
NY CONST, ART 1, § 9; 9 NYCRR §§ 5820.12 - 5820.14, 5820.15,
5820.16 - 5820.22.

The Racing and Wagering Board may authorize the use and
distribution of an electronic computer aide to assist in the play
of bingo, provided that the game is played as described in the
proposal.

June 8, 1999

Hon. Michael J. Hoblock, Jr. Formal Opinion
Chairman   No. 99-F2
Racing and Wagering Board
1 Watervliet Avenue Ext, Suite 2
Albany, NY 12206-1668

Dear Chairman Hoblock:

Your counsel has asked whether the Racing and Wagering Board
may authorize the use and distribution of “electronic computer
aides” to assist bingo players.  Your staff has advised us that
such computers would assist players but would not replace the
traditional elements of bingo.  Use of computers would be
optional.  Your staff has described computer assisted play as
follows:  a player would purchase regular bingo cards and then go
to a computer terminal.  The computer screen would display blank
cards and the player would manually type the number/letter
combinations contained on each paper card and that card's
identifying serial number into the computer.  

The game would then proceed as usual.  The caller would draw
objects or balls from a receptacle at random and the
number/letter combinations drawn would be announced to the
players.  A player using a computer would type each number/letter
combination into the computer as it is called.  The computer
would register the information entered, identify the winning card
by serial number, and display an image of the winning card.  The
player then would retrieve the paper card with that serial number
and mark the corresponding spots on the paper card.  

Winning numbers would be verified and the player would 
submit the card for redemption.  Your staff has explained that
the computer would permit players to play more games at one time
and would enable individuals with poor eyesight to play.

We conclude that the Board may authorize the use and
distribution of the “electronic computer aide,” as specifically
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described above, to assist in the playing of bingo.  Article I,
section 9 of the Constitution bans all forms of gambling not
expressly authorized in the Constitution itself.  As originally
enacted, the Constitution of 1894 banned all forms of gambling. 
Amendments have specifically authorized pari-mutuel betting on
horse racing, bingo or similar games of chance to raise funds for
eleemosynary and other specified purposes and the establishment
of the State lottery.

Article I, section 9(2) defines bingo as a game “in which
prizes are awarded on the basis of designated numbers or symbols
on a card conforming to numbers or symbols selected at random.” 
This definition also appears in the statute that permits
municipalities to authorize bingo within their territorial
limits.  General Municipal Law § 476(3).  Your Board is empowered
to administer the bingo licensing law, promulgate regulations
governing the conduct of games and license distributors of “all
cards, boards, sheets, pads and all other supplies, devices and
equipment designed for use in the play of bingo. . . .” 
Executive Law § 435(1),(2).  

Your regulations reflect the constitutional and statutory
definition of bingo as a game whereby letters and numbers on a
card match letters and numbers selected at random.  The
regulations govern the time and manner of sale and price of bingo
cards.  9 NYCRR §§ 5820.12 - 5820.14.  They also require that the
numbered objects or balls drawn from receptacles conform in size,
shape and weight to insure that drawings will be random.  Id.,
§ 5820.15.  Additional regulations govern the drawing and
verification of the numbers drawn.  Id., § 5820.16 - 5820.22.

In a prior opinion, we concluded that the laws governing
bingo do not authorize an electronic bingo proposal.  Op Atty Gen
No. 85-F8.  The proposal we reviewed was utilization of a
computer terminal to replace traditional bingo cards.  The
terminal would display two bingo “cards.”  A central computer
connected to the terminal would select numbers at random; if
those numbers appeared on the cards displayed on a particular
terminal they would be marked electronically.  Play would
continue until a winner was identified.  We concluded that the
definition of bingo as a game played on cards with numbered balls
or other objects drawn from a receptacle at random, which the
current Constitution, statutes and regulations still employ, did
not contemplate a computerized game like the one described.  We
also found that amendment of the regulations to permit
computerized bingo would not be authorized by governing law,
which contemplates the use of traditional hand-held cards to play
bingo.  The Constitution continues to require the use of cards.  
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The use of computers to assist bingo players in games that
are conducted in the manner authorized under current law is
distinguishable from the computer bingo proposal we reviewed in
our prior opinion.  Your proposal does not alter the game of
bingo as defined in the Constitution and the governing statutes
and regulations.  Consistent with the current statute,
regulations, and provisions of the Constitution, numbered objects
or balls would be drawn randomly from a receptacle and cards
would be marked and submitted as proof of “bingo.”  The computer,
under your proposal, would be used only to assist players with
poor eyesight and to facilitate playing of multiple games
(consistent with any regulatory limits).  A player could elect to
play without a computer.  We caution the Board that exceptions to
the general prohibition on gambling are construed narrowly.  See,
Op Atty Gen No. 90-F5.  Deviation from the proposal presented may
be inconsistent with the Constitution or State law.  Thus, the
Board may authorize distribution and use of computers as
proposed.

Very truly yours,

ELIOT SPITZER
Attorney General


