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Dear Mr. White: 
 

You have requested an opinion relating to the Village's possible acquisition of 
a cemetery within the Village from the town within which the Village, and the 
cemetery, is located.  You have advised that the Village wishes to obtain control 
over the cemetery so that the Village may restore and maintain it.  Specifically, you 
have asked whether the transfer of the cemetery from the Town to the Village 
requires authorization, in the form of a special law, from the Legislature.  As 
explained below, we are of the opinion that specific legislation is required before the 
cemetery can be transferred. 

 
For the purpose of analysis, we assume that the Town currently holds title to 

the cemetery.  Pursuant to Town Law § 291, the title to land used by the 
inhabitants of the Town as a cemetery or burial ground for at least 14 years vests in 
the Town.  Town Law § 291(1).  You have provided facts that suggest that the 
cemetery in question was used as a public burial ground for more than 14 years, 
and thus this assumption is well-founded. 

 
A village can acquire property for a cemetery.  Village Law § 15-1500.  And a 

town board can transfer real property to a village for little or no consideration 
pursuant to section 72-h(a) of the General Municipal Law.  But section 72-h does 
not authorize a town to transfer property that otherwise is made inalienable by 
state or local law.  General Municipal Law § 72-h(b).  We are of the opinion that a 
cemetery owned by a town is inalienable pursuant to state law and thus that the 
authority granted by section 72-h is unavailing to effect the proposed transfer. 
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We reach this conclusion in light of the statutory scheme the Legislature 
enacted relating to town powers and responsibilities with respect to cemeteries.  
First, state law specifically permits a town to transfer a cemetery to a not-for-profit 
cemetery corporation but does not expressly authorize a transfer from a town to any 
other type of entity.  Town Law § 292.  The express authority to convey a cemetery 
to one type of entity implies that transfers to other types of entities, including other 
municipalities, is not permitted.  Statutes § 240, 1 McKinney's Cons. Laws of N.Y. 
at 411-12 (1971) (statutory construction principle of expressio unius est exclusio 
alterius).  Second, state law establishes a procedure whereby a town can petition a 
court to have the interred remains removed from a cemetery and, upon their 
removal and interment in another cemetery, the town can "convey[ ] or otherwise 
dispose[ ] of  [the now-former cemetery] in the same manner as other town lands."  
Town Law § 296.  The authority to convey cemetery property like "other town lands" 
once it is no longer used as a cemetery indicates that that a transfer under ordinary 
procedures governing conveyance of town property is forbidden when remains are 
interred there. 

 
We therefore recommend that you seek special authorizing legislation before 

proceeding with the transfer of the cemetery from the Town.  Municipalities have 
sought and received legislative grants of authority to make such transfers.  Town 
Law § 291(4) (transfer by town of Southampton to village of Sag Harbor); Act of Dec. 
9, 2002, ch. 669 (transfer by town of Southampton to village of North Haven); see 
also 1972 Op. Att'y Gen. (Inf.) 202 (town of Southampton not authorized to convey 
title to cemetery lands to village without special act of Legislature). 

 
The Attorney General issues formal opinions only to officers and departments 

of state government.  Thus, this is an informal opinion rendered to assist you in 
advising the municipality you represent. 

 
Very truly yours, 
 
 
 
KATHRYN SHEINGOLD 
Assistant Solicitor General 
in Charge of Opinions 

 


