29 United States Code 88 796c¢c, 796d, 796d(b)(2)(B); General
Construction Law § 41

Thirteen voting members of the Council constitute a quorum, and at
least thirteen voting members must approve a motion for It to pass.

August 1, 2008

Brad Williams Formal Opinion
Executive Director No. 2008-F1
New York State Independent

Living Council, Inc.
111 Washington Avenue
Suite 101
Albany, New York 12210

Dear Mr. Williams:

You have requested an opinion regarding the quorum and voting
number requirements applicable to the New York State Independent
Living Council (“Council”). The Council i1s established pursuant to
29 U.S.C. 8 796d, and is responsible for developing the State’s
plan for independent living. 1d. 8 796c. You have explained that
the Council is composed of twenty-four voting members and several
ex officio members who, by statute, may not vote, 1id. 8§
796d(b)(2)(B). The voting members are appointed by the Board of
Regents. The ex officio members are representatives of state
agencies that provide services for individuals with disabilities.
Id.; see also By-Laws of the New York State Independent Living
Council 2.7(2).

In Op. Att’y Gen. No. 97-F11, we concluded that the members of
the Council were public officers, and that the Council was subject
to the voting requirements of General Construction Law § 41.
Applying section 41, we concluded that a majority of the total
authorized membership of the Council constituted a quorum; the
Council could not exercise its powers in the absence of a quorum;
and a majority vote of the total authorized membership was
necessary for the Council to take action. Op. Att’y Gen. No. 97-
F11.

You raise two further questions concerning the application and
continued force of that opinion. First, you have asked whether the
non-voting members are to be included iIn the total number of
Council members when determining what constitutes a quorum.
Second, you have asked whether our opinion that an action of the
Council requires the affirmative vote of a majority of the whole is
altered by the fact that Robert’s Rules of Order permit action by
a majority of those present, so long as a quorum iIs present. As
explained below, we conclude that non-voting members should not be
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counted in determining a quorum, and therefore thirteen voting
members constitute a quorum. We further conclude that,
notwithstanding Robert’s Rules of Order, General Construction Law
8 41 provides that an action of the Council must have the
affirmative votes of a majority of the whole, i1.e., at least
thirteen voting members.

1. Quorum

Section 41 has not been amended in the time since we issued
Op. Att’y Gen. No. 97-F11. 1t provides that

[w]henever three or more public officers are
given any power or authority, or three or more
persons are charged with any public duty to be
performed or exercised by them jointly or as a
board or similar body, a majority of the whole
number of such persons or officers . . . shall
constitute a quorum and not less than a
majority of the whole number may perform and
exercise such power, authority or duty. For
the purpose of this provision the words “whole
number” shall be construed to mean the total
number which the board, commission, body or
other group of persons or officers would have
were there no vacancies and were none of the
persons or officers disqualified from acting.

General Construction Law 8 41.

Thus, pursuant to section 41, a quorum consists of “a majority
of the whole number,” meaning the total number the Council would
have were there no vacancies and no members disqualified from
acting. We are of the opinion that the non-voting ex officio
members should not be included in the determination of the “whole
number” for the purpose of determining the number of members needed
for a quorum. The statute uses the same phrase, “majority of the
whole number,” to specify both the number of people necessary for
a quorum and the number of affirmative votes necessary to take
action. Since non-voting members cannot logically be included iIn
the “majority of the whole number” whose votes are needed to take
action, non-voting members also cannot be included in the “majority
of the whole number” needed to constitute a quorum. It would be
illogical to interpret the phrase “majority of the whole number”
differently, within the same statutory provision, with respect to
the number for a quorum and the number for a majority. Moreover,
iT non-voting members were counted in making a quorum but not in
making the number of affirmative votes necessary to take action, it
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would be possible to have a quorum that could not take action: a
bare quorum containing several non-voting members would not contain
enough voting members to take action as a majority of the whole. A
statute should not be construed In a manner that produces such an
absurd result.

This conclusion is consistent with our conclusion in Op. Att’y
Gen. No. 84-F19. In that opinion, we considered what constituted
a quorum of a committee composed of five voting members and six ex
officio non-voting members, and concluded that a majority of only
the voting members constituted a quorum.

Accordingly, because the Council has twenty-four voting
members, we are of the opinion that thirteen voting members
constitute a quorum of the Council.

Il1. Votes Required to Pass a Motion

Furthermore, we continue to believe, as stated in Op. Att’y
Gen. No. 97-F11, that the affirmative votes of a majority of the
voting members are required In order to pass a motion of the
Council; in 1997, when the Commission had twenty voting members, we
opined that eleven affirmative votes were required, and now that
the Commission has twenty-four voting members, the same analysis
leads to the conclusion that thirteen affirmative votes are
required. We come to this conclusion because section 41 provides
that “not less than a majority of the whole number may perform and
exercise [a] power, authority or duty” granted to a group of public
officers.

We recognize that the By-Laws of the Council provide that the
meetings of the Council are to be governed by Robert”’s Rules of
Order, except as inconsistent with, in relevant part, the laws of
New York. By-Laws § 3.3(b). We understand that under Robert’s
Rules, as at the common law, a majority of a quorum suffices to
adopt a motion. Thus, 1f a quorum of thirteen voting members were
present and each voted, under Robert’s Rules a motion before the
Council could pass with just seven votes.

This, however, was precisely the result that General
Construction Law 8§ 41 was intended to prevent. In Town of
Smithtown v. Howell, 31 N.Y.2d 365 (1972), the Court of Appeals
explained that section 41 was designed to abrogate the common law
rule that required the presence of the whole body to act. 31
N.Y.2d at 377. It did not, however, reduce the number of
affirmative votes required for action. 1d. at 377-78. In Rockland
Woods, Inc. v. Inc. Vill. of Suffern, 40 A.D.2d 385, 387 (2d Dep’t
1973), the court explained that the purpose of section 41 1is,
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notwithstanding the reduced quorum requirement, ‘“to ensure that
before official action is taken by a public body, there must be
clear and express approval by a majority of its members.” In that
case, iIn a five-member board, two members voted in favor of a
measure, one member voted against it, one member abstained, and one
position was vacant. The court held that the resolution did not
pass; passage required not merely a majority of those voting (two
of three) but rather a majority of the whole membership (three of
five). Accordingly, the laws of New York are inconsistent with
Robert’s Rules in this regard, and the laws of New York are
controlling.

In summary, we conclude that thirteen voting members of the

Council constitute a quorum, and at least thirteen voting members
must approve a motion for i1t to pass.

Very truly yours,

ANDREW M. CUOMO
Attorney General



