
VEHICLE AND TRAFFIC LAW §§ 101, 115-a, 117-a, 375; 15 N.Y.C.R.R
§ 44.4(a).

Rear-facing blue lights may not, under the current
legislative scheme, be added to State Police vehicles.

August 25, 2003

Wayne E. Bennett Formal Opinion
Acting Superintendent   No. 2003-F2
New York State Police
Bldg. 22, 1220 Washington Ave.
Albany, New York 12226-2252

Dear Acting Superintendent Bennett:

Former Superintendent McMahon requested an opinion regarding
whether the use of two rear-facing blue lights on State Police
patrol vehicles would be legal under existing State law.  As the
proposed lighting scheme is described, a single rear-facing blue
light would be placed on the roof of State Police patrol
vehicles, while a second blue light, also rear-facing, would be
visible only when the trunk of the patrol car is open.  We are of
the opinion that the proposed lighting scheme is not permissible
under existing State law.

Vehicle and Traffic Law § 375 regulates the “equipment” –
e.g., brakes, steering mechanisms, windows – on vehicles. 
Subsection 41 of this section regulates the color of lights that
may be installed on motor vehicles, allocating different colors
to vehicles performing different functions.  See Vehicle and
Traffic Law § 375(41).  Generally, only white, non-flashing
lights may be installed on vehicles.  Id. § 375(41)(1) (“No
light, other than a white light, . . . shall be affixed to, or
displayed on any vehicle except as prescribed herein.”). 
Exceptions are made for certain categories of vehicles.  Thus,
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1“Authorized emergency vehicles” are defined as “every
ambulance, police vehicle or bicycle, correction vehicle, fire
vehicle, civil defense emergency vehicle, emergency ambulance
service vehicle, blood delivery vehicle, environmental emergency
response vehicle, sanitation patrol vehicle, hazardous materials
emergency vehicle and ordnance disposal vehicle of the armed
forces of the United States.”  Vehicle and Traffic Law § 101.

2“Fire vehicles” are generally defined as “every vehicle
operated for fire service purposes owned and identified as being
owned by the state, a public authority, a county, town, city,
village or fire district, or a fire corporation . . . or a fire
company . . . .”  Vehicle and Traffic Law § 115-a.

3“Hazard vehicles” are defined as “every vehicle owned and
operated or leased by a utility, whether public or private, used
in the construction, maintenance and repair of its facilities,
every vehicle specially equipped or designed for the towing or
pushing of disabled vehicles, every vehicle engaged in highway
maintenance, or in ice and snow removal where such operation
involves the use of a public highway and vehicles driven by rural
letter carriers while in the performance of their official
duties.”  Vehicle and Traffic Law § 117-a.

authorized emergency vehicles1 and fire vehicles2 may have one or
more red or white lights, or a combination of red and white
lights.  Id. § 375(41)(2).  Amber lights may be affixed to a
hazard vehicle,3 as well as to a motor vehicle stopped on a
highway and “engaged in an operation which would restrict, impede
or interfere with the normal flow of traffic.”  Id. § 375(41)(3). 
A vehicle owned or operated by a member of a volunteer ambulance
service may have one green light attached to it.  Id.
§ 375(41)(5).

The statute explicitly reserves blue lights for motor
vehicles owned or operated by volunteer members of a fire
department.  Id. § 375(41)(4).  The statute authorizing the
affixation of one blue light to a vehicle owned or operated by a
volunteer member of a fire department provides that “[s]uch blue
light may be displayed exclusively by such volunteer firefighter
on such a vehicle only when engaged in an emergency operation.
. . . The use of blue lights on . . . vehicles shall be
restricted for use only by a volunteer firefighter as provided
for [herein].”  Id. (emphasis added).

The language emphasized above was added by amendment in
2002.  According to a memorandum in support of the legislation by
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Assemblywoman Galef, a sponsor of the legislation, the
justification for the amendment was as follows:

Because regulation has not been specific as
to which emergency vehicles should use blue
lights on their vehicles [sic], this bill is
necessary to clarify that blue lights on
emergency vehicles are to be used exclusively
on volunteer firefighter’s [sic] vehicles. 
There have been instances where blue lights
have been used on other vehicles not owned or
operated by volunteer firefighters.  This
legislation is being proposed to amend the
vehicle and traffic law to establish that
only volunteer firefighters shall have blue
lights on their vehicles.

Memorandum in Support of Legislation, reprinted in Bill Jacket
for ch. 12 (2002).

We are aware of no other State legislation that would
provide an exception to this clear statement of legislative
intent that the affixation of blue lights be limited to volunteer
fire vehicles.  The regulations adopted to implement the
statutory provisions relating to blue lights are consistent with
the statute.  See 15 N.Y.C.R.R. § 44.4(a).

We therefore conclude that under the present legislative
scheme, the affixation of blue lights to any motor vehicle other
than a vehicle owned or operated by a volunteer firefighter is
prohibited and, therefore, one or more blue lights may not be
affixed to State Police patrol vehicles.

We note that legislation was recently proposed to make blue
lights available to police vehicles engaged in emergency
operations.  See New York Senate Bill 2281 (2003) (introduced)
(providing that “one or more blue lights or combination of blue,
red and/or white lights may be affixed to a police vehicle, and
such lights may be displayed on a police vehicle when such
vehicle is engaged in an emergency operation”).  The sponsor’s
memorandum states:

Studies have been conducted which have
determined that blue colored lights attract
the attention of drivers better than any
other color. . . . Police officers have
determined . . . that for safety reasons,
blue colored lights in combination with the
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current configuration would further enhance
officer safety.  Presently, the law provides
blue lights for use by voluntary fire
personnel.  Police use of blue colored lights
would be in addition to the continued use of
blue colored lights by volunteer fire
personnel.

Sponsor’s Mem., 2003 N.Y. Senate Bill 2281.  Should this
legislation be adopted, the proposed lighting scheme would be
permissible.

Very truly yours,

ELIOT SPITZER
Attorney General


