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A transaction in which a municipality would apply for a loan
from the emergency services revolving loan account as a
“surrogate” for a private fire company or ambulance service is
not authorized under State Finance Law § 97-pp.

June 18, 1999

Hon. Alexander F. Treadwell Formal Opinion
Secretary of State   No. 99-F3
State of New York
Department of State
41 State Street
Albany, New York 12231-0001

Dear Secretary Treadwell:

Your counsel has asked whether you may make a loan to a
municipality or fire district from the State emergency services
revolving loan account pursuant to State Finance Law § 97-pp when
it appears from the loan application that the loaned funds will
be used by a private not-for-profit fire company or ambulance
service to purchase emergency equipment.  Your counsel states
that this situation arises when a municipality or fire district
contracts with a fire company or ambulance service to provide
services to residents of the municipality or district.  The
municipality or fire district would apply for a loan from the
emergency services revolving loan account and transfer the loaned
funds to the fire company or ambulance service, which would
purchase the equipment using the loan proceeds combined with its
own money.  The fire company or ambulance service would hold
title to the equipment and make regular payments to the
municipality or fire district to enable it to repay the loan.  In
effect, your counsel states, the municipality or fire district
would apply for the loan as a “surrogate” for the not-for-profit
corporation.

We conclude that the transaction your counsel has described
is not authorized under State Finance Law § 97-pp.  The plain
language of the statute demonstrates that the Legislature
intended loans from the emergency services revolving loan account
to be made to municipalities and fire districts for purchase of
emergency equipment by and in the name of these entities. 
Transfer of borrowed funds to a not-for-profit corporation for
its independent use was not contemplated.  As we describe more



2

fully below, however, a significant part of funds loaned annually
to applicants from the emergency services loan account is
dedicated for purchase of emergency equipment by municipalities
and fire districts for use of such equipment by volunteer fire
companies and volunteer ambulance services. 

State Finance Law § 97-pp(1) establishes the emergency
services revolving loan account in the custody of the State
Comptroller.  It provides that loan applications may be made by
“a town, village, city, fire district or county, other than a
county wholly contained within a city, provided that the
application is otherwise consistent with its respective powers.” 
Id., § 97-pp(5)(a).  Thus, only the listed municipalities and
fire districts may apply for loans; not-for-profit corporations
may not apply.

The Assembly Memorandum in Support of the bill that created
section 97-pp summarized its provisions as follows:  “to
establish a fund from which the Secretary of State may make loans
to cities, villages, fire districts, counties and towns to
acquire, upgrade and improve eligible facilities, apparatus and
equipment.”  Bill Jacket, L 1994, ch 599. 

 The Secretary of State, on the recommendation of the emergency
services loan board, may make loans from the emergency services
loan account “upon application duly made” for the following
specific purposes:

(i)   Purchasing fire fighting   
apparatus . . .

(ii)  Purchasing ambulances or rescue   
vehicles . . .

(iii) Purchasing protective equipment or 
communication equipment . . .

(iv)  Repairing or rehabilitating fire  
fighting apparatus, ambulances or  
rescue vehicles . . .

(v)   Purchasing accessory equipment . . .

(vi)  Renovating, rehabilitating or repairing 
facilities that house firefighting equipment,
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ambulances, rescue vehicles and related
equipment . . .

(vii) Construction costs associated with the 
establishment of facilities that house 
firefighting equipment, ambulances, rescue
vehicles and related equipment . . .

(hereafter “emergency equipment”).  State Finance Law
§ 97-pp(4)(a).  Because loans may be made only to municipalities
and fire districts (applicants) for the specified purposes, it
follows that once a loan is approved, the applicant may use the
proceeds only to purchase the emergency equipment listed in its
approved application.

Section 97-pp also provides that “[e]very application shall
accurately reflect the conditions which give rise to the proposed
expenditure and accurately reflect the ability of the applicant
to make such an expenditure without” a loan.  Id., § 97-pp(5)(b)
(emphasis supplied).  This provision suggests that the
Legislature intended the applicant (municipality or fire
district), and not other entities, to expend loan funds to pay
for emergency equipment.

Similarly, the statute provides that the Secretary of State
may require security for any loan and may specify the priority of
liens against any emergency equipment wholly or partially
purchased with loaned funds.  Id., § 97-pp(4)(b).  This provision
is consistent with the statutory intent that only a municipality
or fire district may use loan funds to purchase and hold title to
emergency equipment.  The obvious purpose of this provision, to
protect the integrity of the revolving loan account, would be
jeopardized if municipalities and fire districts were permitted
to transfer borrowed funds to third parties who would then
purchase and hold title to emergency equipment. 

We note that incorporated and other fire companies and
ambulance services, in providing fire protection and emergency
services to fire districts or municipalities, can use emergency
equipment purchased by the municipalities or fire districts with
loaned funds.  Further, the statute requires that at least 50
percent of annual loans made by the Secretary of State be made to
applicants whose fire protection or ambulance service is provided
by an exclusively volunteer fire department or ambulance service
whose budget for the preceding fiscal year did not exceed
$100,000.  State Finance Law § 97-pp(5)(c)(ii).
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Chapter 599 of the Laws of 1994, which enacted State Finance
Law § 97-pp, also amended Town Law § 184(1) and County Law
§ 225-a(5).  Prior to its amendment, section 184(1) of the Town
Law required a town board to provide for the furnishing of fire
protection within a fire protection district when it established
or extended the district.  For that purpose, the town board was
permitted to contract with a city, village, fire district or
incorporated fire company.  Chapter 599 amended this provision by
adding that the town 

may acquire by gift or purchase such
apparatus and appliances for use in such
district and may contract with any city,
village, fire district or incorporated fire
company for operation, maintenance, and
repair of the same and for the furnishing of
fire protection in such district, or both.

County Law § 225-a was amended to add a new subdivision 5, which
states:  

Where, pursuant to section one hundred
eighty-four of the town law, a town has
contracted with an incorporated fire company
to furnish fire protection within a fire
protection district, the respective county
may acquire by gift or purchase suitable
apparatus and appliances for use in such
district and in conjunction with the county
mutual aid program and may contract with said
incorporated fire company for operation,
maintenance, and repair of same and for the
furnishing of fire protection in such
district.  

Significantly, these provisions authorize towns and counties to
contract with incorporated fire companies to operate, maintain
and repair town- and county-owned apparatus and appliances for
provision of fire protection in a fire protection district formed
by a town.  Thus, funds loaned by the Secretary of State may be
used by town and county applicants to purchase emergency
equipment for use by incorporated fire companies under contract
to provide fire protection in a fire protection district.

We conclude that the transaction your counsel has described,
in which a municipality or fire district would apply for a loan
from the emergency services revolving loan account as a
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“surrogate” for a private fire company or ambulance service, is
not authorized under State Finance Law § 97-pp.  Because we
conclude that there is no authority for the proposed transaction,
we need not address the remaining questions raised by your
counsel.

Very truly yours,

ELIOT SPITZER
Attorney General


