is plain that section 41 has no application, for the reason that '‘quorum’ is defined in the
Charter, and not left open to construction.” Id. at 661 (emphasis supplied). The court, however,
concluded that the actions at issue in Morris did not involve the enactment of local laws or
resolutions, and that General Construction Law 8§ 41 was not intended to apply to such actions of
elected representatives acting in their individual capacities with respect to intra-cameral matters.
See id. at 661-62 ("We doubt that [section 41] was intended to apply to elected representatives
who act in their individual capacity [in selecting a vice-chair], and not as a body."); see also
General Construction Law § 41 (referring to exercise of power or authority or performance of
public duty by public officers acting jointly). Therefore, as to these intra-cameral matters, the
charter could authorize voting requirements to be determined by parliamentary procedure. See
Morris v. Cashmore, 253 App. Div. at 662. The implication of this holding is that, by contrast,
voting requirements for other acts are subject to section 41 and could not be established under
authority to establish general rules of procedure.

In the inquiry you pose, in comparison to the procedure upheld in Morris, the Council
would, without authorization in the Charter, be using parliamentary rules of proceedings to alter
the voting requirements of section 41 with respect to resolutions constituting legislative acts.

Accordingly, we conclude while the City Charter provides that the Common Council may
determine the rules applicable to its own proceedings and permits the Common Council to adopt
Robert's Rules to govern its procedures, these rules may not be used to establish quorum and/or
voting requirements that are not in accordance with section 41. Therefore, in response to your
related question, no modification of the City Charter is required to conform the Charter to the
requirements of General Construction Law § 41.

You further inquire whether, in the event that General Construction Law 8 41 applies to
the above-referenced circumstances, and if only five council members are present and voting, a
four to one vote is a "tie" vote by the Common Council that the mayor may vote to break
pursuant to City Charter § 2.1(E). We note that the power of the mayor to vote to break a
Common Council tie vote is not questioned. However, to reach the conclusion that the
circumstances posed in the hypothetical constitute a tie vote would require that the three absent
members be considered to have voted against the measure. As a general rule, absent council
members may not be counted as casting negative votes to create a tie that would enable the
mayor to cast a deciding vote. See Application of Dudley, 33 App. Div. 465 (1* Dep't 1898);
Tall Trees Construction Corp. v. Zoning Board of Appeals of the Town of Huntington, (Nov. 19,
2001) 2001 N.Y. LEXIS 3413. Moreover, General Construction Law § 41 was recently amended
to specifically define the quorum and voting requirements in terms of members “gathered
together,” either physically or through videoconferencing. See General Construction Law § 41,
as amended by L. 2000, ch. 289, 8 5. This indicates a strong legislative intent that official action
by public bodies be taken by members who are present. We conclude, therefore, that in the
circumstances posed by you, a tie vote would not exist. We note that if all eight aldermen were
present at a meeting and voted four in favor and four against a measure, a tie-breaking vote by
the mayor would be consistent with General Construction Law 8 41's requirement that action be
taken by a majority of all council members. See City Charter 8 2.1(A) (Mayor and Aldermen
constitute the City Council).
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