
PUBLIC OFFICERS LAW § 73-a; 5 USCA App 4 §§ 101, et seq.; 5 USCA
App 4 § 105(b)(1); 49 USCA § 102(b).

The State of New York may not impose its requirement of
financial disclosure on federal officials serving as members or
directors of New York State public benefit corporations in their
federal capacities to monitor federal funds, even though these
officials have been deemed “policy makers”.  

January 21, 1998

Hon. Richard Rifkin Formal Opinion
Executive Director   No. 98-F1
New York State Ethics Commission
39 Columbia Street
Albany, NY 12207-2717

Dear Mr. Rifkin:

You have requested an opinion as to whether federal
officials should be required to file New York State financial
disclosure statements under section 73-a of the Public Officers
Law.  Section 73-a requires the filing of financial disclosure
statements by any member or director of a public benefit
corporation, at least one of whose members is appointed by the
Governor, who holds a policy-making position.

You have explained that several federal officials have been
appointed to serve as members or directors of New York State
public benefit corporations and have been designated by those
corporations as “policy makers”.  In our conversations, you have
informed us that, in general, these federal officials serve in
their federal capacities and represent the federal government in
monitoring federal funds.  These officials are not acting in
their individual capacities or as representatives of the State of
New York.  However, because these federal officials serve as
members and/or directors of New York State public benefit
corporations and have been designated as “policy makers”, you
have asked whether they must comply with the financial disclosure
requirement contained in Public Officers Law § 73-a.

Public Officers Law § 73-a provides, in pertinent part, as
follows:

(a) Every . . . state officer or employee
. . . shall file an annual statement of
financial disclosure containing the



2

information and in the form set forth in
subdivision three hereof.  Public Officers
Law § 73-a(2)(a).

The term “state officer or employee” means:

(iii) members or directors of public
authorities, other than multi-state
authorities, public benefit corporations and
commissions at least one of whose members is
appointed by the governor, and employees of
such authorities, corporations and
commissions who . . . hold policy-making
positions, as determined annually by the
appointing authority and set forth in a
written instrument which shall be filed with
the state ethics commission . . . .  Id.,
§ 73-a(1)(c)(iii).

The Public Officers Law specifically requires members or
directors of the covered public benefit corporations, who have
been designated by their respective corporations as policy
makers, to file annual financial disclosure statements. 
Therefore, it would appear that all such members or directors of
public benefit corporations, regardless of their affiliation,
would be included within the mandate of the Public Officers Law. 
However, because the members and directors at issue serve in
their federal capacities, whether the State of New York can
impose its mandates on the representatives of a separate
sovereign government becomes an issue.

Under the precepts of supremacy and federalism, a state
cannot impose qualifications on federal officials in addition to
those the federal government has deemed sufficient.  Johnson v
Maryland, 254 US 51 (1920).  See also, Leslie Miller, Inc. v
Arkansas, 352 US 187 (1956); United States v City of Pittsburgh,
California, 661 F2d 783 (9th Cir 1981).  In Johnson v Maryland,
the Supreme Court of the United States held that:

It seems to us that the immunity of the
instruments of the United States from state
control in the performance of their duties
extends to a requirement that they desist
from performance until they satisfy a state
officer upon examination that they are
competent for a necessary part of them and
pay a fee for permission to go on.  Such a
requirement does not merely touch the
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Government servants remotely by a general
rule of conduct; it lays hold of them in
their specific attempt to obey orders and
requires qualifications in addition to those
that the Government has pronounced
sufficient.  It is the duty of the Department
to employ persons competent for their work
and that duty it must be presumed has been
performed.  Johnson v Maryland, 254 US at 57. 

The Court's holding in Johnson follows directly from its dictates
in M'Culloch v Maryland, 17 US 316 (1819).  In M'Culloch, the
Court held that the people of a single state could not extend
their sovereignty over the federal government.  

The sovereignty of a state extends to
everything which exists by its own authority,
or is introduced by its permission; but does
it extend to those means which are employed
by Congress to carry into execution powers
conferred on that body by the people of the
United States?  We think it demonstrable,
that it does not.  Those powers are not given
by the people of a single state.  They are
given by the people of the United States, to
a government whose laws, made in pursuance of
the constitution, are declared to be supreme. 
Consequently, the people of a single state
cannot confer a sovereignty which will extend
over them.  M'Culloch v Maryland, 17 US
at 429.

Under the stated facts, the federal officials designated to
serve as members or directors of New York State public benefit
corporations are serving as officials of the federal government
rather than in their personal capacities.  For example, the
United States Secretary of Transportation, who has been named as
an ex officio director of the Penn Station Redevelopment
Corporation, is appointed by the President, by and with the
advice and consent of the Senate.  49 USCA § 102(b).  Through the
appointment process, the federal government has determined that
whoever is appointed as the Secretary of Transportation is
qualified to perform his or her duties.  Therefore, under the
above cases the State of New York cannot impose additional
requirements upon the Secretary of Transportation, who is serving
in his/her federal capacity as a director of the Penn Station
Redevelopment Corporation.  Accordingly, the State of New York
may not impose its financial disclosure requirement on federal
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     1We note that the federal government has a financial disclosure
filing requirement that probably would apply to these officials
which is similar to the filing required by Public Officers Law
§ 73-a.  See, 5 USCA App 4 §§ 101, et seq.  Copies of these
reports are readily available upon request.  5 USCA App 4
§ 105(b)(1).

     2We do not address whether New York State public benefit
corporations which designate federal officials as members or
directors may be considered “multi-state authorities”, thereby
falling within the statutory exclusion of Public Officers Law
§ 73-a(1)(c)(iii).

officials, serving as members and/or directors of New York State
public benefit corporations, pursuant to their federal positions,
to monitor federal funds.1

In any event, it is unlikely that the financial disclosure
requirement of section 73-a was ever meant to encompass federal
officials serving in their federal capacity to monitor federal
funds.  The requirement of financial disclosure, which is part of
the New York State Ethics in Government Act of 1987, was
instituted “in response to revelations of corruption in the
New York City and State government that arose in 1985 and 1986,
and the resulting public demand for increased scrutiny and
accountability of public officials”.  Tristram J. Coffin, The
New York State Ethics in Government Act of 1987: A Critical
Evaluation, 22 Columbia J.L. & Soc. Probs. 269, 270 (1989).  The
requirement was designed to ensure that “New Yorkers [could] have
. . . confidence in the integrity of their public servants”. 
Public Papers of Governor Cuomo, January 1, 1989.  Therefore,
federal officials serving as members or directors of New York
State public benefit corporations in their federal capacities do
not fall within the coverage of the Act as indicated by its
legislative history, nor could they be covered by the Act without
violating the principles of supremacy.

Moreover, the Public Officers Law specifically excludes
members or directors of multi-state authorities from the
financial disclosure requirement.2  This is a further indication
that New York never intended to impose its financial disclosure
requirement on federal officials, representing the federal
government as members and/or directors of New York State public
benefit corporations. 

We conclude that the State of New York may not impose its
requirement of financial disclosure on federal officials serving
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as members or directors of New York State public benefit
corporations in their federal capacities to monitor federal
funds, even though these officials have been deemed “policy
makers”.  Accordingly, such federal officials are not required to
file financial disclosure statements.

Very truly yours,

DENNIS C. VACCO
Attorney General


