
PUBLIC AUTHORITIES LAW § 1266-d(2); PUBLIC OFFICERS LAW § 30.

If a member of the Long Island Rail Road Commuter's Council
(LIRRCC) is absent without good cause from three consecutive
regular meetings, his/her position on the LIRRCC may be deemed
vacant by the Governor.  Any resulting vacancy shall be filled by
appointment of the Governor upon the recommendation of the county
executive, pursuant to the provisions of Public Authorities Law
§ 1266-d(2).

April 21, 1998

Hon. Jonathan Siegall Formal Opinion
Associate Director   No. 98-F5
Long Island Rail Road 
  Commuter's Council
347 Madison Avenue
New York, NY 10017

Dear Mr. Siegall:

You have requested an opinion regarding whether the
unexcused absence of a member of the Long Island Rail Road
Commuter's Council (“LIRRCC”) from three consecutive regular
meetings vacates that member's position on the LIRRCC.  

Members of the LIRRCC are appointed by the Governor.  Public
Authorities Law § 1266-d(2).  To date, the member at issue has
had 12 consecutive unexcused absences from the regular meetings
of the LIRRCC.  You have informed us that this member has not
asked to be excused from the meetings he/she has missed and has
not been excused.  Additionally, there is no evidence that this
member has been absent from the meetings for good cause.

Under Public Officers Law § 30,

[w]hen any member of a board, commission,
committee or authority, holding office by
appointment of the governor, fails to attend
three consecutive regular meetings of such
board, commission, committee or authority,
unless such absence is for good cause and is
excused by the chairman or other presiding
officer thereof or, in the case of such
chairman or other presiding officer, by the
governor, the office may be deemed vacant for
purposes of the nomination and appointment of
a successor.  Public Officers Law § 30(3).
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Therefore, Public Officers Law § 30 provides that when any
gubernatorial appointee of a board, commission, committee or
authority fails to attend three consecutive regular meetings, the
Governor may deem the position vacant, unless the absence is for
good cause and has been excused.

Implicit in the statute is the requirement that members be
given adequate notice of the date, time and place of each regular
meeting of the applicable board, commission, committee or
authority.  Without such notice, members could argue that they
had “good cause” excusing their absence.  See, Matter of Kiernan
v Mirante, 53 Misc 2d 173, 177 (Sup Ct Oneida Co 1967) (noting
requirement of receipt of adequate notice of the meetings at
issue).

You have informed us that at the beginning of each year, all
members of the LIRRCC receive calendars detailing the date, time
and place of each regular monthly meeting.  Each member is
personally notified if there are any changes to the calendared
information.  Additionally, each member is mailed an agenda
approximately one week prior to each regular meeting. 
Accordingly, under these facts, all members receive adequate
notice of the date, time and place of each regular meeting of the
LIRRCC.

We conclude that if a member of the LIRRCC is absent without
good cause from three consecutive regular meetings, the member's
position may be deemed vacant by the Governor.  Any resulting
vacancy shall be filled by appointment of the Governor upon the
recommendation of the county executive, pursuant to the
provisions of Public Authorities Law § 1266-d(2).

Very truly yours,

DENNIS C. VACCO
Attorney General


