
PUBLIC OFFICERS LAW § 17; SOCIAL SERVICES LAW § 473;
22 N.Y.C.R.R. §§ 137.3(b), 137.3(g), 137.4(b), 1230.1.

The bar associations through which the New York State
Attorney-Client Fee Dispute Resolution Program is implemented,
and the individuals who administer the program, are not eligible
for defense and indemnification under Public Officers Law § 17. 
The individual arbitrators and mediators, however, are.
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Dear Judge Lippman:

You have requested an opinion regarding whether various
individuals and entities involved in the New York State Attorney-
Client Fee Dispute Resolution Program (“Program”) implemented
through local bar associations (“local programs”) are eligible
for State-provided defense and indemnification under Public
Officers Law § 17.  You specifically ask whether (1) the bar
associations themselves; (2) bar association employees, officers
and directors, and members who administer or assist in the
administration of the local programs; and (3) volunteers who
serve as “neutrals” are “employees” as defined in section 17.  We
conclude that neither the bar associations nor the individuals
who administer the local programs are eligible for State-provided
defense and indemnification.  In the event the Board adopts
proposed amendments to the standards governing the operation of
the local programs, however, we conclude that the volunteers who
serve as neutrals would be eligible for State-provided defense
and indemnification.

I. Fee Dispute Resolution Program

Part 1230 of the Joint Rules of the Appellate Division
provides that the Chief Administrator of the Courts shall
establish a fee arbitration program (“Program”) to provide for
the resolution by arbitrators of fee disputes between an attorney
and a client based upon representation in civil matters.  22
N.Y.C.R.R. § 1230.1.  Part 137 of the Rules of the Chief
Administrator establishes the Program under the direction of a
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1 Although the Standards require only that dispute
resolution training be Board-approved, see Standards §§ 10,
11(F), counsel to the Board has indicated that the Board provides
training to neutrals.

2 In a county where a bar association does not provide
the service, the office of the Administrative Judge of the
Judicial District encompassing the county must administer a
Board-approved local program.  Standards § 3(D).

Board of Governors (“Board”).  22 N.Y.C.R.R. Part 137.  The Board
is appointed by the Chief Judge and the Presiding Justices of the 
Appellate Division.  Id. § 137.3(b).

The Program is administered and implemented through local
programs, which must be approved by the Board before they can
provide dispute resolution services.  See Board of Governors of
the New York State Attorney-Client Fee Dispute Resolution
Program, Standards and Guidelines (“Standards”) § 3(B).  The
Board provides training for arbitrators and mediators that
adjudicate disputes under the auspices of the Program,1

collectively called “neutrals.”  Standards § 2(E).  We have been
advised that the Board recently began to provide training for
individuals involved in administering the local programs as well. 
The Board also monitors local programs, 22 N.Y.C.R.R. § 137.3(g);
Standards § 7(B), in part through an annual report containing a
statistical summary of fee dispute resolution activity and other
Board-required information that each local program must submit to
the Board.  See 22 N.Y.C.R.R. § 137.3(g); see also 22 N.Y.C.R.R.
§ 137.4(b)(4); Standards § 5(C).

To the extent possible, local programs are conducted through
local bar associations.2  22 N.Y.C.R.R. § 137.3(g); Standards
§§ 2(D), 3(A).  Bar associations that wish to implement a local
program must submit to the Board for the Board’s approval written
procedures for the proposed local program.  Standards § 4.  We
have been advised that the Board has rejected such procedures in
at least one instance, and required that they be substantially
re-drafted to ensure consistency with Part 137 and the Standards.

Once the Board approves a local program, the participating
bar association is responsible for the operation of the local
program.  The bar association conducts the daily administration
of the local program.  Standards § 5(A).  It designates one or
more individuals as the contact person for the local program;
this person acts as the liaison between the local program and the
disputants, the public, members of the bar, the Board, and
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attorney disciplinary authorities.  Id.  We have been advised
that counsel for the Board is in frequent contact, by telephone
and e-mail, with the administrators of local programs.

The bar association must also recruit, select, provide for
the training of, and maintain a sufficient qualified pool of
neutrals.  Standards § 4(C)(2) and (3).  The bar association
assigns these neutrals to specific disputes.  Id. § 8(A).

We have been further advised that the Board is prepared to
amend the Standards to provide greater oversight of neutrals by
the Board.  Under the proposed changes, the Board would approve
appointments of neutrals recommended by local programs, after
review of a prospective neutral’s qualifications.  The Board
would also have the power to remove a neutral for failure to meet
the requirements of Part 137.  Under the proposed amendments,
while the bar association would still assign neutrals to specific
disputes, the procedure for assignment would be prescribed by the
Board in the following manner: “Each local program shall maintain
a list or lists of Board approved neutrals organized by area of
practice, where appropriate.  When selecting a neutral, the local
program shall select the next available neutral with appropriate
experience for the proceeding in question.”

II. Analysis

Section 17 of the Public Officers Law provides that the
State generally must provide for the defense of an employee in
“any civil action or proceeding in any state or federal court
arising out of any alleged act or omission which occurred or is
alleged . . . to have occurred while the employee was acting
within the scope of his public employment or duties.”  Pub. Off.
Law § 17(2).  The State generally must also indemnify its
employees in the amount of any judgment obtained against them in
any state or federal court, or in the amount of any settlement of
claim, if the act underlying the judgment or settlement occurred
while the employee was acting within the scope of his public
employment and the injury or damage complained of was not the
result of intentional wrongdoing by the employee.  Id.
§ 17(3)(a).  The provision of defense and indemnification is
dependent on the public employee’s compliance with certain
specified procedural requirements.  Id. § 17(4).

Under section 17, “employee” is defined as “any person
holding a position by election, appointment or employment in the
service of the state . . . whether or not compensated, or a
volunteer expressly authorized to participate in a state-
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3 Because we conclude that the bar associations are not
"employees" of the State for another reason, we do not address
the issue of whether the term "employee" is limited to natural
persons and precludes defense and indemnification of entities.

sponsored volunteer program, but shall not include an independent
contractor.”  Pub. Off. Law § 17(1)(a).  The bar associations,
their employees, officers, directors, and members, and the
volunteers who serve as “neutrals” are eligible for section 17
defense and indemnification only if they are considered
“employees.”  For the reasons discussed below, we are of the
opinion that neither the bar associations through which the
Program is implemented and administered locally nor the
individuals involved in administering the local programs are
“employees” for purposes of Public Officers Law § 17.3  Upon the
adoption of the proposed amendments to the Standards, we believe
that the neutrals will be eligible for coverage under section 17.

A. Bar Associations and Administrators

The definition of “employee” under section 17 generally
requires service to the State by virtue of “election, appointment
or employment.”  Neither the bar associations nor the individuals
administering local programs hold a position in the service of
the State by election.  Nor do they serve the local programs by
virtue of employment by the State.  See, e.g., Op. Att’y Gen.
No. 98-F11 (employee of state Consumer Protection Board serving
on advisory board as part of job duties covered by Public
Officers Law § 17); Op. Att’y Gen. No. 87-F10 (state Department
of Labor employees serving on council as part of job duties
eligible for defense and indemnification under section 17).  The
question remains as to whether they serve through appointment by
the State.  We believe that they do not.

First, with regard to the bar associations through which
local programs operate, while local programs must be approved by
the Board, the bar associations themselves are not appointed or
selected by the Board, a factor which we have found relevant to
section 17 determinations in the past.  See Op. Att’y Gen.
No. 96-F9 (members of regional service councils who were
designated by Commissioner of Health entitled to defense and
indemnification under Public Officers Law § 17); Op. Att’y Gen.
No. 89-F2 (members of local emergency committees appointed by
Executive Department committee entitled to defense and
indemnification under Public Officers Law § 17).  Board approval
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of a local program proposed by a bar association is, we believe,
analogous to approval by a regulatory agency of a program
presented by an entity within the agency’s jurisdiction, such as,
for example, a social services program run by a county but
subject to approval by the State, see, e.g., Social Services Law
§ 473 (counties must prepare a county-wide plan for the provision
of adult protective services to be reviewed and approved by the
State Department of Social Services), rather than to the
appointment process whereby an individual is selected to fill a
particular position.

With regard to the individuals administering the local
programs, both the regulations and the Standards require that the
bar associations designate a “contact person.”  22 N.Y.C.R.R.
§ 137.4(b)(5); Standards §§ 4(C)(4), 5(A).  While approval of a
local program depends on the provision of specific information
regarding this contact person (name, phone and fax numbers,
business and e-mail addresses, Standards § 4(C)(4)), the
selection of a particular individual is left wholly to the bar
associations, not to the Board.  To the extent that these
individuals are “employees,” they would be employees of the bar
associations rather than of the Board.

We thus conclude that the bar associations and the
individuals administering local programs, because they do not
“hold[] a position by election, appointment or employment in the
service of the state,” are not “employees” of the Board for
purposes of Public Officers Law § 17.  They therefore are not, in
our opinion, eligible for defense and indemnification by the
State for actions or omissions occurring while they are acting
within the scope of these duties.

B. Neutrals

With respect to the neutrals volunteering within a local
program operated by a bar association, assuming the adoption of
the proposed amendments to the Standards, we believe that they
will be eligible for defense and indemnification by the State. 
Under section 17, a “volunteer expressly authorized to
participate in a state-sponsored volunteer program” is considered
an employee.  We have previously concluded that a program is a
State-sponsored volunteer program where it was established and
administered by a State agency and the volunteers were appointed
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4 While the question was not presented in your request
for opinion, we have been advised that the Board assumes that the
neutrals working in local programs administered by the district
administrative judges, rather than by a bar association, are
eligible for section 17 coverage.  We agree with this assessment,
based upon our previous opinions: the neutrals are appointed and
directly supervised by an agent of the State within a State-
operated program.

5 We note that the independence of the neutral to decide
a dispute before him is not subject to the control of either the
bar association or the Board.  Thus, the supervision either
entity has over the individual neutral does not extend to results
in particular matters.

and directly supervised by State employees.4  See Op. Att’y Gen.
No. 2000-F1 (volunteer attorneys providing legal advice to pro se
litigants through program established by OCA and under direct
supervision of OCA staff attorneys eligible for State-provided
defense and indemnification); Op. Att’y Gen. No. 92-F7 (attorneys
appointed by court to serve in administration of court’s attorney
disciplinary system eligible for State-provided defense and
indemnification).

In the instant situation, the Program was mandated and
established by the State.  Neutrals receive training by the
Board.  Moreover, with the proposed changes, while the Program
would still be administered by the local bar associations, the
bar associations would not have unlimited discretion in their
oversight of the neutrals.5  Instead, that discretion would be
significantly limited by the Board, who would appoint neutrals
and have the power to remove them from their positions. 
Additionally, the ability of a bar association to assign neutrals
to specific matters would be cabined by the Board’s requirement
that the bar association follow a specific procedure in assigning
qualified neutrals.  We thus believe that, subject to the
adoption of the proposed modifications to the Standards, the
Board will exercise supervision over the neutrals sufficient to
qualify the Program as a “State-sponsored volunteer program” such
that neutrals will be eligible for section 17 coverage.  Our
conclusion that the neutrals will qualify as volunteers in a
State-sponsored program is based on the unique features of the
Program relating to the neutrals, as well as the fact that the
Program was mandated and established by the State.

In sum, we conclude that the bar associations implementing
the Program through local programs are not appointed by the
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Board, and thus that they are not “employees” of the Board
eligible for State-provided defense and indemnification.  We are
of the further opinion that because the individuals administering
local programs are not selected by the Board but rather by the
bar associations, they are not “employees,” of the Board and thus
are not subject to coverage under Public Officers Law § 17.  We
believe, however, that, subject to the adoption of the proposed
amendments to the Standards discussed above, the individuals
volunteering as neutrals – appointed and trained by the Board,
and subject to removal by the Board, as well as to the Board’s
procedure for assignment to particular matters – are “volunteers”
eligible for State-provided defense and indemnification.

Very truly yours,

ELIOT SPITZER
Attorney General


