LABOR LAW § 702(4); L 1937, CH 443.

A person appointed to the position of Chairman of the
Employment Relations Board may take an unpaid leave of absence
from the law firm of which he is a partner.

June 15, 1995

Anthony C. Imbarrato, Esq. Formal Opinion

Chairman, Employment No. 95-F4
Relations Board

3000 Hempstead Turnpike

Levittown, NY 11756-1396

Dear Mr. Imbaratto:

You have requested an opinion concerning the application of

Labor Law § 702(4). You have advised us that you have been
appointed Chairman of the Employment Relations Board (the
"Board") for a term expiring December 31, 1998. Currently you

are a partner in a law firm based on Long Island. You state that
it is your intention not to participate in your private law
practice or to engage in any other business or profession during
your term as Chairman. You ask whether, under the provisions of
the Labor Law, it is sufficient that you take an uncompensated
leave of absence or whether you must divest yourself completely
of any interest in the firm and file a certificate of
dissolution.”

Labor Law § 702 (4) provides that "[e]lach member of the board
shall devote his entire time to the duties of his office and
shall not engage in any other business, vocation or employment".
This language has appeared in the governing statute since the
creation of the Board in 1937. See, L 1937, ch 443. You have
stated your intention to comply with this provision. 1In effect,
you ask whether, if you continue as a partner, but have no
involvement with the law firm and receive no compensation from
the firm during your service on the Board, you have complied with

You also have advised us that you have raised similar
questions with the State Ethics Commission. Construing only the
ethics laws, they have informed you that your firm may continue
to use your name on its letterhead during a leave of absence
while you serve on the Board. The Commission has advised us that
they also informed you that under the ethics laws your firm may
not appear before the Board during your service as Chairman.
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section 702 (4) of the Labor Law. We conclude that such an unpaid
leave of absence meets the requirements of the Labor Law.

We are aware of no authority that construes section 702 (4)
to require dissolution of Board members' partnerships. The
statute, which requires Board members to devote their entire time
to the work of the Board and prohibits them from engaging in
other business or employment, should be given its plain meaning--
barring actual participation in business or employment other than
a member's duties with the Board. Had the Legislature intended
to bar Board members from maintaining any affiliation or
connection with outside business entities, it would have plainly
stated that proscription. Further, that interpretation could
produce a harsh result by requiring a board member to relingquish
any opportunity to return to his firm at the end of his public
service. There is no evidence that the Legislature intended such
a restrictive provision which would impede the recruitment of
qualified individuals to serve temporarily on the Board.

We conclude that a person appointed to the position of
Chairman of the Employment Relations Board may take an unpaid
leave of absence from the law firm of which he is a partner.

Very truly yours,

DENNIS C. VACCO
Attorney General



